Cum isi salveaza SUA economia? Cumpara...cumparatori

Autor: Ana Ilie
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 13:38
4825 citiri
Cum isi salveaza SUA economia? Cumpara...cumparatori

Statele Unite importa deja alimentele si combustibilul, masinile si hainele. Oficialii americani au mai gasit un produs numai bun de importat, care le-ar putea insanatosi economia: cumparatorii altor tari.

Pentru prima data, scrie Washington Post, congresmenii, afaceristii si pana si Casa Alba curteaza consumatorii din tarile bogate ale lumii.

Cumparatorii din tari precum India, China, Brazilia si alte natiuni care nu sufera de pe urma crizei, sunt poftiti sa inunde mall-urile americane, pentru a insanatosi o economie in care americanii nu mai sunt dispusi sa-si cheltuiasca banii.

Turistii-cumparatori sunt momiti cu cupoane de cumparaturi, concursuri de frumusete si promisiuni de relaxare a regimului de vize, doar-doar vor veni in SUA sa-si cheltuiasca banii.

Ce le iese americanilor la asta? Nici mai mult nici mai putin de 1,3 milioane de locuri de munca si un plus de 858 de miliarde de dolari, o injectie cu bani in economie, in urmatorul deceniu.

"Sunt un mic program de salvare prin ei insisi", spune despre cumparatorii straini David French, vicepresedintele National Retail Federation, o organizatie de comert.

Aceasta reorientare subliniaza cat de mult se bazeaza SUA pe tarile considerate odinioara la marginea ierarhiei globale. America se bazeaza deja pe China si celelalte tari pentru a-i produce bunurile, ceea ce creeaza un dezechilibru comercial de 45 de miliarde de dolari.

Acum, oficialii americani incurajeaza calatorii straini sa-si cumpere unele din propriile produse - si tot mai multi dintre acestia se lasa usor convinsi. Multi sunt atrasi de preturile mai mici decat la ei in tara, aceeasi tara care si produce, de cele mai multe ori, bunurile respective.

In schimb, cheltuielile facute de cumparatorii americani, mult timp considerate motorul economiei SUA, au scazut dramatic, in conditiile in care familiile se lupta cu cresterea nivelului somajului si o scadere accentuata a pretului locuintelor.

PIB-ul american a crescut, anul trecut, cu un anemic 3%, scrie publicatia citata, in vreme ce in China si India a trecut de 10%. Brazilia a avut o crestere de 75%. Aceste schimbari de dinamica au declansat o actiune de incurajare a strainilor sa-si cheltuiasca banii in SUA.

Presedintele Obama a apreciat chiar ca turismul este un "fruct de pe ramuriule joase", numai bun de cules de catre economie. Parteneriatul public-privat Corporation for Travel Promotion, creat de Congres anul trecut, va anunta, luna viitoare, prima campanie americana de promovare a tarii drept destinatie turistica.

Si este o masura binevenita, in pas cu vremurile: in 2011, cheltuielile turistilor straini in SUA au crescut cu 13% fata de anul trecut, ajungand la 87 de miliarde de dolari.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#SUA, #criza economica sua, #SUA masuri economice, #sua turism, #sua cheltuieli , #criza economica mondiala