Elvetienii au gresit: Nu exista nicio problema cu carnea de porc din Romania

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 13:09
2561 citiri
Elvetienii au gresit: Nu exista nicio problema cu carnea de porc din Romania
Foto: crossed-flag-pins.com

Autoritatile din Elvetia au facut o eroare atunci cand au interzis importurile de carne de porc din Romania, a anuntat, vineri, Ministerul Agriculturii.

"Dintr-o eroare regretabila, Agentia Telegrafica Elvetiana (ATS) a emis un comunicat privind interdictia mentionata, preluat de mass-media, inclusiv din Romania.

Din pacate, ATS in comunicare a confundat pesta porcina africana recent detectata, in Polonia si Lituania, cu pesta porcina, rezultand astfel ca, in acest context, s-ar interzice importul de carne de porc si produse din acesta si din Romania", informeaza site-ul Ministerului Agriculturii.

Elvetia interzice carnea de porc din Romania - Adevarul despre exporturile noastre in tara cantoanelor

Ca urmare a confuziei create, MADR a semnalat aceasta eroare autoritatilor elvetiene, precum si celor de la Bruxelles.

Institutiile au transmis ca eroarea s-a produs in contextul in care Elvetia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764. Acesta stabileste conditiile in care statele membre ale UE, care nu sunt considerate inca libere de pesta porcina clasica (inclusiv in Romania), pot exporta in Elvetia.

Documentul a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restrictiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcina africana, adica Polonia si Lituania.

"Autoritatile veterinare din Elvetia ne-au confirmat ca pentru exportul de carne de porc si produse din aceasta provenite din Romania se impun aceleasi reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv porcinele si carnea de porc sa provina de la fermele comerciale care respecta conditiile de biosecuritate, asa cum sunt precizate in art. 4 al Deciziei 2013/764.

In fapt, aceasta Decizie este baza legala care a permis Romaniei, dupa 7 ani de la aderare, sa poata comercializa carne de porc pe piata europeana si pe pietele terte", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, autoritatile veterinare elvetiene au solicitat ATS sa retraga comunicatul privind interdictia importului de carne de porc si produse din acesta din Romania.

Tara nu a trimis carne de porc sau alte produse conexe in Elvetia nici in 2013 si nici in primul trimestru din 2014, potrivit informatiilor remise Ziare.com de catre Institutul National de Statistica (INS).

C.P.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Elvetia carne porc Romania, #interzicere export carne porc Elvetia, #carne porc Elvetia , #exporturi