Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Vineri, 05 August 2011, ora 12:57
1655 citiri
Jumatate din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile

Aproximativ jumatate (45%) din totalul restantelor pe care firmele mari din Romania le au catre ANAF nu pot fi recuprate din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolventa a companiilor sau din cauza unui statut de administrare speciala. Mai exact, este vorba de suma de 5,7 miliarde de lei.

Din aceasta, 80% reprezinta datorii ale companiilor de stat. Conform ultimei scrisori de intentie semnate cu FMI, executivul intentioneaza sa stearga retantele.

In cazul in care Guvernul va sterge aceste datorii, gaura din bugetul pentru plata pensiilor se va adanci si mai mult. Mai mult decat atat, firmele de stat cu datorii mari vor fi lasate sa intre in faliment, urmand ca orice creanta sa poata fi recuperata pe cale legala, scrie Financiarul.com.

Vestea vine in perioada in care datoriile companiilor mari catre stat au crescut in trei luni cu peste 956 de milioane de lei (aproximativ 227 de milioane de euro), din care 60% sunt ale firmelor de stat, potrivit datelor ANAF.

In primele 25 de companii cu datorii la stat, doar cinci sunt private, restul fiind cu capital de stat. De asemenea, primele 25 de companii din acest top au restante de 10,42 miliarde de lei.

Astfel, in primul semestru al acestui an, 862 de mari contribuabili au avut restante la plata taxelor si impozitelor. Daca in primele trei luni ale anului numarul restantierilor era de 826 de firme, in al doilea trimestru numarul acestora a crescut la 862 de companii.

Din totalul restantelor, pondere cea mai grea este in randul platii taxelor si impozitelor (6,05 miliarde de lei) si catre bugetul de asigurari sociale (5,14 miliarde de lei).

Pe primul loc in topul restantierilor, cu datorii de 4,67 miliarde de lei (1,11 miliarde de euro), ramane Compania Nationala a Huilei, pe locul doi este Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, cu datorii de 2,154 miliarde de lei (512 milioane de euro), iar pe al treilea loc se afla Electrificare CFR SA, companie care datoreaza statului 567,05 milioane de lei (135 de milioane de euro).

In randul companiilor private, prima in topul restantierilor este UCM Resita, cu datorii de 175,68 milioane de lei. Pe urmatoarea pozitie se claseaza compania European Food, detinuta de fratii Ioan si Viorel Micula, cu datorii de 15,77 milioane de lei (3,73 milioane de euro).

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#firme datorii stat, #firme stat, #firme ANAF datorii , #datorii