Secretele care au ruinat Romania

de Petrisor Peiu , analist
Duminica, 11 Martie 2018, ora 21:39

   

Secretele care au ruinat Romania
Petrisor Peiu
"Nu exista secrete pe care timpul sa nu le dezvaluie" (Jean Racine)

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

La 25 iulie 2001, s-a semnat contractul de privatizare al combinatului siderurgic Sidex Galati, care reprezenta atunci 3% din PIB-ul Romaniei. Contractul a fost declarat secret si astfel a ramas pana in ziua de astazi.

Printre cele mai importante prevederi ale contractului secretizat se numarau: pastrarea celor 27.000 de locuri de munca, investitii de peste 350 milioane USD si un laminor nou-nout de banda laminata la rece care sa satisfaca cererea de tabla a noii industrii auto romanesti (Renault de-abia preluase Dacia Pitesti) . Tot prin aceste prevederi secrete, statul roman si-a obligat cetatenii sa plateasca 1 miliard USD, pierderi cauzate combinatului de catre firma Bali International impreuna cu fostul primar al Galatiului, Dumitru Nicolae (director general al combinatului pana in 1999).

Ei bine, firma fratilor iranieni Alaghband reusise sa ingroape Sidex-ul in datorii in mai putin de 2 ani, bazandu-se pe o anexa "secreta" (denumita pompos "side letter") a unui contract de finantare, anexa semnata intr-o maghernita din Londra de catre Nicolae.

Ca urmare a atator secrete bine pazite, Romania a platit 1 miliard USD pentru ca un off shore din Insulele Virgine Britanice sa preia 3% din PIB-ul Romaniei; a mai platit apoi, datorita unor anexe tot secrete, salarii compensatorii pentru 20.000 de muncitori, care au parasit combinatul, a mai platit si 52 de milioane USD despagubiri catre iranienii Alaghband si s-a ales, in schimb, cu cinci din sase furnale demolate de catre indianul Mittal, cu uzina cocso-chimica demolata si cu productia redusa la jumatate. Profiturile uriase realizate de indian in anii premergatori crizei s-au dus toate in conturile unui alt off shore ("Pacific Atlantic Dubai") prin care se desfasura comertul cu pretioasa tabla galateana. Iar impetuoasa industrie auto romaneasca isi procura, in continuare, tabla din Slovacia sau din Polonia.

Peste numai trei ani, in iulie 2004, guvernul Romaniei vinde, tot printr-un contract secretizat (acum deja contractele secrete capatasera denumirea europeana de "contracte confidentiale"), compania nationala petroliera Petrom. La acea data, Petrom era o companie profitabila, care detinea doua rafinarii (una la Brazi si alta la Pitesti), combinate petrochimice (Doljchim plus Brazi plus Pitesti) si avea licente de exploatare pentru tot titeiul romanesc si pentru jumatate din rezervele nationale de gaze.

Ca urmare a mult-invocatelor clauze "confidentiale", cumparatorul austriac al 2% din PIB-ul tarii (atat era Petrom la privatizare) a mai obtinut si un cadou nesperat: un pret ridicol de mic al redeventelor pe care urma sa le plateasca pentru accesul la rezervele naturale de gaze si titei. Astazi, petrochimia de la Brazi si Pitesti a fost desfiintata, rafinaria de la Pitesti a fost demolata, Doljchim-ul a fost demolat si pe locul sau se va construi un parc de distractii, redeventele au ramas la fel de mici si totul ramane "confidential". Intre timp, pretul mondial al titeiului a urcat de la 20USD/baril (la privatizare) la peste 150 USD/bariil (valoarea maxima) si este astazi peste 60 USD/baril si se afla pe un trend crescator.

Tot in iulie 2004, guvernul Romaniei, printr-un alt contract "confidential", se pricopseste cu un studiu de fezabilitate realizat de firma Bearing Point in numai 2 (doua zile); in baza acestui studiu, Romania semneaza un alt contract "secretizat", pompos intitulat "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat", incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH, in valoare de 534 milioane USD.

Tot in secret, in 2009, Romania a mai suplimentat cu inca 200 milioane USD acest contract, intre timp cercetat de procurori. Ei bine, tot acest sac de bani s-a cheltuit in principal pentru securizarea granitei de Vest (pe care o vrem acum desfiintata ca ofranda adusa zeului Schengen) si pentru achizitia unui sistem de comunicatii (Tetrapol) neacceptat in Europa. Astfel ca, imediat dupa ce ne-am vazut blagosloviti cu tehnologia inutila Tetrapol, am mai cheltuit inca cateva sute de milioane sa cumparam sistemele de comunicatii Tetra, care ar fi trebuit luate de la bun inceput.

