Jeffrey Franks: Cresterea salariilor in Romania depinde de reducerile de personal

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 11:51
2062 citiri
Jeffrey Franks: Cresterea salariilor in Romania depinde de reducerile de personal

Guvernul va putea creste salariile daca va reusi sa continue reducerile de personal, iar Romania ar putea fi afectata grav de problemele din Europa, a declarat seful FMI pentru tara noastra, Jeffrey Franks.

"Cele mai recente date de care dispunem arata ca anumite rezultate incep sa se faca simtite. In sectorul privat, au avut loc mariri de salarii, desi ele raman modeste. Somajul a mai scazut si s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de munca. In sectorul public, capacitatea guvernului de a creste lefurile va depinde in mod crucial de reducerea in continuare a numarului de personal si de posibilitatea cresterii veniturilor la buget, astfel incat sa se formeze resurse pentru marirea lefurilor", a declarat Jeffrey Franks intr-un interviu acordat Agerpres.

Oficialul FMI apreciaza ca Romania este mai rezistenta la socuri decat era in 2008, insa cresterea din 2012 va fi mai mica, decat cea anticipata initial.

"As spune ca acum Romania este mai rezistenta la socuri decat era in 2008. Deficitul de cont curent si cel fiscal sunt mult mai mici. Si inflatia s-a diminuat. Sistemul bancar ramane bine capitalizat si supravegheat indeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntam acum este ca alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur Romania. Suntem in curs de a revedea prognoza de crestere si vom anunta rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni la Bucuresti. Cresterea in 2012 va fi mai mica decat cea pe care o anticipasem, si asta din cauza efectelor problemelor cu care se confrunta restul Uniunii Europene", a mai spus acesta.

Jeffrey Franks a declarat ca unul dintre domeniile prin care se poate "salva" tara noastra este energia, insa trebuie sa stabilim preturile corecte.

"Energia este unul dintre domeniile in care este cea mai mare nevoie sa se inregistreze progrese. Vanzarea pachetelor minoritare si a celor majoritare de actiuni in companiile energetice ar trebui sa se faca mai rapid, iar reforma legislativa in acest sector treneaza si chiar a ramas in urma programului stabilit.

Romania ar putea foarte bine sa devina un exportator de energie, in loc sa ramana un importator, daca ar fi aplicate politicile corecte si daca autoritatile vor sti sa atraga investitiile necesare de mai multe miliarde de euro. Dar investitiile vor veni in Romania numai atunci cand preturile la energie vor fi cele corecte, cand competitia va fi onesta si cand climatul de afaceri va deveni favorabil", a mai spus oficialul FMI.

Citeste si:
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat marţi, 16 august, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din...