Portugalia, Spania sau SUA - care va cere prima ajutor financiar?

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 07:21
2535 citiri
Portugalia, Spania sau SUA - care va cere prima ajutor financiar?
Foto: Recuperari creante

Problemele legate de datoriile mai multor state, in speciale cele europene, au tinut prima pagina a ziarelor pe tot parcursul anului trecut. Dupa Grecia si Irlanda care au beneficiat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, care vor fi urmatoarele tari ce se vor prabusi sub povara datoriilor acumulate de-a lungul ultimilor ani?

In mod normal, analistii considera ca, in cazul in care datoriile trec de nivelul de 90 la suta din produsul intern brut, tara respectiva se va regasi in incapacitate de plata, mai devreme sau mai tarziu, si va avea probleme in obtinerea finantarii din piete.

Acest lucru nu este neaparat adevarat. De exemplu, datoriile Japoniei reprezinta aproape 200% din produsul intern brut, insa obligatiunile sale sunt considerate o investitie foarte sigura, fiind pe locul al doilea din acest punct de vedere, dupa Statele Unite.

Ratele platite pentru imprumuturi, ca nivel din PIB, ar putea fi un indicator mai bun al sanatatii fiscale a unei tari. De altfel, Grecia si Irlanda aveau cel mai ridicat raport, fiind si primele care au cerut sprijin financiar. In mod ciudat, Japonia sta cel mai bine din acest punct de vedere, in ciuda datoriilor imense.

Explicatia sta in faptul ca, daca investitorii considera o tara sigura, nu cer dobanzi mari pentru a compensa riscul la care se supun.

Potentiale candidate pentru pachetele de sprijin oferite de UE si FMI ar putea fi Italia, Portugalia si Belgia, care au costuri deosebit de mari pentru credite. De altfel, inca de la sfarsitul anului trecut, au existat zvonuri potrivit carora oficiali europeni fac deja presiuni la adresa Portugaliei sa ceara ajutor financiar, inainte de a fi prea tarziu.

Portugalia insista, totusi, ca se descurca foarte bine si de una singura. De altfel, a si dovedit acest lucru, reusind sa stranga finantare de 1,25 de miliarde de euro intr-o licitatie pentru obligatiuni cu scadenta la 4 si 10 ani, ceea ce inseamna ca se poate baza pe pietele financiare pentru a-si acoperi deficitul bugetar.

Pe de alta parte, economistii citati de Time cred ca Portugalia doar a prelungit putin agonia, inainte de a apela la fondul de salvare infiintat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International anul trecut.

In plus, costul creditarii pentru Portugalia a fost, in medie, de 6,72%, adaugandu-se la datoriile masive. In acest an, Portugalia va fi nevoita sa imprumute 20 de miliarde de euro din pietele financiare, iar, la dobanda practicata in prezent, ar putea conduce tara spre faliment. Nu in ultimul rand, cumparatorul obligatiunilor a fost chiar Banca Centrala Europeana, care are interes sa asigure stabilitatea Portugaliei, tara membra a zonei euro.

Sprijinul pentru Spania, un dezastru?

Spania nu iese din carti cand vine vorba de o posibila intrare in incapacitate de plata, fiind privita drept o tara mai riscanta decat Italia sau Belgia.

Joi, Guvernul spaniol a reusit sa adune 3 miliarde de euro intr-o licitatie de obligatiuni, cererea fiind de 2,1 ori peste oferta. Totusi, costul creditarii a crescut la 4,54 la suta, comparativ cu 3,58 la suta, in noiembrie 2010.

Oficialii spanioli sustin ca tara lor nu este ca Grecia si Irlanda, mai ales ca datoriile sunt cu 20% sub media din UE, ca raport din produsul intern brut. Cu toate acestea, investitorii se tem de riscul de contagiune, care va majora costurile de creditare pentru Spania.

O eventuala "salvare" a Spaniei ar putea fi un adevarat dezastru pentru zona euro, deoarece tara este de cinci ori mai mare decat Grecia si Irlanda.

Americanii si-ar putea plati datoriile in 30 de ani

In afara de tarile europene, analistii isi indreapta privirile si spre Statele Unite. Cu datorii publice de 14 trilioane de dolari, la care se adauga alte 11 trilioane de datorii private, economistii sustin ca se vor lovi de "pragul de sus".

Rata de crestere a datoriilor este, de asemenea, ametitoare. Astfel, in acest an sunt planificate cheltuieli cu 1,3 trilioane de dolari peste posibilitatile financiare, adaugand cate 4 miliarde de dolari pe zi la datoria nationala. In alte cuvinte, Guvernul SUA imprumuta 41 de centi pentru fiecare dolar cheltuit, potrivit calculelor realizate de The Washington Post.

Totusi, analistii de la Business Insider sustin ca americanii nu ar avea probleme in a-si plati datoriile. Astfel, daca se imparte suma de 25 de trilioane de dolari, inseamna ca fiecare gospodarie ar avea datorii de 316.961 de dolari. Daca aceasta datorie ar fi tratata ca un credit ipotecar pe 30 de ani, cu o dobanda de 5 la suta, datoria ar deveni 20.618 dolari pe familie/an.

Avand in vedere ca aceasta suma reprezinta doar 25 la suta din veniturile medii anuale ale unei gospodarii din SUA, situatia nu mai este atat de "neagra" precum pare la inceput.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#criza datorii Europa, #datorii Statele Unite, #plata datorii , #deficit bugetar