Cel mai cunoscut contract secret, insa, a fost cel pentru realizarea autostrazii Transilvania, prin care Romania se obliga sa plateasca firmei Bechtel o suma de 3 miliarde USD (ajunsa prin 2009 la 8 miliarde USD, peste 5% din PIB!) pentru a primi in schimb o autostrada care nici nu era proiectata! Acest contract a fost un secret atat de bine pazit ca s-a si pierdut, ajungand in situatia ridicola ca un guvern al unui stat european sa declare nonsalant ca nu mai detine niciun exemplar din cel mai cunoscut contract incheiat vreodata in tara; si asta in plina era de avant tehnologic, cu nenumarate solutii de stocare electronica!

Intre timp, moda contractelor "confidentiale" s-a extins si s-a generalizat: contractele realizate de Hidroelectrica cu traderii de energie (asa numitii "baieti destepti") fiind numai un exemplu. Daca pentru achizitia de armament sau sisteme de "cyber-security" secretul are o justificare, pentru contractele comerciale care implica statul sau entitati detinute de stat, secretizarea este o adevarata fatarnicie, nefiind motivata si alimentand suspiciunile firesti asupra actelor ascunse astfel de catre functionari mult prea puternici.

Tocmai ce-am mai dat de un secret bine pazit unde, insa, ridicolul confidentialitatii se ridica la cote inimaginabile. Ei bine, compania nationala care detine monopolul transportului de gaze in Romania (Transgaz), companie detinuta majoritar de catre statul roman, companie listata la Bursa de Valori (si obligata de guvernanta corporatista sa fie transparenta cel putin cu proprii actionari), ne anunta, nici mai mult nici mai putin, ca nu poate sa divulge numele firmelor anuntate de catre Viktor Orban ca fiind viitoarele destinatare ale gazului extras din Marea Neagra in zona economica exclusiva romaneasca (numite in pasareasca gazeifera "firme care au rezervat capacitatea interconectorului Ro Hu").

Aceasta secretizare este ridicola din cel putin doua motive: pentru ca numele acestor firme au fost declarate confidentiale chiar de catre Transgaz (organizatorul licitatiei) si pentru ca secret poate fi doar un detaliu comercial (cum ar fi pretul sau cantitatea sau conditiile tehnice), nicidecum numele firmelor care semneaza un contract cu o companie nationala, detinatoare a unui monopol!

Este oare normal sa stim mai multe amanunte despre contractele de achizitie de armament decat despre contractele de rezervare a capacitatii unei conducte a statului? Am aflat, de exemplu, de la Ministrul Apararii ca vom cumpara rachete Patriot de la compania Raytheon, ca ne vom dota cu avioane F16 de la firma Lockheed Martin, ca vom avea transportoare blindate de la General Dynamics si nu putem sa stim cine este cel care cumpara gazul extras pe teritoriul Romaniei si transportat de catre o firma detinuta majoritar de stat?

Ei bine, se pare ca secretomania Transgaz-ului are o motivatie cat se poate de urat mirositoare: una dintre companiile beneficiare ale gazului extras din Marea Neagra este o companie extrem de apropiata de Viktor Orban, fiind vorba de o companie din grupul MET AG, inregistrat la Zug, in Elvetia. Grupul MET are urmatorii actionari: 40% MOL (da, compania nationala maghiara de petrol si gaze), 10% Istvan Garancsi (patronul clubului de fotbal Videoton si cel caruia Orban i-a incredintat constructia piscinelor pentru Campionatul Mondial de Natatie din 2017), 25,3% Gyorgy Nagy (detinatorul firmei Wallis Asset Management Co., apropiat al lui Zsolt Hernadi, presedintele MOL acuzat de coruptie in Croatia si al lui Sandor Csanyi, presedinte OTP) si 24,7% Benjamin Lakatos.

O fi oare corect ca o licitatie organizata de catre Transgaz impreuna cu FGSZ (transportatorul de gaze detinut de grupul MOL) sa fie castigata de catre alta firma la care grupul MOL este actionar majoritar? Pentru asta sa fi dat Uniunea Europeana 180 milioane Euro? Pentru asta sa dea BERD un credit de 60 milioane Euro? Pentru asta sa se cheltuie banii contribuabililor europeni? Si daca era asa de secret, de unde stia Viktor Orban pe 7 februarie ca e vorba de doua firme maghiare?

