Italia introduce masuri protectioniste - Presa internationala

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 12:59
1576 citiri
Italia introduce masuri protectioniste - Presa internationala

Italia discuta introducerea unor masuri prin care se interzice preluarea de catre capital strain a unor afaceri italiene din sectoare considerate de interes national; Rezerva Federala americana a anuntat un profit de 82 de miliarde de dolari, in crestere fata de anul trecut, iar SUA a oprit pentru moment importurile de alimente din Japonia, in conditiile in care apa din Tokyo are un nivel dublu, fata de cel considerat normal, de elemente radioctive - sunt principalele subiecte tratate de presa internationala economica de miercuri.

Guvernul italian se afla in negocieri cu privire la introducerea unor masuri similare celor introduse de autoritatile franceze cu privire la preluarile unor societati cu capital majoritar italian de catre companii straine, cu precadere in acele sectoare considerate de importanta strategica.

Miscarea vine in conditiile in care unele companii reprezentantive italiene au fost preluate de catre francezi. Astfel stau lucrurile pentru compania de bijuterii Bulgari, grupul energetic Edison si grupul alimentar Parmalat, informeaza Financial Times.

Ministrul Economiei italian a facut eforturi pentru a proteja acele sectoare pe care le considera de importanta strategica. In plus, miscarea vine ca sa raspunda perceptiei, incetatenite printre grupurile industriale italiene, de "lipsa de reciprocitate cu Franta", aceste grupuri neputand investi dincolo de un anumit nivel in companiile franceze.

Franta a instituit in ianuarie o comisie care monitorizeaza principalele sectoare industriale, printre care pe cel auto, aeronautic, naval, transporturi feroviare, industria de consum, tehnologic, medical si sectorul de materiale regenerabile.

FED-ul a facut profit de 82 miliarde de dolari in 2010

Rezerva Federala americana, ce indeplineste rolul de banca centrala pentru economia SUA, a anuntat un profit de 82 de miliarde de dolari pentru anul 2010.

Majoritatea profitului realizat de catre banca centrala se intoarce insa catre guvernul american, prin intermediul Trezoreriei, echivalentul Ministerului de Finante. Astfel, in 2010, FED-ul a trimis catre Trezoreria americana 79 de miliarde de dolari, in crestere cu 32 de miliarde fata de anul 2009, informeaza CNNMoney.

Cresterea de profit a fost generata in primul rand de dobanzile percepute pentru creditele acordate, in ciuda faptului ca dobanda de referinta, in jurul careia acorda FED-ul credite marilor institutii financiare, este la minimul istorice.

Detinerile de bonuri de trezorerie - metoda prin care banca centrala imprumuta guvernul federal - a crescut pana la 261 de miliarde de dolari, ceea ce nu constituie o surpriza, data fiind politica publica a FED-ului de cumparare a acestor bonuri.

SUA opreste importurile alimentare din Japonia

Pericolul nuclear din Japonia a crescut miercuri, in conditiile in care apa din Tokyo a atins niveluri periculoase de radiatii, astfel incat SUA a devenit primul partener comercial al Japoniei care a interupt importurile de alimente din aceasta tara.

Autoritatile din Tokyo au declarat ca in sistemul de purificare a apei, care deserveste capitala cu o populatie de 13 milioane de oameni, a fost identificat un nivel de elemente radioactive la un nivel dublu fata de cel considerat normal, anunta Reuters.

"Acesta este, fara dubiu, un efect al catastrofei de la Fukushima", a declarat un oficial al autoritatilor locale. Totusi, guvernatorul orasului Tokyo considera ca nivelul de radiatii nu reprezinta o amenintare directa si imediata la adresa populatiei orasului.

Primul efect al acestei situatii a fost oprirea importurilor japoneze de alimente pe piata americana, alimente printre care se numara laptele, legumele si fructele. Urmatoarea tara care ar putea implementa o astfel de suspendare a importurilor japoneze ar putea fi Coreea de Nord.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#protectionism Italia, #criza nucleara Japonia, #profit Fed, #economie americana, #criza economica Japonia , #criza