Nervozitate pe piata datoriei suverane

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 08:06
1587 citiri
Nervozitate pe piata datoriei suverane

Dupa ce la inceputul lunii septembrie, FMI a publicat un raport controversat, potrivit caruia pietele au avut o perceptie negativa exagerata in privinta datoriei publice de la periferia zonei euro, semnele de ingrijorare continua sa tina prima pagina a presei economice.

FMI isi bazeaza optimismul pe baza experientei istorice, care sugereaza ca in ultimele decenii, economia mondiala a reusit sa evite scenarii similare de insolventa a unor tari precum Mexic (1994-95), Coreea de Sud (1997), Brazilia (1998-99 and 2002) si Turcia (2000-01).

Cu toate acestea, in cazul Greciei, previziunile arata ca guvernul elen nu va putea sa-si onoreze obligatiile de plata din anii urmatori, fara o restructurare a datoriei.

Testul de stres aplicat bancilor europene din aceasta vara nu pare sa linisteasca investitorii, care devin tot mai ingrijorati cu privire la validitatea concluziilor acestui test.

Datele Preliminare publicate indicau probleme doar la 7 banci din cele 94 testate, care aveau nevoie de injectie de capital in suma totala de 3.5 miliarde de euro.

O analiza aparuta marti in The Wall Street Journal sporeste incertitudinea asupra rezultatelor testului de stres, al carui obiectiv principal era sa valideze capacitatea bancilor de a supravietui unui scenariu financiar catastrofal.

Noutatea dezvaluita de analiza aparuta astazi priveste data de referinta utilizata pentru a determina expunerea bancilor la datoria suverana a tarilor din asa numitul grup PIGS.

Aceasta este data de 31 martie 2010, moment in care ingrijorarile cu privire la criza datoriei suverane nu aveau intensitatea acumulata in lunile urmatoare.

Mai mult, in absenta unor reguli clare de raportare a detinerilor de obligatiuni de stat, unele banci nu au raportat anumite tipuri de obligatiuni, detinute in scopul ravanzarii, ceea ce le-a redus semnificativ expunerea fata de volatilitatea de pe piata titlurilor de stat din zona euro.

Rapoartele publicate de Banca Reglementelor Internationale arata diferente materiale fata de datele incluse in testul de stress.

De exemplu, in cazul Frantei, datele luate in calcul la testul de stress sunt la jumatate fata de expunerea reala a bancilor franceze fata de Grecia si Spania.

Intre timp, costurile asigurarii riscului de credit pentru obligatiunile emise de tarile din asa numitul grup PIGS au crescut fata de nivelul anterior publicarii rezultatului testului de stress.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
#piata datorie suverana, #risc tari ue, #insolventa tari ue, #criza economica mondiala , #FMI