Asta pentru a nu mai aminti faptul ca, in Ungaria, firma MET are reputatia de a fi cel mai important "baiat destept" din energie. Iata, de exemplu un titlu sugestiv din presa de la Budapesta: "The great Fidesz gas theft". Detaliile unei afaceri in care firma de stat MVM (Magyar Villamossagi Muvek) a deturnat gazul mai ieftin, destinat scolilor si spitalelor, tocmai catre grupul MET sub bagheta ministrului dezvoltarii din 2011, Tamas Fellegi, sunt absolut savuroase dar nu fac decat sa alimenteze suspiciunea ca Transgaz ascunde ceva foarte urat mirositor: relatia cu o firma care sprijina din plin regimul Orban.

Sa nu avem naivitatea, insa, de a crede ca Bucurestiul nu este in imperiul detinut de MOL sub denumirea de MET. Iata, de exemplu ca avand "aproximativ 50 de angajati, un portofoliu de 910 clienti si o cantitate de energie furnizata de 1,5 miliarde kWh pe an, MET Romania detine o cota de aproximativ 5% pe piata concurentiala de energie electrica" (sursa aici).

Sub denumirea neutra de MET, MOL vinde energie de 170 milioane Euro anual pe piata romaneasca, recunoscandu-si, modest o "marja de 3%" (sursa aici).

Este poate, interesant de stiut si cine conduce MET Romania: Petre Stroe, fost ministru al electricitatii, in 1990, respectiv ministru al industriei pentru echipamente grele (asta era un eufemism atunci, pour les connaisseurs) in guvernul lui Ceausescu (1986-1990) . Facem pariu ca acest domn se cunoaste bine de tot cu toti ministrii si sefii de agentii sau de companii de stat din energia romaneasca?

Citeste si punctul de vedere al Transgaz referitor la acest subiect, remis redactiei Ziare.com.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 63686 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
T. basilic
rank 5
Daca astazi ar aresta DNA-ul toata clasa politica de dupa '89,
...in navod nu aduni pentru confiscare nici 0,1 la mie din ce a pierdut asa-zisa "Generatie de Szcrificiu".
Caci cel "Sa avem si noi bogatii nostri" ai lui Ilici, insemna vanzarea Economiei Nationale pe daiboje, pe te miri ce intru "Sa manance si gura lui" adica a celui care semneaza intru rapa, prapad, jaf si "Fiecare cu p. mmassii, numa' eu cu p. lu' tata" si a lui "Las' sa-i arda-n cret cu caciula-n mana ca la oomana cei "Generatie de sacrificiu" ca-s plini de "Bogda proste" si de "Edti, mare, shefu'!". Ca fi'nca nu asa, "Cine poate, oase roade, brava lui".
In nici-un moment nu trebuie judecat achizitorul, ci numai praduitorul !"
Dar, in primul rand, votacul mai ieri numit "Generatia de sacrificiu" care intre timp si-a trimis copiii la produs.
Ma uit, bunoara, la fatuca aceea de 26 de ani iubita lui Dragnea din primul rand de scaune de la cel Congres-Reales, fata tanara din statul cel cand paralel cand capra, indragostita - dragulitza Doamne - de mahmudelele pauza-pauza-dinte ale bunelului plin de pohta ce-a (odinioara) mult pohtit, pe vremea cu sandale, caltuni si ilic impletit din coade.
Ei bine, ma uit si ma intreb daca maicuta ei batrana cu braul de lana, ori tatal ei fost lefegiu in produse ca "Badiutza cu tractorul", or fi fiind ei mandri vorovind intre ei sub oghealul traznind a chicere, pleczti de la "Bogda proste" si ajunsi, (vere, ce-au pus-o !!!) pana la ditamai "Saru' manushitele matale boier Dragnea" de felul cum au scapat de iobagie, dand in... sherbie, in sclavagism, mamaie ?!?!
A agiuns prin descendenta sa de lindeni, paduchele... fruntas.
"Altfel, cum ?!" s-ar intreba gospodarul Moromete.
padrone
rank 5
Imi revine staruitor in memorie, citind articolul si comentariile, o
zicala a unui prieten din copilarie care exprima succint esecul amoros prin afirmarea simpla a unei stari de fapt indescriptibile: sunt, sau am fost, fiul ploii!
In acelasi spirit recitesc iarasi atat articolul cat si comentariile, poata poate s-o strecura vreo observatie logica si pertinenta; aproape degeaba, un singur participant la forum face legatura dintre cauza si efecte, fara sa exploreze cadrul mental al societatii temeinic exfoliate de orice drept civilizat. Acuza clar legile care legitimieaza jaful si condamna furturile mici, atat.
Suntem fiii ploii, ca natiune, in tentativa nereusita de a intelege rational cum ne putem dezvolta haiduceste intr-o societate predominant religioasa si mandra tare; suntem parintii unei alte generatii de fii ai ploii expusi dramatic la sansa de afirmare clar doar afara. Am fost, pana ieri cel putin, o natiune victima cinstita a efuziunii soacialistice de a fura de la stat caci nu e chiar furt.
De maine vom fi pe propriile picioare si tare ma tem ca vom ajunge sa invocam atat ploaia cat si soarele chiar daca afara e senin si natura e verde.. doar noi am alegem sa ignoram ploaia si sa cumparam scump ceea ce natura ne ofera gratis din belsug; mai putin natura umana care chiar daca iarta nu uita niciodata.
AlexL
rank 5
Toţi vinovaţii să fie...
Toti vinovatii să fie cercetati si, la nevoie, condamnati!! Desigur cu exceptia cazului că sunt din PSD/ALDE sau au legături cu acestia ;-) In acest ultim caz toate invinuirile care li se vor aduce sunt uneltiri ale "statului paralel"...
Utilizator sters
Adevarul
Din cauza politicienilor nenorociti a pupincuristilor, milogilor, cersetorilor, puturosilor,a romanilor fara coloana vertebrala a trebuit ca milioane de romani printre care si eu sa parasesc aceasta tara .Ce respect sa mai am eu pentru aceasta tara care ma lasat pe drumuri la o varsta frageda pentru ca politicienii si oamenii lor de casa sa se imnbogateasca si la ora actuala iti rad in nas .Sa fii somer la varsta de 23 de ani nu a fost atat de usor tinand cont ca in tara se desfiintau si vindeau toate fabricile.Sa vandut flota romaniei pe nimic ne-au lasat pe drumuri, zeci de mii de marinari au cautat drumul strainatatii .Acum, dupa 29 de ani se tot fura si nu se face nimic pentru rromanika .Cred ca ne meritam soarta cu varf si indesat , meritam sa fim zoiul si spalatorul europei, meritam sa ni se spuna tiganii europei .
goldman
rank 1
Scrie cineva
Toti vinovatii sa plateasca....si apoi ce?...vor veni alti hoti la putere si altii si altii care pe cartea nationalista si patriotica tipical romaneasca vor fura in continuare cum au furat de cand exista tara romaneasca.
rc
rank 5
goldman comentariul tau e ridicol
imi aduce aminte de Divertis prin 90 cu o sceneta in care un primar prins furand sa-si faca casa convinge satenii sa-l voteze din nou ca mai fura doar sa-si faca acoperis, iar daca aleg unu nou ala vrea sa-si faca casa si el.
e chiar simplu, daca il prinzi furand il trimiti la puscarie, nu il votezi din nou, si pana la urma ajungi la aia care nu fura.
contractele secrete din bani publici sunt un abuz si articolul, excelent in detalii si rigoare, nu e surprinzator. As vrea sa vad un partid care declara ca daca ajunge la putere va desecretiza toate dosarele si toate contractele noi vor fi publice, cum e normal, si cum se practica in tari civilizate si dezvoltate
Tragicomedian
rank 2
Romania a devenit un stat-zombie
PCR si urmasii sai au supt din economie tot ce mai era viu.
valll
rank 5
Rascolitor articol!
Felicitări și mulțumiri domnului Petrisor Peiu pentru aceste dezvăluiri.
Lucrurile nu trebuie sa rămană așa!
goldman
rank 1
Si voi romanii
Aveti sperante sa traiti in tara voastra normal?....OK.
Miami
rank 1
sinistru...
ce incurcate sunt caile privatizarilor din Romania.Autorul articolului n a pomenit si numele celor care au facut praf industria si rezervele naturale ale Romaniei. Adrian nastase stie mai multe,dar nu -l intreaba nimeni ...
Tragicomedian
rank 2
Cateva mii de intreprinderi au fost furate de directori
Masinile industriale au fost vandute la fier vechi, muncitorii trecuti in somaj tehnic (acoperit de stat) si terenurile parcelate si vandute/inchiriate. In fiecare comuna a tarii, CAP-urile si IAS-urile au fost praduite de oamenii din conducerea lor, cu complicitatea celor din aparatul de stat.

