Presa internationala - Coreea de Sud a descoperit noi rezerve de metale rare

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 10:36
2345 citiri
Presa internationala - Coreea de Sud a descoperit noi rezerve de metale rare

Presa straina relateaza luni despre Coreea de Sud, care a descoperit o cantitate inestimabila de minerale rare, in contextul cresterii tensiunilor cu China cu privire la metalele rare.

Statele Unite si Japonia, in special, au solicitat Chinei sa-si reduca limitarile impuse exporturilor pentru mineralele care sunt folosite in industria high-tech ce cuprinde produse de la masini electrice pana la televizoare LCD si tehnologii bazate pe energie alternativa, informeaza Reuters.

"Am descoperit suficiente minerale pentru a face fata nevoilor ce pot aparea daca partenerii chinezi intaresc regulile de export pentru acest tip de minerale", a declarat un reprezentant al companiei de stat, raspunzatoare pentru noile resurse.

China a cautat sa-si asigure partenerii comerciali ca isi va mentine exporturile de minerale rare anul viitor, adaugand ca acest aspect n-ar trebui sa devina o chestiune politica.

China si-a redus exporturile cu 40 de procente in 2010 fata de nivelurile din 2009, ceea ce a determinat o crestere proportionala a preturilor pentru aceste minerale, crescand totodata si preturile cu care fiecare tara poate face cercetari pentru identificarea propriilor depozite de minerale.

Germania critica dur politica economica a SUA

Germania a criticat perspectivele americane asupra economiei globale, dupa ce ministrul de finante german a lansat un pregnant atac la adresa politicilor sustinute de catre Washington.

Wolfgang Schauble a acuzat Statele Unite de subminarea credibilitatii politice, cresterea incertitudinilor economice globale si ipocrizie cu privire la politica ratelor de schimb. Modelul de crestere economica americana este "in criza profunda", a avertizat in acest weekend ministrul german de finante, informeaza Financial Times.

Comentariile sale au trasat deja cadrul in care se vor purta discutiile cu ocazia summit-ului G20 din Coreea de Sud, ce vor incepe marti. Germania a fost iritata de propunerea Statelor Unite de a face eforturi mai mari de reducere a surplusului de cont curent, provenit din nivelul ridicat al exporturilor, reducere ce s-ar putea realiza prin incurajarea consumului intern.

Insa decidentii de la Berlin au fost, de asemenea, alarmati de decizia Federal Reserve - banca centrala americana - de a pompa 600 miliarde dolari in pietele financiare, in incercarea de a revigora perspectivele economice ale Statelor Unite.

Ministrul german a descris politica americana ca "lipsita de criterii", precizand ca masura de relaxare monetara decisa de catre FED va avea ca efect "cresterea insecurtatii in economia globala".

"Este o lipsa de coerenta ca americanii sa-i acuze pe chinezi cu privire la manipularea ratei de schimb, iar apoi sa slabeasca rata de schimb a dolarului intr-un mod artificial, cu ajutorul masinii de printat bani a bancii centrale", a declarat Schauble.

Succesul exporturilor germane, a facut acesta comparatia, nu s-a bazat pe "smecherii cu rata de schimb", ci pe cresterea competitivitatii. "Prin contrast, modelul de crestere american este intr-o criza profunda. Americanii au trait pentru mult prea mult timp pe credit, si-au distrus sectorul financiar si-au neglijat baza industriala. Exista o sumedenie de probleme pentru autoritatile americane - exporturile germane nu sunt printre acestea".

De asemenea, ministrul german de finante s-a intrebat daca solutia pomparii nesfarsite de bani in piete poate sa aiba sens. "Economia americana nu duce lipsa de lichiditate".

China se ofera sa ajute Portugalia

China a promis si "masuri concrete" de ajutor Portugaliei, care se lupta pentru evitarea unei crize a datoriilor de tara; sprijinul ar urma sa includa cumpararea de titluri de stat portugeze.

La finalul unei vizite de doua zile a presedintelui chinez, Hu Jintao, oficialii chinezi si portughezi au semnat duminica o serie de acorduri comerciale, incuzand si plasarea capitalului de risc in economiile ermgente vorbitoare de portugheza - Brazilia si Angola, informeaza Financial Times

"Suntem pregatiti sa adoptam masuri concrete pentru a sprijini Portugalia in incercarea de a evita criza financiara globala", a declarat presedintele chinez.

Costurile la care Portugalia se poate imprumuta au crescut la niveluri spectaculoase, din cauza temerilor investitorilor de repetare a problemelor din Grecia, de la inceputul anului 2010, pe fondul propunerilor UE de a pune si pe umerii creditorilor privati responsabilitatea unei viitoare crize similare.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#politica economica SUA, #atacuri Germania SUA, #razboilul valutelor, #politica economica China, #metale rare , #criza economica mondiala