Sefa misiunii FMI ne spune unde are Romania probleme

Marti, 04 Februarie 2014, ora 10:41
4686 citiri
Sefa misiunii FMI ne spune unde are Romania probleme
Foto: Realitatea TV

Guvernul Romaniei a atins patru din cele cinci criterii de performanta la sfarsitul lunii decembrie, a declarat marti sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

"Din cele cinci tinte orientative, patru au fost respectate. A fost ratata tinta privind arieratele pentru intreprinderile de stat. Este foarte dezamagitor ca realizarea tintelor s-a impotmolit", a spus oficialul Fondului Monetar International (FMI), intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Bancii Nationale.

Potrivit acesteia, deficientele din sistem arata ca statul inca nu isi plateste facturile la timp, iar acest lucru dauneaza activitatii economice.

O masura recenta anuntata de autoritati si sustinuta din bani publici prevede injumatatirea ratei romanilor cu credite la banci si venituri mici pe o perioada de doi ani.

Sefa delegatiei FMI a afirmat ca aceasta masura va constitui un stimul suplimentar pentru consum.

Vor contribui, in plus, la stimularea consumului, reducerea dobanzilor, majorarea salariului minim si cresterea pensiilor, masura prinsa in bugetul pe 2014, precum si "un sentiment de incredere mai mare care ar trebui sa se raspandeasca in zona euro".

Aceste masuri "ii vor ajuta pe cei care au fost loviti de criza cel mai mult", a afirmat Andrea Schaechter.

Oficialul FMI a apreciat si progresele privind reformele structurale in cazul Romgaz si al dereglementarii pretului la energie. Potrivit acestuia, Romania poate deveni exportator de energie.

Discutii privind reducerea CAS...la vara

Andrea Schaechter a mai precizat ca au fost demarate discutii cu Guvernul in legatura cu reducerea contributiilor sociale.

"Romania are o presiune fiscala mare. Exista obiectivul de a mai elibera din aceasta presiune, reducerea CAS reprezinta o cale. Trebuie sa fie facuta intr-un mod neutru din punct de vedere bugetar. Vom discuta despre acest subiect la vara", a mai spus Andrea Schaechter.

In ceea ce priveste inflatia, aceasta va urca, in a doua jumatate a anului, in partea superioara a intervalului tintit de BNR, din cauza volatilitatii preturilor, a mai spus sefa FMI. Pentru anul viitor, FMI anticipeaza o inflatie medie de 2,2%, fata de 4% anul acesta.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by. Vizita s-a incheiat marti, 5 februarie, cand au fost prezentate concluziile misiunii.

Evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI nu a putut fi incheiata anterior, intrucat presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze memorandumul, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti.

C.S.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#misiune FMI Romania, #Romania FMI criterii performanta, #FMI reducere rate credite romani, #FMI reducere CAS , #FMI
Comentarii