Grecia, la distanta de cateva zile de faliment - Presa internationala

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 14:07
2568 citiri
Grecia, la distanta de cateva zile de faliment - Presa internationala

Falimentul Greciei devine o alternativa concreta si imediata, in conditiile in care autoritatile europene nu livreaza transa de imprumut, in valoare de 8 miliarde, catre guvernul elen; bursele europene sunt mai optimiste, inregistrand a treia sesiune de cresteri, ca urmare a discutiilor privitoare la Grecia - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Spectrul falimentului ameninta Grecia, existand posibilitatea ca sute de mii de angajati ai statului sa ramana neplatiti luna viitoare, in conditiile in care ministrii de finante ai zonei euro refuza sa stabileasca data ferma pentru livrarea transei de 8 miliarde de euro, necesari guvernului grec pentru plati.

Primul ministru grec, George Papandreou, este in discutii cu Angela Merkel, in vreme ce guvernul elen a anuntat impunerea unei taxe pe proprietate, care va atrage la bugetul de stat inca 2 miliarde de euro, informeaza The Guardian.

Intr-o atmosfera de incertitudine crescanda, guvernul elen se confrunta si cu o serie de greve lansate de sindicatele din transporturi, protestand impotriva masurilor de austeritate.

Furia cu privire la incapacitatea Greciei de a implementa reformele structurale solicitate in schimbul ajutorului financiar de 110 miliarde de euro a determinat suspendarea vizitei din partea comisarilor europeni, luna aceasta, la Atena.

Insa in absenta acestor inspectori care sa auditeze activitatea de reforme a guvernului grec, nu se poate verifica intrunirea conditiilor necesare pentru ca urmatoarea transa din imprumut sa fie livrata, ceea ce aduce Grecia foarte aproape de momentul declararii incapacitatii de plata. Rezervele valutare ale Atenei se consuma intr-un ritm rapid iar oficialii au fost nevoit sa recunoasca faptul ca la mijlocului lui octombrie vor ramane fara bani - moment in care pensiile si salariile sectorului de stat nu vor mai putea fi platite.

Chiar si partidul socialist, care se afla in prezent la conducerea Greciei, a anuntat ca nu va mai accepta sa voteze in favoarea unor inaspriri ale masurilor de austeritate - reduceri ale pensiilor si salariilor si cresteri ale impozitelor.

Bursele semnalizeaza un usor optimism in privinta crizei

Bursele de actiuni au inregistrat a treia sesiune de tranzactionare in crestere marti, cu actiunile europene crescand cu 2 procente, in conditiile in care investitorii sunt mai optimisti din cauza rapoartelor cu privire la actiunile oficiale de calmare a situatiei din Europa.

Factorul determinant a fost legat de intalnirea dintre reprezentantii FMI si decidentii politici europeni, intalnire in cadrul careia s-au discutat masuri pentru stabilizarea situatiei din Grecia, care ameninta economia globala, informeaza Reuters.

Unii oficiali au declarat ca se ia in calcul augmentarea fondului european de interventie financiare, fond prin care sa se reduca datoriile Greciei si sa se recapitalizeze bancile, desi aceste discutii sunt doar intr-o faza preliminara, trebuind sa treaca si peste opozitia Germaniei. Motiv pentru care este foarte posibil ca Grecia sa nu mai poata beneficia de pe urma acestor masuri.

Data fiind incertitudinea din acest moment, este intdreptatit atat optimismul cat si pesimismul pentru evolutia viitoare a situatiei, considera analistii financiari.

Orice semn cu privire la masurile de stabilizare a crizei grecesti este benefic pentru evolutia monedei unice europene in pietele financiare. Insa situatia din Grecia si din intreaga zona euro este suficient de complicata incat sa nu poata fi rezolvata peste noapte, printr-un singur set de masuri. Ca urmare, pietele financiare sunt mai degraba volatile decat asezate pe un trend decis.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#criza financiara, #faliment Grecia, #criza datorii suverane, #criza zona euro, #moneda unica , #criza financiara