Presa internationala - Masurile contra crizei maresc saracia la nivel global

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 11:54
1684 citiri
Presa internationala - Masurile contra crizei maresc saracia la nivel global

Banca Mondiala a disponibilizat peste 80 de miliarde de dolari in 2009 si 2010 pentru a atenua din efectele crizei economice insa avertizeaza cu privire la cresterea saraciei la nivel global, ceea ce va constitui o mare problema in viitor.

Intr-un raport cu privire la raspunsul dat de catre Banca la criza mondiala, se arata ca peste 64 milioane de oameni vor trece sub limita saraciei pana la finalul acestui an, informeaza Reuters.

Banca defineste saracia extrema drept traiul cu mai putin de 1.25 dolari pe zi, o situatie care se intalneste in multe tari in dezvoltare, tari care ajung sa sufere efectele unei crize originate in tarile bogate, in special in Statele Unite.

Acesta miscare descendenta la nivelul avutiei va fi una dificil de intors.

Banca Mondiala a stabilit un grup care sa ridice eficienta modalitatilor de raspuns la criza globala care a inceput cu un colaps in sectorul subprime din Statele Unite, lansand o criza a creditelor si, in cele din urma, transferand efectele in economia reala a tarilor bogate si sarace, fara discriminare.

"Banca Mondiala (constand din Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare) desi a raspuns crizei cu o anumita intarziere, a demonstrat ca este pregatita, in baza cunostintelor sale cu privire la impactul saraciei, sa stabileasca un dialog pe termen lung cu autoritatile locale si sa incerce o extindere a creditarii", se arata in raport.

Dat fiind faptul ca aceasta criza s-a originat in sectorul financiar al tarilor bogate, organizatia sora a Bancii Mondiale, Fondul Monetar International a avut o implicare mult mai naturala in tragerea unui semnal de alarma cu privire la aceasta situatie si a condus eforturile de a trata aceasta criza.

Raportul deplange efecte negative durabile determinate de criza in tarile sarace pe care Banca Mondiala incearca sa le sprijine prin imprumuturi cu dobanda joasa, credite fara dobanda si fonduri nerambursabile in educatie, dezvoltare si sistemul medical.

Irlanda asteapta un imprumut substantial din partea UE si FMI

Irlanda se asteapta la primirea unui imprumut in valoare de cateva zeci de miliarde de euro din partea Uniunii Europene si FMI pentru a ajuta tara sa iasa cu bine din criza creditelor ce creste sin ce in ce mai puternic, a declarat guvernatorul bancii centrale a Irlandei, Patrick Honohan.

"Intentia si asteptarile sunt ca negocierile sau discutiile sa aiba eficienta iar imprumutul sa fie facut disponibil pentru a putea fi accesat atunci cand este necesar", a decalrat Honohan, citat de France24.

Ministrul de finante irlandez, Brian Lenihan, a declarat in Parlamentul ca guvernul nu a ajuns inca in punctul de a solicita un imprumut si ca nu poate indica o cifra pentru suma necesara. Insa ceea ce se discuta era "nevoia presanta de capital care sa fie disponibilazat si care sa poata fi accesat de catre Irlanda".

A insistat pe faptul ca FMI si UE nu vor avea influenta asupra masurilor bugetare ale Irlandei, chiar daca regulile UE stipuleaza ca orice imprumut de urgenta poate fi acordat doar unui guvern care semneaza un acord foarte strict cu privire la regulile fiscale.

Purtatorul de cuvant al opozitiei pe probleme de finante a declarat in Parlament ca oamenii il intreaba daca este cazul sa deschida conturi valutare in alte monede si sa-si mute banii in afara Irlandei, din teama fata de sistemul bancar instabil.

Bancile irlandeze au suferit retrageri masive din partea sectorului corporate irlandeziar Honohan a declarat ca este nevoie de fonduri exceptionaledin partea bancii centrale irlandeze, in plus fata de asistenta BCE la nivel de lichiditate.

Guvernul irlandez a declarat in nenumarate randuri ca nu are nevoie de sprijin financiar extern si ca dispune de fonduri pana la mijlocul anului 2011. Singurul sector afectat de catre criza este cel bancar, pentru sprijinirea caruia guvernul a intervenit, ceea ce a ridicat deficitul bugetar la peste 30 de procente.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#criza economica, #banca mondiala, #raport saracie, #criza Irlanda, #imprumut UE Irlanda , #criza