Cum mai poate ajuta BCE la salvarea zonei euro?

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:03
1511 citiri
Cum mai poate ajuta BCE la salvarea zonei euro?
Foto: Arhiva

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au declarat ca emiterea de eurobonduri nu reprezinta solutia pentru rezolvarea crizei. Liderii europeni vor sa schimbe Tratatele de la Lisabona, insa Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa intervina inainte ca acest lucru sa se intample, in conditiile in care problemele financiare ale unor tari precum Italia si Spania se agraveaza pe zi ce trece.

Banca Centrala Europeana poate face mai mult pentru a furniza lichiditati pe piata bancara, a declarat Ewald Nowotny, membru in consiliul director, citat de Bloomberg.

"Putem face mult mai multe lucruri pentru a rezolva problema lichidatilor, iar, in viitor, vom lua mai multe masuri in aceasta privinta", a mentionat Nowotny, care, insa, nu a vrut sa dea mai multe detalii.

Rezerva Federala a SUA si cinci alte banci centrale, printre care si BCE, au redus, saptamana trecuta, costul de accesare a fondurilor de urgenta in dolari, pe masura ce cresteau tensiunile de pe pietele financiare europene.

"Cea mai mare provocare cu care ne confruntam acum este sa oprim criza finantelor publice sa conduca la o criza a pietelor financiare si sa ne trezim intr-o spirala continua", a explicat Nowotny.

"Am observat ca Germania nu prea are incredere in BCE. Este normal sa adoptam niste masuri care sa nu izoleze cea mai mare economie europeana", a conchis acesta.

BCE trebuie sa intervina urgent

Merkel si Sarkozy au hotarat ca vor schimba tratatele Uniunii Europene (UE). Insa acest proces va dura mai multe luni pana sa se concretizeze, in timp ce agentia Standard & Poor's a trimis avertizari ingrijoratoare, amenintand ca va scadea ratingul a 15 tari, fapt ce a afectat imediat pietele.

In aceste conditii, BCE ar putea sa fie nevoita sa inceapa o operatiune ampla de cumparare de obligatiuni pentru a tine sub control costurile de finantare, inainte ca schimbarea tratatelor sa fie adoptata.

"Acest lucru va fi foarte riscant, insa, acum, ne aflam intr-o situatie si mai riscanta", a declarat analistul financiar al Moody's Analytics, Tu Packard, citat de Investors.com.

Planul pus la cale de Sarkozy si Merkel a produs scaderea dobanzilor la obligatiunile italiene, spaniole si franceze.

Insa agentia Standard & Poor's a avertizat 15 natiuni care au ratingul maxim de AAA, inclusiv Germania si Franta, ca le va retrograda in 90 de zile, daca criza din zona euro va deveni mai acuta si daca pietele financiare nu se vor destresa.

Ce ar putea face BCE pentru a rezolva criza europeana?

In acest an, BCE a introdus un instrument de refinantare pe o perioada de un an de zile, ce are ca scop ajutorarea bancilor cu probleme. Institutia financiara le pune la dispozitie sume de bani pentru o perioada mai lunga, in conditiile inrautatirii crizei datoriilor suverane, insa ar putea lua in considerare si extinderea perioadei de refinantare la 3 ani.

Desi aceasta masura s-a dovedit a fi eficienta pe termen scurt, BCE ar trebui sa ia in calcul si alte optiuni pentru a opri extinderea crizei.

Institutia financiara ar putea tipari mai multi bani, insa acest lucru ar produce cresterea inflatiei. In plus, aceasta decizie ar marca o schimbare controversata a actualei politici, in care achizitiile de obligatiuni sunt compensate prin atragerea de lichiditati din sistemul bancar.

In luna august, BCE a anuntat ca reactiveaza programul de achizitii a obligatiunilor guvernamentale (SMP). Altfel spus, banca incaseaza foarte multi "euro virtuali" si cumpara obligatiuni de pe piata secundara a statelor puternic indatorate, acolo unde tranzactioneaza de regula bancile, fondurile de hedging, de investitii sau de pensii. Astfel, costurile de finantare scad.

Insa pietele financiare sunt extrem de instabile in aceasta perioada, si, chiar daca BCE a cumparat o mica parte din datoria Italiei, acest lucru nu a avut efecte pozitive decat pe termen scurt, scazand dobanda la obligatiuni. Pentru ca aceasta metoda sa fie mai eficienta, banca ar trebui sa cumpere mai multe active sau chiar intreaga datorie a unei tari.

BCE a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,5 la 1,25, costurile de imprumut devenind mai mici, iar banca ar putea sa mai faca acest lucru inca o data in perioada urmatoare. Astfel, ar putea oferi mai mult sprijin bancilor care au nevoie de ajutor.

Ca semn al nervozitatii institutiilor creditoare, din ce in ce mai multi bani sunt depozitati in rezervele BCE, care au ajuns la 314 miliarde de euro, in loc sa fie imprumutati altor banci sau sa fie injectati in piata.

Desi inca nu se stie cum va actiona BCE in urmatoarea perioada, certitudinea este ca banca va da dovada de cea mai mare flexibilitate de pana acum.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Banca Centrala Europeana, #criza zona euro, #solutii criza , #criza