- Ai avea nevoie de cateva biblioteci ca sa stochezi dosarele cu aceste jafuri. In fiecare comuna a Romaniei s-a furat la greu. In fiecare oras s-a jefuit voiniceste si temeinic. Cand s-au oprit din furat - ca sa-si traga sufletul (1997-2000) - destoinicii manglitori au gasit ca este mai "economic" sa vanda afacerile pe bani gheata unor "investitori strategici". Acuma vine Dragnea si face "legi bune" ca cei care au furat sa nu poate fi trasi la raspundere in veci.
valll
rank 5
Ce au numit tranzitie a fost Apocalipsa
Tulburator articol! Toate aceste bunuri vandute de ticalosi fusesera făcute prin sudoarea și sacrificiile acestui popor. A mai fost in istorie un popor la fel de batjocorit? Ne-au vandut pe niște nenorocite de comisioane, ca niște slugi ticaloase care-si jefuiesc stăpanul in lipsa lui.
Cum sa existe o lege care sa prevadă vanzarea unor bunuri publice prin contracte secrete?
Oare unde eram noi cand am acceptat sa existe acele contracte secrete? I-au cumpărat pe muncitori cu salarii compensatorii și pe intelectuali cu basme despre capitalism și despre libertate.
Dar unde suntem noi ACUM, cand este in derulare o alta tranzactie secretă? Mai mira pe cineva ca ieri, la congresul PSD, Dragnea a promis ca vor aranja legile justiției, incat cei cercetați să fie apărați? Ca și cum nu am fi intr-o țara devastata de coruptie?
Dacă merita sa ne revoltam pentru ceva, impotriva acestui jaf trebuie să ne revoltam. Primul obiectiv: DESECTRETIZAREA tuturor acelor contracte. Al doilea obiectiv: legi care sa faciliteze cercetarea și crearea unui megaDNA .
După ce l-au ucis pe Ceausescu au avut grija sa abroge pedeapsa cu m-oartea. Dacă ramanea, mulți ar fi "fluturat", vorba fostului premier.
hello
rank 5
Apare firesc o intrebare: de ce legile permit astfel de contracte ?
Si a doua intrebare: daca unii au "furat" ceva atat de mare (3% sau 5% din PIB) de ce nu pot fi pedepsiti, de ce nu pot fi urmariti fara limita de timp ?
Tragicomedian
rank 2
De ce legile permit? Pai, nicio lege nu interzice jaful!
Aaah, da, exista legi (codul penal) care pedepsesc furturile. Pe alea mici, bineinteles.

- In acest moment, imunitatea ministrilor este totala. Pot sa vanda Romania pe bucati, la taraba, prin strigare sau pe sub masa, cum au chef. DNA nu are voie sa intervina.
Rafalle
rank 5
Speranta in Paraziti
"Praf pulbere fina, ca este ma ieftin cand cumperi o ruina"
RSSMoldoveaneasca era descrisa ca fiind cea mai saraca tara a CCCP.Totul era si este la supernegativ. Intr-un rand gasesc ceva de neninteles : Avea cea mai mare densitate a populatiei din "republicile unionale" inclusiv cea neprimita bulgara.
Noi am putea avea mai mult, enorm de mult.
E adevarat ca acum suntem la mina unui porcar nemilos care se crede mai presus de un cizmar.
Nici un stat in lume nu a reusit sa faca din meritocratie un succes, dar nimic si nimeni nu ne poate lua speranta !
Cinei-i va da un branci vasilikai dancila?
Cine va da un branci ferm milioanelor de impostori aflati in functii publice ?
IonBr
rank 5
Aproape că nu contează cine va da un brânci ferm ... ,
fiindcă acela o să numească cotizanții lui idioți in aceste funcții. Asta e democrația. Cotizanții ocupă funcții dacă se aleg boșii! O persoană care se simte indreptățită să ocupe un post nu va cotiza. Așteaptă să i se propună, așa cum ar trebui intr-o meritocrație, dar nu i se va propune nimic, niciodată. Sunt prea mulți fripturiști cu diplome vandute la tarabă!
Te-o
rank 5
Oare aceste contracte oneroase incheiate cu ungurii,austriecii ,USA,
nu au fost forme de santaj pentru a nu bloca aceeptarea Romaniei in NATO si ulterior in UE?
Din partea ungurilor si austriecilor nu m-ar mira!Teo
lucianp
rank 5
Raspunsul este nu. Toata victimizarea asta in care
altcineva este de vina pentru timpeniile noastre poate mingiia mindria nationala, dar perpetueaza iresponsabilitatea.
Mark2111
rank 5
absolut corect
tot timpul am incercat sa dam vina pe straini, ca ei au venit la noi cu haine vechi si au plecat imbracati cu haine noi. Ca stranierii au avut interes sa faca din Romania doar o tara de desfacere. Paguboasa maniera. Paguboasa pentru cei de jos, manipulatorie si profitabila pentru cei de sus.

