Cei mai bogati regi din lume, afectati de criza economica

Sambata, 17 Iulie 2010, ora 18:07
4280 citiri
Cei mai bogati regi din lume, afectati de criza economica

Credeati ca doar oamenii obisnuiti au fost afectati de criza economica? V-ati inselat. Si averile celor mai bogati regi ai lumii au avut de suferit din cauza recesiunii.

Ei au facut numeroase eforturi anul acesta pentru a-si mentine averile la nivelul anului trecut. Potrivit unui top alcatuit de Forbes, cea mai mare pierdere a inregistrat-o monarhul din Dubai, a carui avere a scazut cu mai mult de 60%.

Regele Bhumibol Adulyadej, din Thailanda, in varsta de 82 de ani, are o avere 30 miliarde dolari (la acelasi nivel ca si anul trecut) si se afla pe primul loc al topului celor mai bogati regi din lume.

Monarhul cu cea mai lunga domnie din lume a avut de infruntat, anul trecut, probleme de sanatate dar si tulburarile politice. El a fost spitalizat in urma unor infectii pulmonare. Intre timp, protestele politice au devenit violente si au perturbat piata economica (bursa a scazut puternic iar investitorii straini au fost alungati).

Cu toate acestea averea sa nu a avut de suferit, dar nici nu s-a majorat fata de anul 2009.

Sultanul Haji Hassanal Bolkiah, din Brunei, in varsta de 63 de ani, se afla pe locul doi cu o avere de 20 miliarde dolari (neschimbata comparativ cu anul 2009).

El a divortat de cea de-a treia sa sotie si a ramas casatorit cu prima nevasta, care este mama posibilului succesor la tronul Bruneiului, printul Al-Muhtadee Bilah Bolkiah.

Sultanul continua sa cheltuiasca mult, el fiind surprins cheltuind bani multi la cumparaturi in Paris si New York.

Regele Abdullah bin Abul Aziz, din Arabia Saudita, are o avere de 18 miliarde dolari (in crestere fata de anul trecut).

In varsta de 86 de ani, regele a reusit sa treaca de recesiune: se estimeaza ca anul acesta economia Arabiei Saudite va avea o crestere de 4 %. Astfel, si averea sa va creste.

Zayed bin Khalifa Al Nahayan, seicul Emiratelor Arabe Unite, in varsta de 62 de ani, are o avere de 15 miliarde dolari, in scadere fata de anul trecut. El a fost reales conducator al Abu Dhabi-ului (EAU) pentru un al doilea mandat de cinci ani, in noiembrie.

Recesiunea se pare ca l-a afectat si pe el, astfel ca averea sa a scazut cu 3 miliarde dolari, ca urmare a declinului de anul trecut cu 40% a veniturilor din export de petrol, la care se adauga si declinul din domeniul imobiliar si pe pietele bursiere.

El isi propune insa, sa promoveze cat mai mult Abu Dhabi in domeniul turismului.

Sheicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, din Dubai, are o avere de 4,5 miliarde dolari (in scadere fata de anul trecut). Averea seicului, in varsta de 60 de ani, a scazut din cauza unor datorii de 109 miliarde dolari acumulate de companiile de stat. Numai in acest an datoriile au atins 15,5 miliarde dolari.

Compania sa, Dubai Holding, datoreaza bancilor 12 miliarde dolari, majoritatea prin intermediul societatilor de investitii Dubai Group si Dubai International Capital.

Anul trecut, in decembrie, seicul a vandut pachetul de actiuni pe care il detinea in cadrul bancii egiptene EFG Hermes, la un pret cu 60% mai mic fata de cel de achizitie de acum doi ani.

El a declarat recent ca economia Emiratelor Arabe Unite este buna.

Hans-Adam II, print al Liechtensteinului, are o avere de 3,5 miliarde dolari, la acelasi nivel ca si anul trecut. El si-a sarbatorit cei 65 de ani la Muzeul Liechtenstein din Viena, unde sunt expuse cele aproximativ 140 opere de arta dobandite in timpul domniei sale, inclusiv lucrari de Rembrandt si Rubens.

Intre timp, tara incearca sa taie cheltuielile guvernamentale pentru a stopa decalajul de buget de 15%. Si profiturile de la banca LGT, aflata in proprietate privata, au scazut cu 35% anul trecut.

Mohammed al IV, regele Marocului, in varsta de 46 de ani, are o avere de 2,5 miliarde dolari, neschimbata de anul trecut.

El a fost numit rege al Marocului in 1999, dupa moartea tatului sau si a spus ca isi propune sa reduca saracia.

Un alt obiectiv ambitios al sau este de a atrage 10 milioane turisti anual, iar acest plan este pe punctul de a fi indeplinit.

Printul Albert II de Monaco, in varsta de 52 de ani, are o avere de 1 miliard dolari, la acelasi nivel ca si anul trecut.

Averea familiei Grimaldi include afaceri in proiecte imobiliare, arta, masini vechi, timbre si cazinoul din Monte Carlo.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are o avere de 450 milioane dolari, neschimbata fata de anul trecut.

Palatul Buckingham, Bijuteriile Coroanei si colectia de arta regala fac parte din patrimoniul de stat, dar averea sa personala include proprietati in Anglia si Scotia, opere de arta, pietre pretioase si o colectie de timbre.

Beatrix Wilhelmina Armgard, regina Tarilor de Jos, are o avere de 200 milioane dolari, neschimbata fata de anul trecut. In varsta de 72 de ani, se afla pe scaunul de domnie din 1980.

Cresterea veniturilor din export, domeniul imobiliar care a functionat bine si o piata de valori puternica au ajutat averea familiei regale.

Insa, incertitudinea noului guvern si masurile de austeritate care vor fi luate in viitor, necesare pentru a aduce deficitele bugetare pe linia de plutire, pot umbri perspectivele de viitor.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#averi regi monarhi, #top averi regi, #seic regi monarhi avere , #criza economica mondiala