Ziare.com

Criza a costat 10 ani de crestere economica in unele tari din Europa

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 08:24

   

Criza a costat 10 ani de crestere economica in unele tari din Europa
Criza economica a costat circa 10 ani de crestere economica in tari din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, a estimat joi Institutul vienez de studii economice comparate (WIIW).

Studiul examineaza perspectivele cresterii economice pe termen lung pentru cele 20 de tari din regiune, printre care Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Rusia, Ucraina sau Kazahstan.

Inainte de criza, o tara din aceasta regiune era in masura sa atinga pana in 2030 un procent de 90% din PIB-ul mediu pe cap de locuitor al tarilor din Uniunea Europeana, este de parere WIIW.

Dar majoritatea acestor tari isi panseaza inca ranile provocate de cea mai grava recesiune cu care s-au confruntat in 2008 si 2009 si nu vor atinge decat 70% din nivelul UE (27 de tari) la acea data, potrivit WIIW.

Tarile care aveau inainte de criza o crestere economica puternica, pana la "explozia balonului", ca in cazul tarilor baltice sau al Kazahstanului, vor suferi cele mai grave reversuri, estimeaza institutul.

Altele, precum Macedonia si Ungaria, "unde cresterea economica era deja anemica inainte de criza", vor avea de suferit mai putin.

Pe termen scurt, economia din cele 20 de tari in discutie va cunoaste in medie o reluare lenta a cresterii economice, la 1% in 2010, 2,5% in 2011, apoi 3% in 2012, este de parere WIIW.

Cresterea "va fi mai puternica in tarile Initiativei Central-Europene (ICE) si in Turcia, aproape de media din Europa Centrala si inferioara in Europa de Sud-Est si in tarile baltice", afirma WIIW.

Tarile cu cursuri de schimb valutar flexibile, dotate cu un sector industrial solid, ar urma sa iasa mai bine din aceasta situatie. Dar somajul va continua sa creasca, cererea interna si consumul nu vor incepe sa se redreseze decat incepand din 2011.

Efectul pozitiv al exporturilor, pe care se bazeaza in prezent relansarea economica, "ar urma sa-l contrabalanseze pe cel al masurilor de austeritate" luate de numeroase guverne, conchide WIIW.

Citeste mai multe despre criza economica europa
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Contabilitate

Vine o vreme
Cand trebuie sa tragem sub noi
O linie neagra
Si sa facem socoteala.
Cateva momente cand era sa fim fericiti,
Cateva momente cand era sa fim frumosi,
Cateva momente cand era sa fim geniali.
Ne-am intalnit de cateva ori
Cu niste munti, cu niste copaci, cu niste ape
(Pe unde-or mai fi? Mai traiesc?)
Toate acestea fac un viitor luminos-
Pe care l-am trait.
O femeie pe care am iubit-o
Si cu aceeasi femeie care nu m-a iubit
Fac zero.
Un sfert de ani de studii
Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere,
A caror intelepciune am eliminat-o treptat.
Si, in sfarsit, o soarta
Si cu inca o soarta( de unde-o mai fi iesit?)
Fac doua( scriem una si tinem una,
Poate, cine stie, exista si viata de apoi).


poezie de Marin Sorescu

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor