Cheia crizei in Eurozona e la Germania. De ce n-o foloseste?

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:48
2151 citiri
Cheia crizei in Eurozona e la Germania. De ce n-o foloseste?

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa prezinte programul de trecere in responsabilitatea Bancii Centrale Europene a unei parti importante din supravegherea pentru toate cele circa 6.000 de banci din UE pana in 2014.

Liderii europeni si-au dat acordul de principiu, dar detaliile acestei operatiuni sunt aprig discutate, indeosebi posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor cu probleme.

Desi toate cele 27 de state au drept de veto asupra planului de concentrare in mana BCE a deciziilor asupra sistemelor bancare nationale, cea mai mare temere este data de opozitia puternica ce se manifesta in Germania.

Berlinul are retineri in privinta asumarii unui rol dificil de indeplinit si a alocarii de resurse importante pentru sustinerea Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Cu un volum al MES de 500 miliarde euro destinat interventiilor directe si cu cetatenii germani pe post de principali contribuabili (si alti 440 miliarde deja alocati pentru Fondul European de Stabilitate Financiara), ingrijorarea ca pe aceasta cale se va plati factura unor politici prea laxe ale altor state este una cat se poate de reala. De aici si apelul la Curtea Constitutionala a Germaniei, care va trebui sa decida (decizie asteptata miercuri, 12 septembrie) in ce masura legea fundamentala a republicii federale permite alocarea de fonduri in beneficiul stabilitatii UE.

Citeste mai departe despre Cheia crizei in Eurozona e la Germania. De ce n-o foloseste? pe Curs de Guvernare.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#criza economica europa, #criza economica mondiala, #Germania criza economica , #criza economica mondiala