Esec la reuniunea FMI din acest weekend

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 16:00
947 citiri
Esec la reuniunea FMI din acest weekend

Remarcile jignitoare dintre SUA si China au fost nota dominanta a discutiilor de la ultima reuniune a FMI.

Potrivit The Wall Street Journal, reuniunea din acest weekend s-a incheiat fara ca participantii sa ajunga la un acord cu privire la problema cursului de schimb al principalelor valute, precum si in ceea ce priveste reformarea institutiei.

Tarile in curs de dezvoltare doresc un rol mai extins in procesul decizional al fondului. Participantii au agreat ca revenirea din actuala criza economica trebuie realizata prin stimularea consumui intern si nu prin exporturi sustinute de controlul asupra cursului de schimb.

Totusi, acest acord nu se traduce in actiuni concrete de depasire a actualului context tensionat. Comunicatul emis la inchiderea reuniunii a fost caracterizat ca lipsit de substanta, de insusi directorul general al FMI Dominique Strauss - Kahn.

La antipozi s-au aflat din nou oficialii chinezi si cei americani, cei din urma fiind sustinuti de partenerii din UE.

Intr-o nota surprinzatoare, tinand seama de relatia complicata cu China, Japonia este ingrijorata de planurile SUA de continuare a masurilor de stimulare economica si planuieste noi interventii pe piata valutara pentru a mentine competitivitatea produselor sale.

FMI a incercat depasirea actualului impas si a propus incheierea unui acord international cu privire la valute.

Reprezentantii Chinei au respins aceste prouneri, subiectul urmand sa fie reluat si la reuniunea G20 de luna viitoare. Refuzul Chinei se explica prin incercarea SUA de a conditiona un rol mai important pentru China, de aprecierea yuanului.

Oficialii Chinezi sunt de parere ca abordarea problemelor cursului de schimb al yuan-ului, este unilaterala, intrucat nu sunt abordate si politicile SUA de reducere a dobanzilor si de introducere a unei cantitati enorme de lichiditati pe piata.

In ceea ce priveste aprecierea yuanului, China este de acord in principiu cu nevoia de apreciere a acesteia, dar respinge terapia de soc.

O posibila solutie de depasire a actualului conflict, sugerata de academicieni chinezi, este de limitare temporara a exporturilor Chineze catre SUA , pana la revenirea economiei americane si la reducerea somajului.

Esecul administratiei Obama de a opri pierderea de locuri de munca din economia americana adauga multa emotie subiectului relatiei comerciale cu China.

Singurul rezultat concret al reuniunii este anagajamentul fondului de a publica rapoarte cu privire la starea economiilor marilor puteri, prin implicarea directa a directorului general, urmate de publicarea analizei impactului pe care fiecare economie o are asupra celorlalte.

Subiectul conflictului valutar va ramane cu siguranta pe prima pagina a saptamanilor care vor urma, prin riscurile pe care le comporta in contextul refacerii ecoenomice fragile, al cresterii de preturi pe piata produselor alimentare si al asteptatei corectii de pret pe piata materiilor prime asteptata in preajma sarbatorilor.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#reuniune FMI octombrie , #FMI