Ziare.com

Cum ajuta reducerea emisiilor de carbon economia?

de Livia Stroie
Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 23:55

   

Cum ajuta reducerea emisiilor de carbon economia?
In timp ce discutiile intre liderii mondiali pe tema semnarii unui nou acord pe mediu, care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto devin tot mai aprinse, impunerea de masuri privind protejarea mediului intalneste, in multe tari, oponenti indarjiti.

In Statele Unite, democratii si grupurile de activisti pentru protejarea mediului militeaza pentru monitorizarea si taxarea emisiilor de carbon. Republicanii, pe de alta parte, considera ca schimbarea politicilor actuale ar insemna o frana in calea dezvoltarii economice, informeaza NewsWeek.

Exista insa si voci care afirma ca masurile de protejarea a mediului vor duce la accelerarea cresterii economiei, precum Alex Steffen, editor la Worldchanging Magazine.

Steffen argumenteaza prin principiul economic Triunghiul lui Harberger. Mai precis, principiul se bazeaza pe cresterea economica ce apare in momentul in care autoritatile impun noi limite, precum taxele pe emisiile de carbon. Aceasta crestere economica rezulta din transferul de activitati economice catre mecanismele care monitorizeaza sistemul si acorda permisele pentru emisii de carbon.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Singurele pierderi reale ar fi, potrivit lui Steffen, ineficientele din sistem. Cu siguranta ca argumentul lui Steffen este pura teorie, insa chiar si criticii masurilor de taxare a emisiilor de carbon sustin ca pierderile in economie nu vor fi mari. Oficiul pentru Buget al Congresului a calculat ca pierderea ar urma sa fie intre 0,2 si 0,7% din Produsul Intern Brut in 2020.

In ceea ce priveste procentajul, este destul de mic: avand in vedere insa ca bugetul anual al Statelor Unite este de aproape 14 trilioane de dolari, 0,2% devine o cifra semnificativa.

Valoarea ecosistemelor insa, este mult mai mare. Resursele naturale, ca aerul curat sau geografia pamantului, au o valoare ce nu poate fi cuantificata de nicio industrie, fiind chiar fundatia pe care se construieste economia. O comisie europeana a calculat, in 2007, ca valoarea proceselor din ecosistemele naturale este intre 2 si 5 trilioane de dolari in fiecare an.

Ceea ce este important este ca, indiferent de metoda reducerii emisiilor de carbon, aceasta ar urma sa puna bazele dezvoltarii altor industrii (a energiei regenerabile, spre exemplu), care sa mentina activitatea economica. Un sistem bazat pe energii regenerabile, care sa nu afecteze mediul, ar incuraja companiile sa impuna un nou mod de a activa: mai eficient si mai ieftin.

La toate aceste argumente, s-ar mai putea adauga si costul pe care il presupune neimplicarea in domeniul ecologiei. Potrivit unui studiu recent al Bancii Mondiale, adaptarea la schimbarile climatice, in caz ca temperaturile la nivel global cresc cu doua grade Celsius in urmatorii 40 de ani, ar putea costa peste 47 de miliarde de euro incepand din 2010.

Suma ar fi intre 47 si 63 de miliarde de euro pe an, incepand cu 2010, arata studiul, prezentat la ultimele negocieri pe tema schimbarilor climatice, din Bangkok.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2803 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

!!!

Trimiteti articolul si al Dna Udrea :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor