FMI despre ce ar trebui sa faca Romania in perioada urmatoare

Sambata, 26 Martie 2011, ora 10:34
1490 citiri
FMI despre ce ar trebui sa faca Romania in perioada urmatoare

Ajustarea fiscala va continua, iar mentinerea eforturilor de imbunatatire a colectarii taxelor, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea reducerii deficitului, se arata intr-un comunicat al FMI.

"Ajustarea fiscala va continua. Masurile fiscale dificile adoptate in 2010, completate cu politicile prudente de cheltuieli, fac ca tintele de deficit fiscal cash de 4,4% in 2011 si 3,0% in 2012 sa poata fi atinse.

Cu toate acestea, continuarea eforturilor de imbunatatire a colectiilor fiscale, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea reducerii deficitului", se precizeaza in comunicatul Fondului.

Potrivit FMI, sectorul bancar din Romania a traversat cu bine criza si a ramas bine capitalizat si lichid. Creditele neperformante continua sa creasca, dar intr-un ritm scazut si se asteapta ca varful sa fie atins la mijlocul anului 2011. Bancile raman bine capitalizate, cu o rata medie de adecvare a capitalului de 14,7 % si de peste 11% la toate bancile, la sfarsitul anului 2010.

"Viitorul acord stand-by (SBA) se va concentra pe stimularea potentialului de crestere prin intermediul reformelor structurale", se spune in comunicat.

Totodata, FMI precizeaza ca deficientele structurale in domeniile-cheie ale economiei cantaresc greu asupra cresterii economice.

"Imbunatatirea eficientei sectorului public va reduce barierele birocratice pentru eficienta economica si va creste absorbtia fondurilor structurale UE pentru a stimula cheltuielile de capital privind imbunatatirea infrastructurii tarii. Noul program urmareste, de asemenea, reforme din temelii in sectoarele energiei si transporturilor, inclusiv reforme de stabilire a preturilor, o imbunatatire a reglementarilor, precum si restructurarea si privatizarea intreprinderilor detinute de stat din sectorul energiei si de transport.

De asemenea, FMI este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe reforme in sectorul sanatatii si in investitiile publice, eliminarea arieratelor, imbunatatirea sistemului fiscal si, cu precadere, sa faca acele schimbari institutionale de care este nevoie pentru a facilita absorbtia fondurilor UE.

Board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni si va fi in suma echivalenta cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cota), acesta urmand sa intre in vigoare la 31 martie 2011.

"Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze noul aranjament ca fiind unul de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa faca trageri. Acordul stand-by (SBA) va fi acordat impreuna cu sprijinul de precautie de la Uniunea Europena, de 1,4 miliarde euro si un imprumut de la Banca Mondiala, de 0,4 miliarde euro", se arata in comunicatul Fondului.

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri raportul privind cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania care a fost 24 de luni. Acesta a fost in valoare de 11.443 miliarde DST (aproximativ 12,95 miliarde euro sau 17.07 miliarde dolari) si a fost aprobat la 4 mai 2009, urmand a se incheia la 30 martie 2011 la cererea autoritatilor.

"Finalizarea evaluarii finale permite plata imediata a 874 milioane DST (aproximativ 1 miliard de euro sau 1,4 miliarde dolari). Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza, de asemenea, sa trateze acesta plata finala ca fiind una de precautie", se precizeaza in comunicat.

"Politica pusa in aplicare in cadrul programului cu Fondul a ramas puternica, iar autoritatile vor sa continue urmatorul acord de precautie pentru a semnala angajamentul lor de a continua reforma", a declarat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#FMI acord Romania, #FMI recomandari Romania , #FMI