da, au fost interese. Cine face ceva dezinteresat inseamna ca acel ceva nu are importanta. Peste tot sunt interese. Cel mai greu este sa coagulezi interesele in folosul cetateanului si sa-i ridici standardul de viata. Cu asta ar trebui sa se ocupe institutiile statului.
Qui Bono
rank 5
Aratati-mi si mie companii in Germania, Franta, UK, SUA
Italia, Olanda, Austria, etc, a caror pachet majoritar de actiuni este detinut de stat. Sorry, voi astia formati in comunism (inclusiv generatia Cenaclul Flacara;) sunteti irecuperabili! Contribuabilii nu platesc politicienilor salarii grase sa administreze ei companii si sa faca ei afaceri. Rolul statului este sa colecteze in mod eficient taxe si sa administerze in mod coerent bugetul (ce este asa de greu de inteles?)
P.S. Am si eu o intrebare: Imi puteti enumara va rog beneficiile dvs personale pe care le-ati avut de la Sidex, Petrom, sau Oltchim (inainte de privatizareß)
https://www.youtube.com/watch?v=DPxqbMA-Dm8
Utilizator sters
Cand vedem afirmatii de genul "...au ruinat Romania", intrebarea
..spontana e "de ce anticoruptia DNA n-a prins nici un infractor de asta mare, ci dosarele lor au fost pe termopanele lui Nastase, telepatiile Varanului, minciuna lui Tariceanu, chematul la vot al lui Dragnea, varuitul de blocuri al Olgutei, facturile lui Ponta?". Pai toate dosarele astea n-au RUINAT Romania nici cat privatizarea ALRO sau vanzarea flotei, de exemplu!

Exista doua explicatii.
1. Acolo n-a fost nici o ilegalitate, Propaganda bate campii!
2. Au fost ilegalitati dar procurorii nu-s asa de destepti sa le gaseasca.

Doar nu o sa ne gandim ca Kovesi a clasat dosarul Bechtel, nu il lucreaza DELOC pe celalalt, EADS, nu face nimic cu dosarul Rosia Montana(unde riscam o penalizare de 4.4miliarde dolari), ca sa acopere hotii! NU?? ))))
Deci cine ruineaza Romania?
lucianp
rank 5
Hotii pe care ii aperi tu
Ei ruineaza Romania. Ei au fost implicati in Sidex, Petrom, EADS, Bechtel, si conspira la darimarea justitiei inainte ca aceste cazuri sa fie puse pe rol. Nu am auzit nici un psd-dist, ald-ist, ori udmr-ist sa interpeleze in parlament pe temele marilor furturi din patrimoniul Romaniei. Dragnea, Tariceanu, au declarat ei vreodata ceva in sensul ca nu or sa se lase pina cind toti hotii sint in puscarie? Nu, bineinteles ca nu! Dimpotriva, cind Nastase a iesit din puscarie psd-ul l-a primit ca pe un martir. Pe Dragnea l-au prins si condamnat deocamdata pentru frauda electorala, dar tine-i locul cald la Jilava ca vine el. De Voiculescu ce sa mai vorbim, ca trebuia sa ramina in puscarie pe viata pentru tot ce a facut. Si totusi tu ai nemasurata nesimtire sa te legi de singurele institutii ale statului care mai stau in calea hotilor din politica romaneasca.
Utilizator sters
Nu prea intelegi ce scriu, nu? OK, toti din PSD
..au furat, intrebarea e de ce Kovesi nu i-a prins? Inseamna ca nu stie sau ii protejeaza, deci clar trebuie inlocuita!

Mai simpla intrebarea de atat nu pot sa o fac! Rezistent sa fii si tot intelegi!
Tragicomedian
rank 2
@Merinov: DNA este obligata prin lege sa-i elibereze pe..
... inculpatii-ministri. Aceasta este legea buna a PSD.

