Iarna la romani: Haos in tara si se anunta mai rau

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 18:51
5277 citiri
Iarna la romani: Haos in tara si se anunta mai rau

In doar cinci zile intreaga tara a fost data peste cap. Cei ale caror activitati sunt afectate intr-o mare masura de iarna care a luat in stapanire drumurile din Romania sustin ca institutiile implicate in gestionare situatiei puteau face mai mult pentru a intampina o parte din problemele cu care se confrunta in prezent.

"Acesta este peisajul de iarna in fiecare an in Romania. Interventia autoritatilor este din nou lamentabila", acuza transporatorii.

Toate cele trei autostrazi si zeci de drumuri nationale au fost blocate dupa prima cadere de zapada. In timp ce drumarii se lupta in continuare cu nametii, sute de camioane stau pe marginea drumului, iar acest lucru este foarte rau pentru toata lumea.

"In transport este obligatoriu sa invarti roata. Daca stai si mai ai si marfa clientului in camion, lucrurile sunt extrem de grave", avertizeaza Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere.

Pentru transportatori, este vorba de o influenta foarte mare asupra costurilor operationale.

"Pentru un interval de 48 de ore, pierderile inregistrate de fiecare transportator pentru fiecare vehicul ramas la marginea drumului inseamna o pierdere de 1.000 de lei. Astea sunt pierderi directe.

Daca discutam de cele indirecte, evident ca se multiplica valoarea. Se pierd contracte, apar penalitati de intarziere la descarcari sau incarcari...", a spus reprezentantul transportatorilor pentru Ziare.com.

Sunt probleme care ar fi putut fi preintampinate, sustine Augustin Hagiu, macar printr-o mai buna coordonare.

"Ar fi trebuit sa anunte inchiderea autostrazilor din timp. De asemenea, discutam de lipsa informarilor plecate catre autogari, de lipsa e-malurilor care veneau pana anul trecut la nivelul secretariatelor patronatului in ceea ce priveste masurile de inchidere a drumurilor.

Nu mai vin astfel de informari, reprezentantii transportatorilor trebuie sa isi caute informatiile in modul clasic, pe Infotrafic samd. Acolo nu se actualizeaza atat de rapid pe cum vin informatiile de la televizor, apar contradictii intre informatiile de la televizor si ceea ce se afiseaza pe Internet.

Sunt niste aspecte importante, care atarna si ele in balanta. Pana anul trecut primeam direct de la comandamentul de iarna e-mail", isi aminteste Augustin Hagiu.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au aparut in zona de sud si sud-est, "acolo unde au ramas camioanele imprastiate in jurul oraselor sau de-a lungul unor drumuri nationale, nevand la dispozitie parcari, existand riscul sa fie pradate, punand soferul intr-un permanent pericol".

Util ar fi fost sa se asigure miscarea TIR-urilor cu marfuri si parcarea autoturismelor cu preluarea persoanelor fizice, sustine Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

"In orase, indeosebi in Bucuresti, inca o data, se vad efectele negative a lipsei de interes a tuturor primarilor fata de problema parcarilor pentru autoturisme. Parcarile realizate dupa doi ani de la alegeri sunt zero. Deci, nu se pot curata strazile, cu toate consecintele economice si umane.

Se pare ca ridicarea autoturismelor, rovignetele sunt mult mai interesante pentru autoritati", remarca Cristian Parvan, intr-un comentariu pentru Ziare.com.

Mancarea nu mai sta pe raft, ci pe marginea drumului. Serviti apa inghetata!

Hipermarketurile din zonele afectate de cod galben sau portocaliu intampina deja dificultati in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente proaspete, iar situatia are sanse mari sa se inrautateasca.

"In masura in care din nou va urma un val de zapada, iar drumurile nu s-au deschis in mare parte nici astazi pentru camioane, putem vorbi de probleme", afirma Augustin Hagiu.

Camioanele care ieri asteptau deschiderea drumului catre Bucuresti, pozitionate la Bacau, aproximativ 200 de camioane, erau pline cu apa, lapte, oua, semninte pentru export, marfa care risca sa fie deteriorata, ne-a mai spus presedintele Confederatiei Nationale Rutiere.

"Cam asta este peisajul de iarna in fiecare an in Romania. Interventia autoritatilor este din nou lamentabila", conchide acesta.

  • Flota Romaniei cuprinde 110.000 de vehicule comerciale licentiate. Jumatate din tara nu a lucrat, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din flota nu a avut activitate, a declarat Constantin Isac, vicepresedinte al Uniunii Transportatorilor Rutieri, la ZF Live.

  • Primele estimari indica pagube de zeci de milioane de euro pe zi pentru agentii economici, dupa ce Romania a stat un weekend sub nameti, potrivit Realitatea TV. PIB-ul a scazut cu 0,8% in urma viscolului de acum doi ani, pierderile cumulate fiind de peste 1 miliard de euro.

"Nu inteleg de ce le este atat de greu sa deszapezeasca A2-ul asta", s-a intrebat nervos de dimineata Augustin Hagiu. Intre timp, in alte tari, in conditii cel putin la fel de dificile, lucrurile par sa mearga mai usor:

La aceasta ora, circulatia este inchisa in continuare pe A2 tronsonul Lehliu - Fetesti si pe mai multe sectiuni de pe sapte drumuri nationale.

Vezi aici starea actualizata a drumurilor: Romania, sub zapada: Scoli inchise si posibil nou cod rosu, miercuri

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#ninsori pierderi economie, #drumuri blocate transporturi, #alimente hipermarket, #deszapezire , #infrastructura
Comentarii