Spania da o noua lovitura UE. Se destrama zona euro?

Marti, 01 Mai 2012, ora 10:27
4677 citiri
Spania da o noua lovitura UE. Se destrama zona euro?
Foto: 123rf

Spania este in recesiune, dupa scaderea economica din ultimele doua trimestre. Exista pericolul ca Spania sa intre intr-o criza financiara grava, ceea ce ar duce la destramarea zonei euro.

Tarile din zona euro se lupta sa ramana solvabile, intr-o perioada cand inflatia se gaseste la cote inalte, iar Spania a intrat oficial in recesiune, accentuand criza datoriilor, informeaza Daily Express.

Pietele de pe continent au scazut, asa cum reiese din analiza nivelului inflatiei din cele 17 tari, care folosesc moneda euro. Inflatia s-a situat la 2,6% in luna aprilie 2012.

Guvernul spaniol a anuntat ca tara a intrat din nou in recesiune, pentru a doua oara in trei ani, dupa o scadere de 0,3% a economiei in primul trimestru din acest an.

Cresterea preturilor a insemnat o problema importanta pentru Banca Centrala Europeana si aceasta va pune o presiune suplimentara asupra economiilor din Spania si Italia.

Contractia din economia Spaniei este redusa si se spera ca guvernul sa fie capabil sa reduca deficitul bugetar, asa cum a prevazut. In caz contrar, tara ar putea intra pe o spirala financiara descendenta si ar necesita un plan de salvare de multe miliarde de euro, precum Grecia si Irlanda.

"Nu cred ca suntem nici la jumatatea drumului, deoarece ce se intampla in zona euro reflecta o tensiune uriasa asupra monedei unice, iar tarile au dificultati mari pentru a se adapta.

Cred ca va fi un proces foarte lung si dureros, cu o singura politica economica si cu toate consecintele care decurg din aceasta", a spus prim-ministrul britanic, David Cameron.

In plus, inmultirea parerilor contradictorii din Franta fata de dominatia Germaniei din Uniunea Europeana va avea un efect din ce in ce mai puternic asupra stabilitatii zonei euro, in special daca socialistul Francois Hollande va castiga alegerile.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#recesiune economie Spania, #criza financiara Spania UE, #destramarea zonei euro, #criza economica Uniunea Europeana, #dominatia Germaniei UE , #criza financiara