- Coruptia a fost legalizata.
- Conflictul de interese nu mai exista.
- Furtul la scara mare a fost declarat constitutional.
- Jaful devine o metoda de securitate nationala.
- DNA se va ocupa de spaga incasata de portari, asistente medicale si parcagii. Asta deranjeaza omul de rand, zice Dragnea!
LIBERALUL
rank 5
Alegem 2.Sunt ilegalități dar,
Procurorii NU VOR să le vadă pe ALTELE și mai de chiverniseală,căci așa e comanda pe undeva.
Selecția e intamplătoare,căci varanul n-a plătit cat era firesc,nici Năstase și mulți alții fugiți spre tăramuri cu descantec.
Vrea cineva anume să creadă că Justiția și-a făcut in vreun timp datoria de legiuitor,după 89 ?
Incepand cu imbrobodirea care a dus la victime in loviluția lui Ilici,sporadic a mai picat cate unul in laț,dar iată că vrea să scape turma acum,cel care a pornit doar de la un ...referendum cu cantec,cand de fapt crease Tel drum și i-a venit poftă de-oleacă din Deltă!
Cam ăsta e tinere de 2134 carate adevărul și vezi scăpați din toate taberele ce și-au propus capitalizare de TRANZIȚIE ca pe un balci cu bufoni in toate culorile!
copilul
rank 1
Misto ! Lasati-le asa,la sicret ! Si aveti mare grije,ca nu cumva
sa desecretizati "Dosarele" alea,ale asa zisei revolutii....!
nusual
rank 5
Romania noastra si Romania lor
Romania noastra este cea cu salarii care ajung doar pentru a plati energia,gazele,combustibilul si alte cheltuieli la ei plus impozite si taxe pentru ca sa beneficiem de infrastructura cea mai rea din Europa.
Romania lor este cea cu firme si contracte cu statul adica cu noi,cu proprietati si masibi luxoase,concedii in resorturi ultraluxoase si toate astea pentru ca noi existam ,ii votam,le platim tot ,acceptam tot si ne certam intre noi pentru ca media lor asta face-dezbina si stapaneste.
Multumim,domnule Peiu,un articol bun si bine documentat.
alphpha
rank 5
Pentru
asemenea secrete trebuie creat incă un DNA, cu condiția ca aceste infracțiuni economice să nu se prescrie niciodată.
Utilizator sters
Si eu am mai zis ca ar trebui un alt Parchet care sa ancheteze
..de ce DNA nu a stopat nici unul din jafurile tarii ci a venit dupa multi ani facand dosarele pe termopane si facturi.
cantalup
rank 5
Cei
care-au semnat contractele din partea romană,cine sunt?
Pacifistul
rank 5
Am spus de multe ori ca in anii de dupa 1989
Din Romania au fost furati peste 1000 !!!! de miliarde de euro prin aceste contracte care au o cifra oarecum stiuta dar si prin miile de aranjamente la diverse niveluri incepand din piata de legume pana la varfurile din palatele Cotroceni si Victoria. Nu am inteles niciodata de ce aceasta natiune are ghinionul de a fi condusa sute de ani de antiromani, de tradatori mascati in eroi ai sai..Cat sa se mai ,,mulga" aceasta tarisoara, cat mai poate ?? Nu intereseaza pe nimeni ca zilnic avioanele, autocarele si alte mijloace duc mii de romani in afara tarii , plecati din disperare sa poata trai. Azi am avut confirmarea revenirii la epoca de ,,aur" in care ,,cel mai iubit " conducator face ce doreste si are milioane de adepti...Poate asta e in gena romanului sa fie supus, ignorant, sa sufere. Din expunerea d-lui Peiu (ma mir ca este lasat sa acceseze astfel de date secrete) vedem cat ar fi putut sau ce ar fi fost Romania azi daca erau responsabili cei responzatori. Deducem o neglijenta la nivel national , o asociere de infractori caci a pagubi tara este mai mult decat penal si toate cu girul, protectia unor institutii care se numesc de ,,siguranta" nationala. degeaba ies romanii in revolte, revolutii . mitinguri etc pentru ca ,,umbra m.ortii se intande si in fata si in coaste " si ,,cuprinsa de pieire " fi-va iar patria noastra.
Nikk
rank 2
Baga si Microsoft
Imi aduc aminte cum , in prime time, A.N. declara plin de importanta " incheierea parteneriatului strategic Microsoft - Guvern pentru informatizarea Romaniei".
Ce "partenariat" a incheiat cu pescariu, florica, cocos ,pinalty, g.sandu, etc. n'a mai spus, dar am vazut ...
stef49
rank 5
D-le Petrisor Peiu, cum credeti ca ar putea statul roman sa previna
incheierea unor astfel de contracte atat de nocive? Ce se intampla in alte state in acest domeniu? S-ar putea infiinta prin lege un organism care sa aiba dreptul si obligatia sa verifice in prealabil astfel de contracte si sa admita drept confidentiale doar acele clauze care nu duc la spolierea resurselor naturale ale tarii? Va puteti implica personal in gasirea unei solutii? Materialul de mai sus ar reprezenta o excelenta expunere de motive la un proiect de lege care sa opreasca jaful de pana acum.
Mark2111
rank 5
statul de drept
jaful poate fi oprit in statul roman prin determinarea statului sa functioneze ca stat de drept. Este singura modalitate

statul de drept este singurul "organism viu" in masura sa armonizeze viata politica si sociala a societatii prin echilibrul celor trei componente.
mugurica
rank
Bechtel...
Chestia aia cu contractul Bechtel care nu mai poate fi gasit, este, evident, o nesimtire crasa (la fel cum sint si celelalte). Daca vroiau o copie dupa contract, nu aveau decit sa se adreseze Bechtel, sa le faca o copie dupa copia lor, a lui Bechtel... Si, evident, cine poate fi implicat in aceste contracte secrete, decit firma romana specializata in secrete, maretul si inenarabilul SRI (fost DSS).
Mark2111
rank
@mugurica
spicuiri din presa

