E suficient sa vrem pentru a lua un nou imprumut de la FMI?

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 07:20
2889 citiri
E suficient sa vrem pentru a lua un nou imprumut de la FMI?

Daca partea romana doreste continuarea relatiei cu Fondul Monetar International, argumentand prin credibilitatea pe care Romania si-o asigura in acest fel pe pietele externe private, reprezentantii Fondului, prezenti recent la Bucuresti, au avertizat ca un nou acordat va fi incheiat doar daca tara noastra isi va respecta angajamentele deja asumate.

"Reprezentantii institutiilor financiare internationale au afirmat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit", se arata intr-un comunicat publicat de Administratia Prezidentiala.

In conditiile in care acordul actual expira in martie 2013, iar restantele Romaniei includ privatizarea integrala sau partiala a unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica, Posta Romana, CFR Marfa si, din nou, a Oltchim, dar si reforme de amploare ale sistemului de sanatate si ale celui de educatie, pe aceste doua din urma punand un accent deosebit Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI in Romania, misiunea este din start sortita esecului.

Numeroasele masuri pe care tara noastra nu le-a intreprins pana acum sunt si mai greu de realizat inainte de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 9 decembrie.

"Suntem in fata unei perioade electorale, cateva luni de acum inainte nu cred ca cineva se va concentra asupra tintelor din programului FMI. Este nerealist sa crezi ca, pana in martie, mai pot fi indeplinite toate conditiile din acord. Poate fi facuta listarea la bursa a unor societati, dar si in aceasta privinta cred ca apetitul este scazut, pentru ca intodeauna exista un risc politic in aceste operatiuni", a spus analistul Aurelian Dochia.

Totusi, analistii chestionati de Ziare.com nu considera ca exista riscul ca FMI sa refuze Romaniei un nou acord in primavara, ci doar sa atraga atentia asupra unei schimbari de atitudine in viitor.

"Pe de alta parte, nici nu interpretez foarte strict spusele celor de la FMI, intodeauna exista o marja de discutie. Important este sa existe vointa politica. Fondul incearca sa comunice autoritatilor romane ca trebuie sa ramana atente si sa ia in serios indeplinirea conditiilor, acesta fiind un mesaj valabil atat pentru acordul prezent, cat si pentru acordul viitor, cand probabil ca FMI va fi mai ferm", a adaugat analistul.

Declaratiile au menirea de a stimula continuarea reformelor

"Cred ca, de fapt, este vorba mai curand de un mesaj politic aici, nu suntem acum in al 12-lea ceas, nu sunt presiuni urgente de finantare. Acordul nu se termina curand, iar FMI s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a pune presiune, 'Aveti de facut niste reforme, aratati vointa ca vreti sa le faceti, dupa care vorbim de continuare'", a spus Radu Ciofu, analist financiar la Transilvania Capital.

In opinia acestuia, continuarea acordului nu va fi o problema, iar FMI nu doreste decat sa impulsioneze Romania pentru a-si continua drumul in aceeasi directie.

"Cel putin pe partea de stabilitatea macroeconomica, Romania s-a inscris, pana acum, foarte bine in tintele impuse de FMI", a precizat Radu Ciofu.

Intre timp, reprezentantii FMI trebuie sa se multumeasca doar cu promisiunile de a demara reformele, dupa alegeri.

"Vreau sa pastram programul si sunt convins ca putem, dupa alegeri, sa ne realizam obiectivele. Vom lucra cu guvernul si Banca Mondiala sa fixam urmatoarele obiective", a precizat presedintele Traian Basescu.

In cadrul unui nou acord cu FMI, Romania ar putea negocia o necesara reesalonare a ratei de peste 5,2 miliarde de euro din imprumutul contractat in 2009, care trebuie rambursata in anul viitor.

Pensiile militare si mesajul FMI

In acelasi ton, FMI a respins cererea Guvernului privind revenirea la pensiile vechi doar pentru militarii ale caror venituri s-au diminuat in urma recalcularii aplicate incepand din 2010.

"Dupa aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost insa si cazuri in care unele pensii au scazut, prin aplicarea aceluiasi sistem. FMI a spus ca revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar insemna si scaderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalcularii, si care sunt mai multi. Recalcularea s-a facut pe baza unor criterii stabilite prin lege si este greu de reversat doar pentru unii, chiar daca se inteleg ratiunile electorale", au declarat surse pentru Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis ulterior de Ministerul Apararii Nationale, ai carui reprezentanti au participat la intalnirea cu FMI si Comisia Europeana, oficialii internationali au precizat ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare calculate gresit.

Atitudinea are legatura cu mesajul general al Fondului de austeritate impusa Romaniei, transmitand autoritatilor sa tina cheltuielile in frau, a aratat Radu Ciofu.

In opinia analistului Aurelian Dochia, pozitia Fondului este legata de situatia bugetara si a fondului de pensii, unul dintre principalele puncte de discutie dintre Guvern si FMI find legata de deficitele bugetare si de masurile care trebuie luate pentru corectarea acestora si aducerea bugetului pe o traiectorie sustenabila pe termen lung.

"Masurile de recalculare a pensiilor au fost necesare pentru sustinerea deficitului in crestere din zona pensiilor. FMI considera ca autoritatile romane trebuie inca sa pastreze restictiile pentru a-si atinge tintele de deficit, nu este interesat in ce masura este justificata in plan intern.

Daca Romania ar fi intr-o situatie in care nu ar avea presiune bugetara, ar putea sa stabileasca ce sistem de pensii ar vrea si sa dea ce pensii ar vrea unor categorii sau altora, dar atata vreme cat nu este asta situatia, trebuie sa tina seama si de parerile imprumutatorilor", a incheiat analistul.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#Romania acord FMI, #Romania conditii FMI, #masuri acord fmi , #FMI