Cele 12 masuri prin care investitorii straini vor sa scoata Romania din criza

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 08:43
2527 citiri
Cele 12 masuri prin care investitorii straini vor sa scoata Romania din criza

Investitorii straini au propus, joi, in cadrul conferintei "Parteneriat pentru crestere in 2011", un set de 80 de masuri, din care 12 principale, menite sa ajute Romania sa iesa din recesiune.

Prima dintre aceste masuri vizeaza introducerea la Ministerul de Finante a unui Registru transparent de Creante asupra bugetul de stat, care sa aiba o scadenta atribuita fiecarei creante.

Consiliul Investitorilor Straini doreste, de asemenea, inceperea Programului Prima Casa 3 pentru relansarea sectoarelor imobiliar si constructii, conform Romania Libera.

CIS a propus alocarea de fonduri suplimentare de aproximativ un miliard euro pentru acest program, precum si largirea bazei de solicitanti prin largirea criteriilor de eligibilitate,pentru ca programul sa fie disponibil si pentru cei care au deja o casa.

"Piata s-a stabilizat semnificativ prin programul 'Prima Casa'. Am propus 'Prima Casa 3', astfel ca programul sa continue pana la sfarsitul anului 2011. Am discutat largirea criteriilor de eligibilitate, propunere inaintata si acceptata de Ministerul de Finante", a apus, in cadrul conferintei, Dominic Bruynseels, membru in boardul CIS si presedintele BCR.

CIS doreste si crearea unui Consiliu de Dezvoltare Economica (CDE) pentru a ajuta la definirea strategiei pe termen lung a economiei romanesti, dar si crearea de facilitati de creditare subventionata pentru IMM-uri, prin contributia comuna a bancilor si a sectorului public.

Listarea locala si internationala a Fondului Proprietatea si prin stabilirea unui program accelerat, clar si transparent de privatizare a companiilor de stat ar trebui sa duca, potrivit Consiliului, la dezvoltarea pietelor de capital.

O alta masura avuta in vedere este externalizarea sau centralizarea intr-o singura entitate cu experienta ridicata managementului procesului de accesare a Fondurilor UE.

Analiza oportunitatii primelor pentru angajatii de la stat care lucreaza cu fonduri UE si acordarea acestora in functie de performanta si prezentarea unei candidaturi impreuna cu Bulgaria sau Ungaria pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020 sunt, de asemenea, masuri pe lista CIS.

Acelasi Consiul doreste si promovarea modelelor de cofinantare, sectorul privat sustinand costurile pentru initierea unui proiect major propus de Guvern.

Lista celor 12 masuri continua cu accelerarea investitiilor in infrastructura aferenta agriculturii, inclusiv prin absorbtia fondurilor UE si concentrarea controalelor fiscale asupra contribuabililor care prezinta un risc ridicat de evaziune fiscala, fata de efectuarea controalelor la intamplare.

De asemenea, se mai doreste ajustarea legislatiei muncii pentru a o face mai flexibila si adaptabila la schimbarile din mediul economic si reformarea administratiei publice prin folosirea de indicatori de eficienta clar definiti.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#masuri anticriza, #masuri investitori straini , #criza