Pericol in Europa? Istoria se repeta pentru prima victima a crizei - CNN

Marti, 13 August 2013, ora 19:42
5910 citiri
Pericol in Europa? Istoria se repeta pentru prima victima a crizei - CNN
Foto: IIEA

Modul in care Islanda incearca sa isi redreseze situatia economica ar putea avea consecinte grave pentru restul Europei, avertizeaza jurnalistii straini.

Din 2008, tara a reusit sa evite un dezastru economic datorita controalelor de capital impuse de guvern, care au impedicat o depreciere masiva a monedei nationale, in timp ce bancile au reusit sa evite un colaps total ca urmare a tacticilor de amanare a platilor catre creditori, scrie CNN Money.

Insa zidurile pe care guvernul si bancile le-au ridicat pentru a izola populatia de elementele externe au inceput sa se darame, iar Islanda nu poate face in acest moment mare lucru pentru a se salva, continua autorul, care numeste mica insula bomba cu ceas a Europei.

Seful Bundesbank: Singura cale prin care putem iesi din criza

Prabusirea spectaculoasa a Islandei in 2008 a precedat declansarea crizei datoriilor in Europa, descoperind vulnerabilitatea sistemelor bancare. O noua cadere ar putea reaprinde cu usurinta temerile investitorilor, declansand din nou panica pe continent.

In anii de boom, Islanda a functionat mai mult ca fond speculativ decat ca natiune suverana, bancile acumuland active din intreaga lume in cantitati uriase. Prabusirea iminenta a acestui sistem a pus in pericol moneda nationala si economiile islandezilor.

In 2008, guvernul a introdus masuri pentru controlarea capitalului in scopul limitarii fluxul de bani care intra sau iesea din tara, impiedicand devalorizarea coroanei. De asemenea, Fondul Monetar International a imprumutat Islandei cinci miliarde de dolari, suma ce a reprezentat peste o treime din PIB-ul tarii.

In urma acestor actiuni, economia a dat semne de stabilizare, crescand mai repede decat majoritatea tarilor europene vecine; rata somajului s-a redus de la 8% in 2009 la aproximativ jumatate in prezent, iar increderea consumatorilor si turismul au cunoscut un reviriment.

Insa problemele de fond nu au fost aproape deloc rezolvate, iar finalul dezastruos a fost doar amanat, considera autorul CNN Money.

Masurile introduse in 2008 sunt inca in vigoare, fortandu-i pe cetateni si fondul de pensii sa investeasca strict in Islanda. Imprumuturile s-au scumpit, iar cresterea economica a incetinit la 1,6% anul trecut de la 2,9% in 2011, fiind asteptat un regres mai puternic in acest an. Consumul intern si investitiile sunt cu 20% sub nivelul la care se aflau inainte de criza.

Islanda are putine optiuni. Daca mentine masurile de control al capitalului, economia va continua sa se reduca; daca le elimina, activele se vor deprecia, in conditiile in care islandezii isi vor muta banii in strainatate.

Situatia din Islanda nu ar trebui ignorata, conchide autorul CNN Money, deoarece, desi la scara mica, tara se confrunta cu multe probleme similare unor economii importante din Uniunea Europeana.

Temeri exagerate?

Compararea Islandei cu o bomba cu ceas in Europa este exagerata, sustine Katrin Olafsdottir, asistent la Universitatea Reykjavik, in replica la articolul din CNN Money.

"Autorul spune ca nu am obtinut aproape niciun progres, iar acest lucru este gresit. Dar este corect faptul ca masurile privind controlul capitalului sunt marea noastra problema si este extrem de important sa o rezolvam", a spus Katrin Olafsdottir, citata de News of Iceland.

Potrivit acesteia, riscul ca situatia din Islanda sa afecteze restul Europei este exagerat.

"Nu vad sa existe o legatura directa, deoarece suntem o mica parte din intreg", spune asistenta.

Avertismente din partea FMI

FMI a avertizat saptamana trecuta Islanda cu privire la mentinerea controlului asupra capitalului, la scurt timp dupa ce agentia Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului de credit al Islandei BBB- de la stabila la negativa, anticipand o crestere substantiala a datoriei guvernamentale, noteaza Wall Street Journal.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#criza Islanda, #Islanda criza Europa, #capital Islanda , #criza