O noua superputere energetica: Tara care in trei ani va detrona Qatarul

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 18:35
5173 citiri
O noua superputere energetica: Tara care in trei ani va detrona Qatarul
Foto: Telegraph

Australia va deveni o superputere globala in sectorul gazelor naturale lichefiate pana in 2017 si isi va elimina deficitul de cont curent pentru prima oara in aproape 40 de ani, potrivit unui raport Morgan Stanley.

"Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia ar putea fi urmatoarea revolutie", se arata in raportul citat de Telegraph.

Astfel, Australia ar putea depasi Qatar, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate, pana in 2017. Estimarile anterioare cu privire la acest moment vizau anul 2030.

Pana atunci, Australia va deveni o forta majora in productia globala de energie, exporturile combinate de gaze naturale lichefiate si carbuni urmand sa ajunga la un nivel comparabil cu cel al exporturilor sale de mineruri de fier.

Doua treimi din cresterea exporturilor de GNL la nivel global sunt atribuite in prezent Australiei. Desi SUA dispun de rezerve importante de gaze naturale din formatiuni de sist, vor avea nevoie de cinci pana la zece ani pentru a-si pune la punct infrastructura necesara exporturilor in cantitati mari.

Acest lucru constituie o oportunitate pentru Australia, care poate profita de nevoie de GNL din Asia, in special din Japonia, unde inchiderea reactoarelor nucleare in urma dezastrului de la Fukushima a lasat tara dependenta in mare masura de importurile de gaze.

In aceste conditii, Australia ar putea avea in 2015 primul surplus de cont curent din 1975.

Pe de alta parte, nu se stie daca Australia va reusi sa creasca productia cu usurinta. Potrivit reprezentantilor Chevron, costurile proiectului pe care il deruleaza in Barrow Island au crescut de la 37 de miliarde de dolari la 54 de miliarde de dolari.

Australia este una dintre putinele tari care si-au pastrat intact ratingul AAA, insa pozitia sa este vulnerabila, in conditiile in care tara are datorii de 855 miliarde de dolari americani.

In plus, producatorul auto american General Motors a anuntat recent ca va opri productia in Australia pana la sfarsitul anului 2017, din cazua aprecierii dolarului australian si a costurilor de productie ridicate.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Australia gaze naturale lichefiate, #Australia Qatar gaze, #Australia putere energie , #gaz