"Printr-o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Năstase in 2003, fostul CNADR a fost imputernicit să inceapă negocierile cu firma americană Bechtel, in vederea construirii Autostrăzii ,,Transilvania". Inițial, acest contract părea o afacere deosebit de serioasă: Bechtel este o divizie a complexului militaro-industrial american, cu o cifră de afaceri anuală de 37 de miliarde de dolari, așadar, cam un sfert din PIB-ul Romaniei. Atunci, atribuirea contractului s-a făcut prin incredințare directă, așadar, fără niciun fel de licitație. Concret, Autostrada ,,Transilvania" ar fi urmat să aibă patru benzi, cu o lungime totală de 415 km, și urma să treacă prin orașele Brașov, Făgăraș, Sighișoara, Targu Mureș, Cluj Napoca și prin Oradea pană la granița cu Ungaria."

contractul original a fost gasit, bineanteles, avand cateva file modificate. Faptele s-au prescris si dosarul de la DNA s-a inchis.

Romania e recunoscuta ca una din cele mai corupte tari din lume. Iata de ce DNA "trebuie" desfiintat
CARCOTASUL
rank
si, ca un facut, tocmai acuma
partidul de guvernamant discretionar al Romaniei se inversdhuneaza impotriva DNA, singurul organ al Justitiei Romane care poate cerceta dedesubturile "urat mirositoare" ale demolarii economiei romanesti de dupa revolutia din decembrie 1989. O fi o simpla coincidenta, sau e muuuulta jegozenie de ascuns pentru inca 100 de ani pe privirile celor care s-au multumit cu saracia si au fost obligatzi sa plateasca (si inca sunt obligatzi !) consecintele ?
pravoslavnicu
rank
Iar Racine, a preluat aceste cuvinte de la Iisus Hristos
"Nu exista secrete pe care timpul sa nu le dezvaluie"

Acestea nu sunt cuvintele lui Jean Racine, ci ale lui Iisus Hristos, spuse aprox. acum 2000 de ani:

"...căci nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală si nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut" Matei 10, 26
mugurica
rank
Racine...
Si, apropo de cele spuse de dl. Racine: nu este adevarat ! Sint inca mari secrete ale istoriei, care inca nu au fost rezolvate: Atlantida, cavalerii templieri, cufarul bibliei (ma rog, ark of the covenant), sfintul pocal (holy grail), etc.
goldman
rank
Iar voi pleava
Veti da vina ca si in trecut prezent si viitor pe complicii hotilor romani fara sa intelegeti ca fara complicitatea celor care va conduc nimeni de nicaieri nu ar putea sa va fure ca-n codru!
Mark2111
rank
paradox
Romania a fost o tara care a fost furata , parjolita, vandalizata, de toate popoarele lumii. Aici a trait o supercivilizatie, cum nu s-a mai vazut pe pamant, aici a trait miorita si-al ei grai

va spune unul care niciodata nu a citit o pagina de istorie. Trebuie sa ma credeti pe cuvant
spagatistu
rank
pour les connaisseurs
Domnule Profesor Doctor Inginer,
Ati avut atatea slujbe politice in Guvernele Romaniei incat ar trebui sa va fie rusine ca nu cunoasteti faptul ca in Romania nu a existat Ministerul Electrictatii in 1990 si nici ministerul industriei pentru echipamente grele!
Iar daca aveati curiozitatea sa va uitati la CVul lui Petre Stroe de pe Linkedin ati fi vazut ca asa zisul Dvs. ministru a fost in realitate inginer la Ministerul Industriei de utilaj greu (nu cred ca avea cineva nevoie de un minister al "industriei pentru echipamente grele", din moment ce exista ministerul Industriei constructorare de masini care lucra "pentru" a furniza piese necesare utilajelor grele) si la Ministerul electricitatii (in realitate Ministerul Energiei)!
george 2
rank
Si securitatea unde este ?
Pot fi scapari voite din partea autorului. Ce mi se pare insa suspect in astfel de analize este ca autorul nu face niciodata referire la securitate si implicit la oamenii acesteia. Ar deveni mai credibil si ar fi mai aproape de adevar. Orice roman matur stie ca Dumitru Nicolae - la functia detinuta in acei ani - nu avea cum sa fie in afara unor relatii stranse cu securitatea. Oamenii de bine si o parte din securisti au ruinat si ruineaza Romania.
LIBERALUL
rank
La Mulți Ani ,domnule Peiu!
Să sperăm că "secretele"vor fi dezvăluite ȘI JUSTIȚIA va deveni ce ar trebui să fie:instituție in care nici ei,nici cei care ii urcă in posturi,să nu mai fie deasupra LEGILOR!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor