IMM-urile, esentiale pentru iesirea din criza a Europei de Est

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 00:37
2402 citiri
IMM-urile, esentiale pentru iesirea din criza a Europei de Est
Foto: Arhiva

Iesirea din criza a Europei de Est depinde de redresarea situatiei intreprinderilor mici si mijlocii, grav afectate de lipsa creditarii, sunt de parere analistii.

Pe langa factori precum disciplina fiscala, o majorare a cererii in Europa de Vest si investitiile straine directe, rezistenta intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) ar putea face diferenta intre tarile din regiune, din punctul de vedere al ratei de redresare economica.

"Pe termen lung, s-a observat ca multinationalele ajuta, la randul lor, dar nu destul cat sa provoace o crestere considerabila. Nu poate exista redresare fara IMM-uri", a declarat economistul Zsolt Kondrat, de la MKB Bank, din Ungaria, citat de Reuters.

In Romania, cele 600.000 de IMM-uri aduc 70% din produsul intern brut, potrivit fostului ministru de resort, Constantin Nita. In Ungaria, Republica Ceha si Polonia, aceste firme sunt responsabile pentru 60 - 70 de procente din totalul locurilor de munca si de aproximativ jumatate din PIB-ul economiei fiecarei tari in parte, facandu-le esentiale pentru cresterea economica post-criza.

Potrivit unui studiu al Erste Bank, remis Ziare.com, IMM-urile genereaza doua treimi din numarul total al locurilor de munca, in cele 27 de tari ale Uniunii Europene, multe dintre acestea fiind in zonele rurale. De asemenea, ele genereaza 60% din valoarea adaugata, cu ponderi diferite in diverse sectoare industriale.

De altfel, in Polonia, se estimeaza ca IMM-urile vor inregistra o crestere, in a doua jumatate a acestui an. Insa, firmele mici si mijlocii din Cehia si Ungaria, care au o piata locala mult mai redusa si se bazeaza pe exporturi, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni la crestere, spun analistii.

In Romania, situatia este mai dramatica. In prima jumatate a anului, aproximativ 100.000 de IMM-uri au dat faliment, iar, potrivit estimarilor, din cauza crizei financiare, intre 30% si 40% din ele ar putea avea aceasta soarta. In acest an, IMM-urile au inregistrat o scadere a afacerilor cu 21 - 50 de procente.

Potrivit lui Kondrat, IMM-urile din Ungaria sufera din cauza unei piete de dimensiuni reduse, dependenta de multinationale, dar si a taxelor si ratelor de dobanda prea mari, care au limitat cresterea.

Problemele de creditare impiedica dezvoltarea

Multe firme maghiare si cehe sunt fortate sa concedieze personal si sa intarzie investitiile, fiind in pericol de a intra in faliment, din cauza pietei slabe, a lipsei de creditare si de lichiditati.

Desi bancile sunt bine capitalizate, se observa ca IMM-urile sunt privite drept un risc major, fiindu-le refuzate cererile de imprumuturi.

In Romania, se lucreaza la un protocol prin intermediul caruia datoriile IMM-urilor catre banci vor fi reesalonate. Astfel, firmele care au probleme vor putea obtine o suspendare temporara a platii ratelor sau o prelungire a perioadei de rambursare. In prezent, zece banci si-au anuntat intentia de participa la program.

Potrivit unui raport al Bancii Nationale a Ungariei, bancile estimeaza ca piata creditarii se va comprima si mai mult, pe masura ce IMM-urile isi termina invetariile, isi cheltuie rezervele de lichiditati si renunta la investitii. Raportul arata si faptul ca bancile nu au mai acceptat nici un client nou, in ultima perioada.

"Imprumuturile pentru IMM-uri sunt foarte limitate. Bancile se tem inmultirea falimentelor, daca problemele economice continua", a spus Peter Vidlicka, analist la Wood & Co. in Praga.

Potrivit Asociatiei Bancilor din Ungaria, 80% din imprumuturile catre IMM-uri sunt considerate vulnerabile. "Bancile nu pot si nu vor prelua acest risc singure", a spus presedintele asociatiei, Tamas Erdei.

Fata de Europa Occidentala, IMM-urile din est au o valoare cu 20 de procente mai scazuta. "Europa de Est reprezinta garantia cresterii. Peste zece ani, toate companiile vor fi la fel de importante pentru economie precum cele din Europa Occidentala," a spus Thomas Uher, membru in consiliul de administratie al Erste Bank Oesterreich, responsabil de segmentul corporate.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#intreprinderi mici mijlocii, #finantare IMM, #reducere nivel creditare, #IMM Europa Est , #criza