Planul de austeritate al Greciei functioneaza. Ce va zice FMI?

Luni, 14 Iunie 2010, ora 12:09
2963 citiri
Planul de austeritate al Greciei functioneaza. Ce va zice FMI?
Foto: Arhiva

Grecia asteapta, luni, cu optimism, o misiune a expertilor Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI), responsabili de monitorizarea conturilor curente si evolutia planului de austeritate impus pentru ca tara sa iasa din criza.

Liderii greci se declara optimisti, bazandu-se pe rezultatele bugetare incurajatoare inregistrate in primele cinci luni ale anului. Potrivit datelor oficiale, deficitul public general a ajuns, in perioada ianuarie-mai 2010, la 8.973 de miliarde de euro, fata de 14.655 miliarde, cat s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului 2009. Cifrele indica o scadere de 38,8%, in timp ce prognozata pentru anul 2010 este de 35,1%.

Ministrul de Finante grec, George Papaconstantinou, a salutat rezultatul spunand ca planul de redresare economica a fost "de bun augur" si a adus rezultate char "inainte de termen".

Guvernul socialist, aflat la putere din octombrie, s-a angajat sa economiseasca 30 de miliarde de euro, pentru a aduce deficitul public de la 14% din PIB, cat s-a inregistrat in 2009, la mai putin de 3%, in 2014.

Atena a primit, in schimbul acestor angajamente, un ajutor de la FMI si UE in valoare de 110 miliarde de euro, pentru o perioada de trei ani, insotit de un audit la nivel national.

Grecia, care ar trebui sa isi reduca deficitul in 2010 la 8,1% din PIB, a primit deja 20 miliarde si trebuie sa primeasca inca doua transe de bani, ambele in voloare de 9 miliarde de euro, in septembrie si decembrie, scrie Le Point.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a salutat evolutiile din Grecia.

"Punerea in aplicare a programului de consolidare este foarte incurajatoare", a spus acesta, vineri, la Viena, in timpul unei conferinte a Institutului International de Finante (IIF). La randul sau, premierul grec, George Papandreou, este de parere ca "astazi, Grecia poate privi, pentru prima data, in viitor, cu optimism".

"Ne mentin obiectivele fixate, iar masurile pe care le-am luat sunt pe deplin puse in aplicare", a mai spus Papandreou, adaugand ca lupta impotriva coruptiei ar putea contribui la economisirea a aproximativ 20 de miliarde de euro, echivalentul a 8% din PIB, si, automat, la reducerea deficitului.

Reforma sistemului de pensii, o necesitate

Autoritatile elene au lansat o lupta totala impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale si au facut reforme in randul serviciilor fiscale, renuntand la douazeci de directori considerati "ineficienti". Partidul Socialist (PASOK) l-a suspendat pe unul dintre fostii sai directori, Akis Tsohatzopoulos, care a fost de mai multe ori ministru, acuzat ca a acumulat o avere imobiliara dubioasa.

Guvernul a anuntat un plan de privatizare privind transportul feroviar, posta, alimentarea cu apa, porturile, cazinourile, masura care va aduce bugetului aproximativ un miliard de euro pe an, pana in 2013.

Guvernul trebuie insa sa rezolve problema pensiilor, sustinuta de UE si FMI. Proiectul presupune o crestere a varstei de pensionare, ani mai multi de contributii si pensii mai mici. Nemultumiti, sindicalistii au anuntat un protest, pentru ziua miercuri, la Atena.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#FMI Grecia, #vizita Grecia, #perspective Grecia , #FMI