America, amenintata de un faliment tehnic -- Presa internationala

Joi, 26 Mai 2011, ora 10:42
2895 citiri
America, amenintata de un faliment tehnic -- Presa internationala

SUA se confrunta cu situatia ciudata a unui posibil faliment tehnic, pietele financiare incepand deja sa reactioneze la acesata ipoteza; Irlanda este presata de agentiile de rating sa-si arate determinarea in implementarea reformelor, iar intalnirea G8 din Franta incepe joi, avand printre principalele teme discutate si mentinerea sefiei FMI in Europa - asa arata presa economica externa de azi.

Desi poate parea ciudat, America este in pragul falimentului. Aceasta in ciuda faptului ca in prezent are posibilitatea de a se imprumuta la cele mai scazute costuri din piete, ca poate emite datorie in moneda proprie si poate tipari oricat de multi dolari, fara ca aceasta sa afecteze propriu-zis si imediat stabilitatea monedei.

Totusi, pietele financiare incep sa integreze informatia cu privire la un posibil faliment. Preturile la care se tranzactioneza CDS-uri americane (credit default swap - instrument ce reflecta riscul de faliment al tarii/companiei care functioneaza ca activ suport) s-au triplat in ultima saptamana, ceea ce indica o perspectiva nu tocmai optimista a pietelor, informeaza Financial Times.

Conform acestor instrumente, in prezent riscul falimentului in SUA este mai mare decat in Indonezia sau Slovenia, pentru urmatoarele 12 luni.

Unii analisti considera ca politica disfunctionala a SUA ajunge sa influenteze si pietele financiare. Aceasta pentru ca exista unele voci in Congresul american care sustin ca un faliment ar fi mai util decat extinderea limitelor de creditare, in conditiile in care deficitele continua sa creasca.

Irlanda trebuie sa convinga pietele financiare

Pe de alta parte, Irlanda are la dispozitie doi ani pentru a convinge pietele financiare de faptul ca este intr-o alta situatie decat cea din Grecia, altfel riscand o retrogradare a ratingurilor de tara, ceea ce ar afecta puternic economia puternic indatorata.

Agentia de rating Standard&Poor's a declarat ca nu este inca pregatita sa puna Irlanda la acelasi nivel cu Grecia, unde un demnitar elen considera ca cea mai eficienta metoda de a inlatura deficitele majore ale economieieste parasirea monedei unice europene si reinstituirea drahmei, informeaza The Guardian.

Analistii Standard&Poor's considera ca Irlanda ar avea probleme serioase daca Guvernul nu si-ar relua accesul la pietele financiare pana in 2013. Avertismentul vine pe fondul unor constatari similare, facute de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care remarca faptul ca pozitiile Greciei, Irlandei si Portugaliei ar fi nesustenabile daca s-ar mentine nivelurile actuale ale dobanzilor in pietele financiare. Randamentele la imprumuturile acordate Irlandei s-au dublat anul trecut.

OCDE a mentionat, de asemenea, ca, inclusiv in situatia in care Grecia, Irlanda si Portugalia isi ating tintele de reduceri ale deficitelor, "pozitia lor fiscala nu va fi sustenabila daca dobanzile din piete raman la nivelurile actuale".

Intrunirea G8 din Franta

Liderii Grupului de 8, cele mai puternice economii, se intrunesc joi in Franta pentru a discuta, pe langa criza debitelor europene, si situatia noilor democratii arabe.

Oficialii din G8 - SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia si Rusia - au purtat discutii preliminare miercuri pentru a stabili pozitiile comune pe care le vor adopta in diverse probleme: incepand cu situatia economica globala, pana la chestiuni punctuale precum razboiul din Libia, proiectul nuclear al Iranului sau agitatiile sociale din Siria, informeaza Reuters.

Printre problemele presante ale zilei se numara insa si necesitatea de a apara conducerea europeana a FMI in fata pretentiilor venite dinspre economiile in dezvoltare care doresc o reprezentativitate mai mare in cadrul Fondului.

Cu atat mai mult cu cat rolul acestui fond este de a functiona drept creditor de ultim resort pentru economiile cu probleme.

Reprezentantul Rusiei in cadrul G8 a declarat ca tara sa, cel mai probabil, nu se va opune candidaturii Christinei Lagarde pentru sefia FMI, insa problema este daca "ar trebui ca intotdeauna Europa sa detina conducerea acestei institutii si de ce n-ar putea si alte tari sa aiba propriul candidat", a declarat ambasadorul rus Alexander Orlov.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#faliment SUA, #criza datorii suverane, #criza Irlanda, #intalnire G8 , #criza
Comentarii
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Dna Stefanescu, cum ati putut scrie prostia asta "poate tipari oricat de multi dolari, fara ca aceasta sa afecteze propriu-zis si imediat stabilitatea monedei" ?