Revista presei: Un acord care cumpara timp si nu rezolva cauzele crizei

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 09:48
1394 citiri
Revista presei: Un acord care cumpara timp si nu rezolva cauzele crizei

Acordul incheiat de liderii europeni pentru a reduce datoriile Greciei nu face decat sa cumpere timp si nu rezolva problema de fond, scriu ziarele de vineri.

Consolidarea fondului de salvare si reducerea datoriilor Greciei prin convingerea bancilor sa suporte pierderi nu abordeaza problema fundamentala din Europa, arata "Puterea".

"Evenimentul Zilei" citeaza ziarele straine, care arata ca cel mai mare pericol vine nu dinspre Grecia, ci dinspre Italia, care are datorii mult mai mari.

Situatia este neplacuta si pentru romani, care vor suporta la randul lor costul salvarii Greciei, prin cresterea dobanzilor la imprumuturi si rata de schimb mai mare, scrie "Adevarul".

"Romania Libera" scrie ca Romania este una din tarile cu cel mai mare risc din Europa, motiv pentru care cresterea dobanzilor ar urma sa fie substantiala.

Presedintele Basescu a dat deja un semnal cu privire la ce ne asteapta anul viitor, anuntand joi ca in 2012 pensiile nu vor fi indexate, desi presedintele a "indulcit" anuntul, spunand ca nu vor mai fi reduceri de salarii in sectorul bugetar.

Puterea: Un acord care cumpara timp si nu rezolva cauzele crizei

Liderii din zona euro au incheiat un acord de ultim moment pentru a limita datoriile Greciei, insa sunt inca departe de o solutie.

Multi analisti cred ca acordul a cumparat doar timp si nu a abordat problema fundamentala a crizei datoriilor suverane. Cea mai mare provocare este limitarea extinderii crizei, in special catre economiile stagnante ale unor tari ca Italia, informeaza Puterea.

Evenimentul Zilei: Problema datoriilor suverane, departe de a fi solutionata

Jurnalistii de la ziarele europene au salutat deciziile luate la summitul de miercuri, insa au avertizat ca stergerea partiala a datoriei Greciei nu va suficienta pentru a pune capat crizei.

Ziarul spaniol "El Pais" scrie ca participantii la summitul UE au esuat in incercarea de gasi "raspunsuri sustenabile" la criza financiara, iar cel mai mare pericol "nu mai vine dinspre Grecia, ci dinspre Italia". "Probabilitatea este ca vulnerabilitatea guvernului Berlusconi sa se traduca in incapacitatea Romei de a-si plati datoriile. Nu sunt fonduri disponibile pentru a salva Italia", scriu jurnalistii de la "El Pais", citati de Evenimentul Zilei.

Adevarul: Cum plateste Romania pentru salvarea Greciei

Si romanii vor pune umarul la salvarea Greciei, desi in mod indirect, prin cresterea dobanzilor. Bancile-mama ale multor institutii de credit care activeaza in Romania vor suporta pierderi de miliarde de euro, iar asta va duce la acces limitat la credite si inflatie mai mare, arata Adevarul.

Romania Libera: Ce se schimba in Romania dupa falimentul Greciei

Lectia pe care Grecia le-a dat-o bancherilor este ca trebuie sa fie precauti cand dau imprumuturi, iar de acum, acestia le vor da mai scump sau deloc. Romania este una dintre tarile cele mai riscante din Europa, astfel ca maririle de dobanzi ar putea fi substantiale, arata Romania Libera.

Jurnalul National: Basescu - Pensiile nu vor fi indexate de la 1 ianuarie 2012

Romania se pregateste deja pentru ce este mai rau. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca pensiile nu vor fi indexate de la 1 ianuarie 2012, desi legea prevede indexarea cu inflatia.

"Din cate stiu de la Guvern, nu are cum sa se indexeze pensiile de la 1 ianuarie", a declarat seful statului. Chiar daca decizia ar putea duce la atacarea Guvernului in justitie, Basescu a aratat ca n-au decat "sa inceapa procesele", dar "judecatorii sa spuna de unde sa fie luati banii".

Seful statului a garantat in schimb ca pensiile nu vor scadea, si nici salariile. "Oamenii nu mai suporta. Un nivel minimal al consumului trebuie mentinut", a declarat presedintele, citat de Jurnalul National. (L.S.)

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#acord zona euro, #acord UE Grecia, #acord criza , #criza economica mondiala