Romania intra in recesiune tehnica, sustin analistii economici

Marti, 15 Mai 2012, ora 08:13
2467 citiri
Romania intra in recesiune tehnica, sustin analistii economici
Foto: Arhiva

Economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica, sustin analistii economici, avand in vedere ca datele prognozate pentru primul trimestru privind PIB arata scaderi fata de trimestrul anterior.

Potrivit analistilor, cresterea economica din acest an va fi de 1 la suta, procent ce este sub nivelul prognozat de FMI, da 1,5 la suta.

Money.ro relateaza ca opiniile analistilor tind spre o scadere a PIB ajustat sezonier in primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimarile fiind de -0,2 -0,3%.

Intrucat si in trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.

In acelasi timp, insa, analisti vad un PIB in urcare fata de trimestrul I de anul trecut, estimarile variind intre 1 si 1,4%.

Economistul RBS Romania, Catalina Molnar, a explicat, pentru sursa citata, ca datele publicate pana in prezent de Institutul National de Statistica pentru diverse sectoare par sa confirme asteptarile de reducere a PIB trimestrial, observandu-se o evolutie negativa a industriei (trimestru la trimestru), o puternica scadere a lucrarilor de constructii, a serviciilor prestate populatiei, a vanzarilor si serviciilor auto si doar o usoara crestere a vanzarilor cu amanuntul.

"In termeni anuali, insa, ne asteptam la o crestere de circa 1%, in scadere de la 1,9% in T4 2011, ca urmare a deteriorarii activitatii economice pe toate sectoarele. Conditiile meteo extreme, precum si deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi", a adaugat Molnar.

Florin Citu, economist: Majorarea salariilor nu ajuta cresterea economica

Intrarea in recesiune tehnica este anticipata si de analistii BCR, a caror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) si +1.3% anualizat.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac a aratat ca prognoza actuala pentru 2012 este +1.2%, dar va scadea sub 1% daca Grupul UniCredit va reduce prognoza de crestere economica pentru zona euro.

"O usoara recesiune in zona euro ar putea insemna o crestere foarte redusa sau chiar stagnare pentru economia Romaniei. Principalele riscuri pentru prognoza cresterii PIB vin din zona euro, de la situatia politica din Grecia si de la economiile fragile din sudul Europei", a afirmat Bucsa.

La o treime din proiectiile oficiale se plaseaza si estimarea de PIB pentru acest an a analistilor RBS Romania.

Institutul National de Statistica urmeaza sa publice, marti, primele date privind evolutia PIB in primul trimestru al anului, denumite date estimate (semnal).

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#crestere economica Romania 2011, #crestere economica prognozata 2011, #analisti crestere economica , #crestere economica