Romanii din Bulgaria asteapta podul Calafat-Vidin "ca pe Hristos"

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 23:06
2131 citiri
Romanii din Bulgaria asteapta podul Calafat-Vidin "ca pe Hristos"
Foto: Construccion SA

Comunitatea de romani din nordul Bulgariei a marturisit ca abia astepta terminarea lucrarilor la podul Calafat-Vidin, care va fi inaugurat vineri si pe care il considera o "legatura foarte puternica" cu Romania.

De exemplu, in comuna Rabrovo de langa Vidin traiesc numai romani, care au spus ca vorbesc doar in olteneste la slujbele care se tin in limba romana. Unii dintre acestia nu au ajuns niciodata in Romania, dar isi pun multe sperante in acest pod, potrivit Digi 24.

"Il asteptam ca pe Hristos cum va veni printre noi, pentru ca acest pod in primul rand este o legatura foarte puternica si incontestabila in ceea ce priveste cultura, obiceiurile, traditiile", spune Ivan Georgiev, presedintele Uniunii etnicilor romani din Bulgaria.

Comunitatea de romani din Bulgaria si-ar dori foarte mult sa aiba o scoala in limba romana, cu toate ca in tara vecina nu exista asa ceva, nu sunt nici macar emisiuni de televiziune sau radio in limba materna.

Podul Calafat-Vidin, inaugurat in 4 zile - bulgarii au stabilit tarifele

"Acum, iata, exista sansa daca Romania vrea neaparat ca acesti copii de aici sa invete limba romana, este foarte simplu, pune la dispozitie trei, patru, cinci autocare care ii duc in fiecare zi in Calafat si invata limba romana", a declarat Eugen Popescu, presedinte executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.

"Avem in vedere deschiderea unei filiale a Universitatii din Craiova la Vidin, de asemenea, odata cu deschiderea podului, este cert ca aceste legaturi de pe ambele maluri ale Dunarii vor fi intarite", a spus Anton Pacuretu, ambasadorul Romaniei la Sofia.

La inaugurarea podului Calafat-Vidin va fi prezent si guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu, invitat de premierul Victor Ponta, sustin surse guvernamentale, potrivit Mediafax.

Invitatia a fost facuta pentru ca acordul Romaniei cu Bulgaria pentru construirea podului peste Dunare a fost semnata pe vremea cand Guvernul era condus de Isarescu, respectiv in 2008. La inaugurare va mia participa si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, dar si premierul bulgar Plamen Oresarski.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#pod Calafat Vidin, #inaugurare pod Calafat Vidin, #Mugur Isarescu pod Calafat Vidin , #infrastructura