Cand va fi gata autostrada Lugoj - Deva si cat va costa in final

Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 12:31
7065 citiri
Cand va fi gata autostrada Lugoj - Deva si cat va costa in final

Autostrada Lugoj - Deva, respectiv loturile 2, 3 si 4, are preconizata ca data de finalizare trimestrul III al anului 2018, iar valoarea investitiei se ridica la 410 milioane euro, potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Acesta este unul dintre proiectele dedicate transporturilor rutiere care au fost fazate de autoritati pe Programul Operational Infrastructura Mare. Astfel, data inceperii implementarii proiectului este primul trimestru din 2016, iar data estimata de semnare a contractului de finantare este ultimul trimestru al acestui an.

In data de 20 octombrie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a anuntat ca lucrarile de executie aferente sectiunilor C si D (de la km 88+016 - km 99+500) din lotul 4 al autostrazii Lugoj-Deva au fost suspendate temporar in urma unui control al Inspectoratului de Stat in Constructii, din cauza lipsei Autorizatiei de Construire.

Conform CNADNR, acordul de mediu aferent tronsonului de autostrada Lugoj - Deva: RO ANPM-07/09.09.2010 a fost revizuit in data de 24 decembrie 2013, fiind emis pentru intreg tronsonul de autostrada.

Lotul 4 al autostrazii Lugoj - Deva a fost impartit in 4 sectiuni, respectiv: Sectiunea A km 77+361 - km 83+014; Sectiunea B km 83+014 - km 88+016; Sectiunea C km 88+016 - km 94+350; Sectiunea D km 94+350-km 99+500. Pentru sectiunile A si B a fost emisa Autorizatia de Construire in data de 15.10.2014.

"Referitor la sectiunile C si D, mentionam ca Proiectul Tehnic aferent a fost avizat cu intarziere in cadrul CTE-CNADNR din cauza identificarii unor probleme, respectiv: cimitirul neautorizat de la km 90+275 - km 90+315, halda de cenusa si zgura de la Mintia, km 93+300 - km 94+300; stabilitatea versantului de la km 96+620 - km 97+750, amenajarea Nodului Rutier de la Soimus - km 99+500, existenta Pesterii Tunel cu lilieci in apropierea localitatii Soimus, in culoarul expropriat in zona km 97+200", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor CNADNR, odata cu identificarea acestor probleme, CNADNR a solicitat Antreprenorului (Asocierea SC Tehnostrade SRL - SC Spedition UMB SRL) transmiterea tuturor modificarilor aduse proiectului fata de Acordul de mediu emis in data de 24 decembrie 2013, intrucat este necesara revizuirea acestuia.

"Specificam ca un impediment deosebit in realizarea unui proiect de maxima importanta este tocmai aceasta reluare a intregului mecanism de obtinere a Acordului de Mediu si implicit a Autorizatiei de Constructie, cand de fiecare data la proiect sunt aduse modificari generate de astfel de probleme aparute in teren.

In acest sens, CNADNR SA impreuna cu Ministerul Transporturilor, analizand atat cazul de fata, cat si alte situatii similare existente, a propus si lucreaza la realizarea unui Memorandum prin care sa integreze toate institutiile cu atributii in emiterea avizelor si acordurilor pentru realizarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile.

Pe langa modificarea Legii achizitiilor publice, vom sustine de asemenea si scurtarea timpilor si corelarea activitatilor tuturor celor implicati, astfel incat anumite activitati sa se desfasoare cat mai repede si cat mai coerent", a afirmat Narcis Neaga, director general al CNADNR SA, in data de 20 octombrie.

Acesta a subliniat ca in perioada de derulare a programului POS-T 2007 - 2013 au fost intampinate multe situatii similare, care au fost solutionate in timp, si, "tocmai din acest motiv in programul POIM dorim sa avem o abordare mult mai stricta, mai ferma si cu o eficienta ridicata".

De aceea, in vederea evitarii riscului de depasire a perioadei de eligibilitate aferenta proiectului autostrazii Lugoj-Deva lot 2, lot 3 si lot 4 (sector Dumbrava-Deva) finantat din POS-T in perioada de programare 2007-2013, a fost demarata procedura de fazare a proiectului, astfel: FAZA 1 - lucrari executate, considerate functionale pentru scopul lor, avand ca termen limita de efectuare a platilor data de 31 decembrie 2015, cu rambursarea cheltuielilor eligibile aferente din POS-T 2007-2013; FAZA 2 - restul lucrarilor ramase de executat pana la sfarsitul proiectului, cu rambursarea cheltuielilor eligibile din POIM 2014-2020.

Citeste si:
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: AGERPRES
Comentarii