Ziare.com

Comisia Europeana face Romaniei o analiza severa: Dezastrul economic provocat de masurile Guvernului aduce saracie si exod

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:49

   

Comisia Europeana face Romaniei o analiza severa: Dezastrul economic provocat de masurile Guvernului aduce saracie si exod
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, un document care arata o radiografie sumbra a situatiei din Romania si cere autoritatilor de la Bucuresti sa ia masuri urgente pentru a repara ce se mai poate.

CE critica masurile fiscale luate de Guvernul de la Bucuresti si concluzioneaza ca Romania se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice, insa pune accent si pe problemele din educatie, sanatate, infrastructura, piata muncii, justitie si discrepantele sociale.

Documentul este intitulat "Recomandare a Consiliului privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2019 si care include un aviz al Consiliului privind Programul de convergenta al Romaniei pentru 2019."

"In special, vulnerabilitatile sunt legate de scaderea competitivitatii prin costuri si de adancirea deficitului de cont curent, in contextul unei politici fiscal-bugetare expansioniste si al unui mediu de afaceri imprevizibil.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Initiativele legislative recente creeaza riscuri in ceea ce priveste functionarea sectorului financiar si pot dauna investitiilor private", arata analiza Comisiei Europene obtinuta de Ziare.com.

Documentul CE face referiri critice la legea pensiilor, adoptata anul trecut de Parlament, la celebra OUG 114, modificata insa fara ca efectele ei cele mai grave sa fi disparut total, la problemele din sistemul de educatie neadaptat la cerintele de pe piata muncii, la spagile din sanatate, dar si la exodul medicilor.

Comisia precizeaza ca a adresat Romaniei, azi, 5 iunie 2019, un avertisment prin care semnaleaza abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului structural pe termen mediu (celebrul MTO).Principalele probleme sesizate de Comisia Europeana in raportul privind Romania1. Abrambureala bugetului

La planificarea bugetului sau, Romania nu tine seama in mod constant de prevederile inscrise in cadrul sau fiscal-bugetar.

In 2016, Romania s-a abatut de la obiectivul bugetar pe termen mediu si se afla, de atunci, pe o traiectorie divergenta, nerespectand regula privind deficitul national.

Cele doua rectificari ale bugetului pentru 2018 s-au abatut din nou de la mai multe reguli auxiliare care interzic cresterea plafoanelor de deficit

Bugetul pentru 2019, adoptat de Guvern in februarie 2019 si aprobat de Parlament in martie, s-a abatut din nou de la mai multe reguli fiscal-bugetare, inclusiv de la regula privind deficitul structural.

In plus, la fel ca in anii precedenti, autoritatile nu au trimis Parlamentului, pana la termenul prevazut de lege, si anume luna august, o actualizare a strategiei fiscal-bugetare pe termen mediu, subminand astfel rolul de orientare al acestuia.

De asemenea, tot ca in anii anteriori, autoritatile nu si-au respectat obligatia de a semna o declaratie in care sa se angajeze ca bugetul pentru 2019 si strategia fiscal-bugetara respecta regulile fiscal-bugetare si principiile responsabilitatii fiscal-bugetare.

2. Evaziunea fiscala e in floare

In ceea ce priveste TVA, diferenta dintre veniturile care se asteapta sa fie realizate in teorie si veniturile incasate efectiv ramane foarte mare. Economia informala reprezinta, prin marimea sa, o provocare suplimentara pentru respectarea obligatiilor fiscale, iar nivelurile ridicate ale muncii nedeclarate priveaza bugetul de stat de resurse semnificative.

In plus, prevalenta platilor in numerar faciliteaza evaziunea fiscala.

In 2018, Romania a realizat progrese limitate in ceea ce priveste recomandarea specifica tarii care i-a fost adresata in repetate randuri de a consolida respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, conectate la sistemul informatic al administratiei fiscale, avanseaza destul de incet.

3. Legile si OUG afecteaza stabilitatea financiara

Taxa pe activele bancare adoptata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta la sfarsitul lunii decembrie 2018 (OUG 114), fara realizarea unei evaluari a impactului sau a unei consultari cu partile interesate, a generat ingrijorari serioase legate de impactul sau negativ asupra situatiei prudentiale a bancilor, asupra aplicarii politicii monetare si, in ultima instanta, asupra investitiilor si cresterii economice.

Modul in care a fost adoptata si dispozitiile acesteia au avut un efect negativ semnificativ asupra cursului de schimb valutar, asupra capacitatii Guvernului de a obtine imprumuturi pe piata si, in cele din urma, asupra perceptiei pe care partile interesate o au in ceea ce priveste riscurile operationale.

Desi unele aspecte controversate ale taxei au fost modificate in martie 2019, modificarile au fost adoptate tot printr-o ordonanta de urgenta a guvernului si fara o evaluare a impactului.

In noua sa forma, taxa poate denatura stimulentele pentru contractarea de credite, ceea ce ar putea duce la o alocare necorespunzatoare a creditelor in economie. Ar trebui evaluate implicatiile potentiale ale acestor modificari pentru transmisia politicii monetare.

Desi declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala in martie 2019, mai multe initiative legislative adoptate de Parlament la sfarsitul anului 2018 au exercitat o presiune suplimentara asupra sectorului bancar si au consolidat perceptia generala de imprevizibilitate a cadrului juridic.

Experienta anterioara arata ca este posibil ca astfel de initiative sa fie relansate de catre legiuitor.

4. Noua lege a pensiilor pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice

Punctul de pensie, adica principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, urmeaza sa fie majorat cu 15% in septembrie 2019 si cu 40% in septembrie 2020.

Legea pensiilor ar urma sa modifice o serie de parametri utilizati pentru calcularea pensiilor. In special, se preconizeaza ca valoarea punctului de pensie va creste, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma cresterea preturilor, ci ar fi raportat permanent la cresterile salariilor si ale preturilor.

In plus, perioada de cotizare utilizata la calcularea unei pensii va fi scurtata, ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor cu pensiile noi.

Anumite probleme structurale care afecteaza adecvarea pensiilor raman nesolutionate.

Varsta medie efectiva de pensionare este apropiata de media UE, dar nu este aceeasi pentru femei si barbati. Acest lucru, cuplat cu o perioada de contributie mai scurta in cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil intre barbati si femei.

5. OUG 114 a slabit fondurile de pensii din Pilonul II

Reforma sistemului de pensii introdusa in 2008 a fost diluata treptat. Dupa amanari repetate ale majorarilor programate ale contributiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon, care ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariile brute pana in 2016, contributiile au fost reduse la 3,75% din salariile brute incepand din 2018.

Apoi, prin OUG 114, contributiile la aceste fonduri au devenit optionale dupa o perioada de contributie de minimum cinci ani.

S-au inasprit semnificativ cerintele de capital minim pentru societatile de administrare a fondurilor de pensii din Pilonul II, ceea ce creeaza un risc de iesire de pe piata din Romania a societatilor de administrare a unor astfel de fonduri.

Comisioanele de administrare percepute pentru contributiile brute au fost, de asemenea, reduse in mod semnificativ, ceea ce ar putea afecta rezultatele financiare ale societatilor de administrare a fondurilor si ar putea mari probabilitatea iesirii lor de pe piata.

Acest lucru ar putea avea implicatii negative asupra dezvoltarii pietei locale de capital si a grupului investitorilor institutionali, privand totodata economia de o sursa atat de necesara de investitii pe termen lung.

In plus, slabirea sau abandonarea Pilonului II de pensii va face ca veniturile din pensii sa fie mai putin diversificate si va expune pensiile unor riscuri politice si demografice mai ridicate.

In martie 2019, prin intermediul unei ordonante de urgenta, Guvernul a mentinut noile cerinte de capital minim pentru societatile de administrare a fondurilor, dar a amanat pentru decembrie 2019 termenul pentru plata integrala a capitalului suplimentar. Alte dispozitii ale OUG 114 care pun in pericol viabilitatea fondurilor de pensii din cadrul celui de al doilea pilon raman neschimbate.

6. Hibele sistemului de educatie

Problemele legate de calitatea si caracterul incluziv al sistemului de educatie si formare au un impact negativ asupra potentialului Romaniei de a asigura o crestere favorabila incluziunii.

Cheltuielile cu educatia raman printre cele mai scazute din UE, in special in ceea ce priveste anii de scolarizare care au un rol decisiv in a preveni parasirea timpurie a scolii (care ramane la un nivel ridicat), a asigura egalitatea de sanse si a reduce inegalitatile mai tarziu in viata.

Participarea copiilor prescolari la o educatie si ingrijire de calitate ramane sub media UE, inclusiv din cauza lipsei de structuri.

Acest lucru are implicatii asupra participarii femeilor pe piata fortei de munca, precum si asupra dobandirii timpurii de competente.

Se inregistreaza intarzieri in modernizarea retelei de scoli si in optimizarea lor astfel incat sa se tina cont de tendintele demografice, 10% din scoli fiind supraaglomerate, in timp ce 58% dispun de capacitati excedentare.

Se constata probleme considerabile in ceea ce priveste dobandirea de competente de baza si competente digitale de catre populatie.

Capacitatea cadrelor didactice de a aplica o abordare centrata pe elevi nu este dezvoltata suficient. Disparitatile dintre mediul rural si cel urban persista, iar grupurile vulnerabile, inclusiv rromii, continua sa aiba un acces limitat la un invatamant de calitate si favorabil incluziunii.

7. Piata fortei de munca se confrunta cu presiuni crescande

Asta in conditiile in care rata somajului (4,2% in 2018) este foarte scazuta, forta de munca este in scadere, iar lipsa de personal calificat persista.

Rata de activitate a femeilor este scazuta, mai ales in randul femeilor tinere si de varsta mijlocie. Acest lucru se datoreaza in principal responsabilitatilor personale si familiale si integrarii scazute a copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani in structuri formale de ingrijire.

Politicile active in domeniul pietei fortei de munca ofera un raspuns limitat la nevoile pietei fortei de munca, masurile fiind axate in principal pe oferirea de stimulente financiare, mai degraba decat pe abordari personalizate, globale.

Intarzierea reformei planificate a serviciului public de ocupare a fortei de munca ramane un obstacol important in calea modernizarii serviciilor furnizate angajatorilor si somerilor.

Competentele nu evolueaza in concordanta cu nevoile sectoarelor economice in crestere, 81% dintre angajatori confruntandu-se cu dificultati in ocuparea locurilor de munca vacante.

Sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor este in crestere, in timp ce numarul romanilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani care detin o diploma in domeniile stiintei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii a scazut in perioada 2014-2016.

In prezent, nu exista o evaluare globala sau sectoriala a nevoilor de competente si nu se realizeaza, in continuare, previziuni privind necesarul de competente, ceea ce impiedica adaptarea sistemului de educatie si formare la nevoile pietei fortei de munca.

Educatia si formarea profesionala este considerata in continuare o optiune secundara de catre elevi si parinti, iar rata de ocupare relativ scazuta in randul proaspetilor absolventi ai programelor de educatie si formare profesionala ridica problema relevantei acestor programe pentru piata fortei de munca.

Invatamantul superior nu este aliniat suficient la piata fortei de munca. Desi rata de absolvire a invatamantului tertiar s-a dublat in ultimii zece ani, aceasta ramane la un nivel scazut.

8. Saracia si inegalitatea veniturilor

Un roman din trei continua sa fie expus riscului de saracie si excluziune sociala, cele mai afectate grupuri fiind copiii, rromii, persoanele cu handicap si persoanele in varsta.

Calitatea si acoperirea serviciilor sociale sunt insuficiente, iar distributia teritoriala a acestora este inegala si necorelata cu nevoile specifice ale comunitatilor.

Doar 20% din unitatile administrativ-teritoriale dispun de servicii sociale autorizate.

De obicei, serviciile sunt concentrate in zonele mai bogate sau in zonele urbane, desi ele sunt cele mai necesare in zonele si regiunile mai sarace, rurale.

Rata privarii de locuinta este cea mai ridicata din UE.

Politicile in domeniul locuintelor sunt descentralizate fara sa existe insa un cadru strategic, iar resursele financiare lipsesc adesea in comunitatile sarace.

9. Cresterea haotica a salariului minim

Dupa ani de crestere salariala moderata, Romania prezinta una dintre cele mai rapide cresteri ale salariilor din UE. Acest lucru este determinat de politicile guvernamentale de crestere a salariilor din sectorul public si a salariului minim, de rata somajului care a scazut la un nivel record si de deficitele structurale de forta de munca.

Salariul minim este in continuare stabilit in mod nesistematic, fara a se baza pe un mecanism obiectiv.

Cresterile consecutive de-a lungul anilor au dus la situatia in care o treime din angajati castigau salariul minim in 2017, cu aproape patru ori mai multi decat in 2011

10. Provocarile din sistemul de sanatate

Nivelul de finantare redus, utilizarea ineficienta a resurselor publice si lipsa reformelor limiteaza eficacitatea sistemului de sanatate.

Emigrarea continua a fortei de munca a condus la un deficit considerabil de medici si de asistente medicale.

Infrastructura sistemului de sanatate si prevalenta platilor informale constituie in continuare motive de ingrijorare.

Persoanele care locuiesc in zonele rurale si grupurile vulnerabile au acces limitat la serviciile de asistenta medicala.

La randul lor, acesti factori au un impact negativ asupra sanatatii populatiei, care ramane sub media UE, in ciuda imbunatatirilor recente.

Sectorul ingrijirii de lunga durata nu este pregatit sa faca fata imbatranirii rapide a populatiei. Exista foarte putine servicii de ingrijire la domiciliu si in centre de zi, iar acestea sunt concentrate in special in zonele cu venituri mai mari.

Nivelul de acoperire si cheltuielile publice cu ingrijirea de lunga durata sunt printre cele mai scazute din UE, iar accesul la ingrijire de lunga durata, reabilitare si ingrijire paliativa este scazut.

11. Infrastructura subdezvoltata

Calitatea infrastructurii, inclusiv in sectorul transporturilor, al energiei, al deseurilor si al apelor reziduale, ramane scazuta si limiteaza perspectivele de crestere ale Romaniei.

In ciuda investitiilor publice semnificative dupa aderarea Romaniei la UE, infrastructura fizica a tarii ramane subdezvoltata. Starea generala si fiabilitatea retelelor rutiere si feroviare sunt foarte slabe.

Infrastructura nu tine pasul cu nevoile in materie de trafic generate de o economie in expansiune. Reteaua rutiera este una dintre cele mai putin dezvoltate din UE, iar reforma sectorului feroviar a ramas in urma.

Emisiile de gaze cu efect de sera generate de transportul rutier au crescut puternic in ultimii cinci ani. In plus, nivelul foarte scazut al investitiilor in lucrari de intretinere a redus viteza de circulatie a trenurilor si a afectat timpul de livrare a marfurilor prin intermediul transportului feroviar.

Transportul urban este afectat de subfinantarea cronica, de organizarea necorespunzatoare a sectorului si de slaba capacitate administrativa a furnizorilor locali.

Sistemul de gestionare a deseurilor este in continuare caracterizat de un nivel foarte redus de reciclare a deseurilor municipale si de rate foarte ridicate de depozitare a deseurilor.

Exista in continuare provocari in ceea ce priveste atingerea tintei de eficienta energetica, in special din perspectiva eficientei energetice a cladirilor, care ar putea fi mult imbunatatita.

Citeste si despre criticile aduse Romaniei in domeniul Justitiei de catre Comisia Europeana - Se exercita presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra magistratilor, inclusiv prin infiintarea Sectiei Speciale
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9289 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@apoullo 11 15.40

mod sigur esti din aia cu pensie speciala si ti-e frica sa nu-ti umble in portofele ! :o)))

 

Titlu alarmant și veridic!

Despre ce vorbesc cu țața Viorica,cei doi moși cu care se laudă HEHE că o ascultă și ii inghit explicațiile abulice?
Nu era in stare să aibă "mers" de premier dar acum și cu incărcătura falsă de șef PSD,e mai mult ca penibilă! I-a rămas fixă ideea de cand imita "muțenia" și confunda psd ca trupă de colegi gogomani,cu ȚARA pe care,din păcate a reprezentat-o in parlamentul european.Și o ține"langa langa" cum că trebuie votat in șuetele lor de partid,orice of are Țara tuturor romanilor,nu numai a celor ce votează cu săracii trei trandafiri!
De fapt,cu haiducul ori fără el,tot "pairii"din județele țării,aleși să păstorească in numele urmașilor bolșevici "proletari",ce vor să arate ca baroni și la conturi și alte dichisuri cu terenuri și imobiliare!
Țară,romani,treziți-vă de-a binelea,căci ăștia nu acceptă de fapt,rezultatul referendumului GRĂITOR!
De ce-mi dispare comentariul de aici?

 

CE acuza si Italia de vreo 5 ani hahahah

si Italia are datorii de 1,6 ori din PIB lor ,si care e problema ?? amerloci au datorii de 3 ori Pib lor ..si care e problema totul e virtual si nimeni nu plateste .... asta este ... de ce sa platim noi ?

 

sa nu patim noi ca si Grecia

care si-a vandut tot ce putea vinde ca sa acopere ceva din datorii....iar cum nu a fost suficient au taiat si salariile cu 40-60%

Care "noi" ?

Dumneata te rogi la Mumia lui Lenin !

Nu patim, pentru ca nu suntem in zona euro

Exista supape de defulare, de exemplu devalorizarea leului pana la restabilirea unui echilibru in echivalent moneda unica europeana. Alta solutie este impozitarea diferentiata. Atat timp cat salariile si pensiile cresc, partile de venituri care depasesc anumite limite pot fi impozitate suplimentar. Impozitarea diferentiata este folosita in statele occidentale dezvoltate, scopul fiind de a proteja veniturile mici prin neimpozitarea sumelor pana la 500 de euro (dau un exemplu), impozit modic intre 500 si 1500 de euro si impozite mai mari peste valori mai mari.
Parerea mea este ca salariile si valoare punctului de pensie trebuie sa creasca, nu mai putem sta la nivelurile din anii trecuti si sa consideram ca facem parte din Uniunea Europeana. Cresc si preturile, desigur. Producatorii de bunuri si servicii, comerciantii etc. cum sa majoreze salariile daca tin preturile la acelasi nivel?
Crescand preturile si, deci, valoarea productiei, vor creste TVA-ul, taxele si impozitele aferente, deci cumulaerile la bugetele statului. Prin cresterea salariilor, cresc contributiile sociale si impozitele pe salarii.
In cazul pensiilor, voi demonstra in continuare ca valoarea punctului de pensie trebuie sa ajunga la cel putin 1700 de lei. Ma refer la pensia calculata pentru stagiul complet de cotizare.
Pensia medie pentru limita de varsta (deci stagiu complet de cotizare) a fost 1321 lei in anul 2018 (Comunicat de presa Institutul National de Statistica nr.74 /29.03.2019). In 2018 valoarea punctului de pensie a fost 1000 lei in perioada Ianuarie-Iunie si 1100 lei in perioada Iulie-decembrie, deci valoarea medie a punctului de pensie a fost 1050 lei. Rezulta ca punctajul mediu al pensiilor de stat pentru limita de varsta (stagiu complet) a fost la inceputul anului 2019 (si este si acum, pentru ca datele nu s-au schimbat): 1321 : 1050 = 1,258.
Cred ca toata lumea este de acord ca o pensie cel putin decenta pentru stagiul complet este intre 2000 si 2400 de lei. Sa consideram o medie de 2200 lei. Pentru ca pensia medie (repet, pentru vechime completa in munca) sa fie de 2200 lei, valoarea punctului de pensie ar trebui sa fie: 2200 : 1,258 = 1748 de lei.
Iata care este calculul. Chiar daca suntem impotriva politicilor PSD, trebuie sa recunoastem ca in programul acestui partid valoarea prognozata de 1775 lei spre sfarsitul anului 2020 este corecta. Trebuie sa se atinga aceasta valoare, pentru ca altfel inseamna ca ne batem joc de pensionari si vom ramane, in continuare, tara din Uniunea Europaena cu cel mai inalt risc al gradului de saracie.
Mai departe, cum pot fi combatute pensiile speciale si pensiile mari sau foarte mari, este o alta problema care ar putea fi rezolvata prin desfiintarea sau reducerea (rezonabila) a pensiilor speciale (acolo unde, in mod evident, se sare calul) si prin impozitarea diferentiata a partilor de pensii care depasesc anumite limite.

Tu ai ajuns sa crezi ca Romania e Italia sau SUA?

Pur si simplu acele carti au alte carti in mana pe care le pot juca: Italia are un procent important din PIB-ul UE si e in zona Euro. Evident ca toata zona euro o sa faca pe dracu in patru sa ii salveze (cam cum a fost si cu Grecia, dar la o scara cu mult mai mare). Despre SUA nici nu are rost sa spun prea multe: cea mai mare putere militara, tipareste moneda care e moneda de schimb economic mondial si asa mai departe.

Romania nu e in spatiul euro. Daca mergem inainte, o sa ajungem sa spargem buba. Atunci o sa fim lasati sa rezolvam problema fix ca in 1997. Pentru cei mai tineri, am fost la un pas de faliment la nivel de tara in 1997 si am rezolvat problema prin saracirea masiva a populatiei. Leul a ajuns la jumatate din valoarea fata de dolar in trei luni! Ca sa intelegeti, e ca si cum am ajunge acum in trei luni la un curs de 9 lei/euro. Evident ca dupa asta o gramada de firme ar da faliment si o gramada de oameni or sa ajunga sub poduri, cocosati de plata facturilor (economia e euroizata in mare parte) si a ratelor la banca (inflatia a mers mana in mana cu devalorizarea leului)

Pentru o tara de nivelul Romaniei, datoriile maxime publice nu trebuie sa treaca de 60% din PIB, ca sa fie sustenabile. Si trebuie sa ajungi acolo facand autostrazi, aeropoarte, reabilitand caile ferate si porturile, investind in infrastructura din educatie si sanatate, nu aruncand banii ca dementul in consum.

Calea pe care ne duce PSD-ul e extrem de periculoasa. Ne comportam ca unuol care a castigat 10% in plus la salariu. Si dupa asta, mai face si un credit barosan de la camatari si o tine doi ani de zile numai in petreceri, vacante scumpe si masini de fitze luate in rate. Din exterior, iti pare ca omul ala o duce fenomenal de bine, ignorand sa isi repare casa sau sa puna bani deoparte. Pana cand vine si ziua platilor.

Da, vad ca ai memorie buna.....

...dar cine a facut asta flacau? Nu cumva concentia democrata care a dat afara peste 1,2 milioane de oameni din serviciu in prima luna de guvernare? Au executat ordine venite de la "prietenii" europeni....si ordinele au continuat sa vina pina ne-au pus in fund si am devenit piata de desfacere. Azi se vrea continuata aceasta politica de saracire a Romaniei. Nu trebuie executat nici un ordin economic venit de la Bruxelles. E destul ca securitatea s-a inscaunat de-a binelea in jiltul justitiei. E cam mult! Economia Romaniei trebuie sa cresca si nu ava creste niciodata, niciodata cu executarea ordinelor de la fmi, ue, sau banca mondiala. Romania a facut crestere economica cind s-a condus cit de cit singura dupa un program al ei fie el chiar bun/rau. Nimeni nu ne vrea dezvoltarea dincolo. Trebuie sa fim tari pe picioarele noastre. Sint curios cit de roman va fi Bogdan Rares acum cind Bruxellul il va pune pe coji de nuci sa sa zica Yes Sir!

Ba Voiculescule !

Dar cine e securistii si ce vrea ei ?
Toarna-i pe toti !

Da bre, dar stii cum e?

Cand pe cont ai permanent 1 milion al tau si pe langa ai de platit 3 milioane datorie, nu e nicio problema pt ca din milionul tau poti sa-ti platesti regulat ratele la banca, fara sa-ti creasca dobanda de la o zi la alta si-ti ramane si sa pui pe masa si sa-ti imbraci familia si sa investesti.
Dar cand tu n-ai niciodata mai mult de 10 lei in buzunar si ai 1000 de lei datorie, ai cam sfeclit-o.
Nu poti sa-ti platesti nici datoria, esti si vesnic flamand si umbli si cu nadragii rupti in tur!

Ai prins ideea sau e prea complicat?

In alta ordine de idei, s-au trezit astia din occident, care habar n-au ce-i aia capitalism, imprumut bancar, economie de piata, saraci - vai mama lor, sa-i critice pe savanta Veo si pe expertul Orlando.
Chiar ma mir cum de si-au permis!

Patriotul popa Terhes zice la cenaclul de copii:

Frunză verde de bostan
Eu nu-l vreau pe Timmermans
Că-i un om părtinitor din Țara Lalelor
Frunză verde de bostan,
Eu nu-i fac sluj lui Timmermans
Fiindcă e părtinitor
Din Țara Lalelelor
Neamu nost de țărăniști
O fost mereu hotărați
O slujit țara și neamul
Li s-o luptat cu dușmanul
Oameni buni ieșiți la vot,
Ca să fie cu folos
Ce votați, votat să fie
In Bruxelles ca să se știe
Țara noastră are-o cruce
La Bruxelles Terheș o duce
El nu se va-nspăimanta
Ce-a zice Comisia
Care m,erg in Parlament
Sunt romani cu caracter
Romania să renască
Cei plecați să vin-acasă
Ce votați, votat să fie
In Bruxelles ca să se știe
Votați PSD!

Pai ce sa zic?

Recunoasteti cuvintele plavanului de la Cotroceni? Analiza este facuta la Cotroceni si data Vioricai sa rumege. Numai minciuni ordinare! Lipsa forta de munca din cauza ue care au atras acolo tot ce aveau nevoie. Cum s-a oprit exodul medicilor s-au suparat, sa ramina asa suparati. Ceea ce este culmea culmilor este faptul ca se baga peste legea pensiilor. Daca se vor baga peste aceasta lege eu ma proclam de pe acum Ro-exit. Asa ceva nu se poate. Pai pina cind sa fim slugi? Slugoiul de la Cotroceni este in stare sa ne vanda cu totul! Pai pina cind mai plavane? In noiembrie cred ca urmeaza sa iei multe voturi in dos.

 

Scuzati eroarea cu 1000 de miliarde , a fost doar de 360 mld.

Cand guvernul cheltuie mai mult de cat poate incasa din impozite ,duce la dezastru

http://demonocracy.info/infographics/eu/debt_greek/debt_greek.html

https://greece.greekreporter.com/2019/05/31/greeces-borrowing-now-costs-same-as-italys-10-year-bond-hits-record-low/

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11738658/Greece-borrowed-money.-Now-they-must-pay-it-back.-Why-is-that-so-complicated.html

sojuz

E clar,esti varza rosie.
Dezastrul era normal,cand pui in functii de conducere numai slugi (sa slujesti pesedeul trebuie sa fii analfabet (1) sau *** (2)).
dragnea si cu tot guvernul lui in frunte cu veorica este cel mai analfabet din istoria Romaniei.
Sojuz,tu de care sluga pesedista esti? 1 sau 2 ?

miticaionica Tu stii ce inseamna fiabilitate ,si viabilitatea unei

tari de a rambursa imprumuturile bancare ?
Mitica- Ionica ! Romania cu industria la pamant si saracita, fara perspective , este ca un om care a ramas fara munca plin de datorii (ca sa intelegi ) deci va trebui sa vanda dar ce ?
Grecii au avut ce vinde + ca Europa le-au dat plus de 1000 de mld de €
Ce compratie e asta - USA cu Romania sau cu celelalte state dezvoltate
Pai tu compari industria SUA cu cea a Romaniei ?

 

si UE are vina ei

I-a sa fie stabilit la nivel european un salariu minim pe ora, sub care sa nu se poata permite angajarea nicaieri. Si fara povesti ca nu se poate, ca daca nu se poate inseamna ca pe unii i-ai bagat in UE fara sa fie eligibili, si atunci deducem ca ai avut alte interese in ai acapara. Acolo la Bruxelles ia da niste normative cu privire la infrastructura x% cale ferata, Y% autostrazi ,z spitale/la 1000 locuitori etc.
Ca altfel ce sa critici la astia, ca nu valoreaza doua parale critica daca in parlamentul european va pupati ca fratii.

 

Sa zicem ca vreti sa faceti o spalatorie auto in Bals

Pretul pentru spalarea interior/exterior in Bals e de 20 de lei, ca nu da nimeni mai multi bani, trec eu pe acolo des si am verificat. Nu "e" bani.

Intrebarea este: ignorand total costul chiriei, al curentului, al detergentilor, cate masini ar trebui sa spele pe zi angajatul Gheorghita pentru a acoperi un salariu minim european, asa de vreo 1000 de euro?

P.S. Undeva in text spune exact asta: in anumite zone , biciurea salariului minim in sus (cat pot sa suporte zone gen Bucuresti, Cluj sau Timisoara) nu duce decat la subdezvoltare, somaj si munca la negru.

Daca spui din pix ASTAZI ca nu trebuie sa existe salarii minime sub 1000 de euro in Bals sau Dorohoi, nu o sa obtii din PIX 5.000 de angajati platiti cu 1000 de euro, ca nu asa merg lucrurile in economie. O sa obtii o zona moarta economic, din care o sa fuga absolut toti cei buni de munca, pentru ca nu gasesc absolut nimic de munca. Toate firmele s-au inchis. Se intampla chiar si astazi, o vizita prin orasele mici din Teleorman, Vaslui sau Mehedinti o sa va arate exact asta. In tot judetul Mehedinti mai lucreaza doar vreo 20.000 de oameni, cea mai mare parte sunt bugetari.

Cresterea salariului minim nu se poate face decat organic, asa cum creste un pom. Legislatie buna, populatie educata, infrastructura buna, incurajezi investitiile in orice fel posibil, asa poti face ca salariile medii sa se duca pas cu pas in sus. Altfel cum se explica ca salariul mediu net e in Bucuresti dublu fata de media judetului Olt? Sunt patronii mai buni la suflet in Bucuresti?

Ei lasa, ca nu platesti un necalificat cu 1000 e..

...e loc de mai bine, patronii sint lacomi, un patron de spalatorie ar dori sa fie boier probabil, nu stie ca el insusi trebuie sa puna mina sa spele masini, etc. Important este ca |Romania sa fie lasata in pace sa nu i se impuna de afara ce pensie trebuie sa dea romanilor si ce salarii sa dea romanilor. U nexemplu mai concludent sa va dau: un salariat brd din franta este platit de vreo 10 ori mai bine decit un salariat brd romania iar profitul pe cap de salariat brd in ro este mai mare decit in franta. Considerati ca este corect? Este discriminare crasa!

pt v_sile

Pai asta nu au inteles romanii, ca nu oricine isi permite sa fie patron, ia vezi in occident, cine are o spalatorie cam munceste in ea. Sunt firme cu 2-5 angajati in care patronul muceste cot la cot pe langa restul de hartii si birocratie.
Daca ai o spalatorie la care vin 5 masini pe zi, atunci nu iti permiti angajati si pui mana si muncesti tu, pana o cresti la stadiul in care iti permiti angajati.
Numai in Romania patronul cu o pravalie de 9m patrati are vanzatore si contabila. In occident face el totul.

Cineva ar trebui sa-i faca lui veorica un rezumat :)))

Altfel, intelege femeia asta ca CE o felicita calduros :)))
Cred ca si daddy este usurat ca e la puscarie.
Singura sa grije acum este Irinuca :)))
Ce face ea singura-singurica toata noaptea ?!?!?
Se uita la filme cu adulti ?

 

16.52

- cu adulti ... in camera !:o)))

Petrov tu esti?!?!?!?

?!?!?!

Cind ai zece conturi pe zi.com chiar daca te auto-puctezi si te

auto congratulezi pentru niste comentarii limit im- becile=
bunul simt are o limita. Condamnati pe cel ce e de condamnat Nu este treaba măgarului de unde beau oile apă.

Cainele moare de drumul lung si ..... de grija altuia

 

Titlu alarmant și veridic!

Despre ce vorbesc cu țața Viorica,cei doi moși cu care se laudă HEHE că o ascultă și ii inghit explicațiile abulice?
Nu era in stare să aibă "mers" de premier dar acum și cu incărcătura falsă de șef PSD,e mai mult ca penibilă! I-a rămas fixă ideea de cand imita "muțenia" și confunda psd ca trupă de colegi gogomani,cu ȚARA pe care,din păcate a reprezentat-o in parlamentul european.Și o ține"langa langa" cum că trebuie votat in șuetele lor de partid,orice of are Țara tuturor romanilor,nu numai a celor ce votează cu săracii trei trandafiri!
De fapt,cu haiducul ori fără el,tot "pairii"din județele țării,aleși să păstorească in numele urmașilor bolșevici "proletari",ce vor să arate ca baroni și la conturi și alte dichisuri cu terenuri și imobiliare!
Țară,romani,treziți-vă de-a binelea,căci ăștia nu acceptă de fapt,rezultatul referendumului GRĂITOR!

 

....pfffff..........dipolul original uoccidental lucituohrr descrie

.....chiar crima pe care-o face asupra tarisoarei noastre dragi din '90 incoace!....dar nu numai din cauza lui neadreac, ci din cauza inhaitarii lor cu militia si securitatea "noastra"!....pai de!....doara au fost aliati cu tata stalin!....de ce sa nu se alieze si cu tata putin si sa ne mparta n doo ???....pe vistula si pe carpatzi.....ipocritzii dreac!......ne-au mai zis si ca sa luam peshkeshu de fonduri contra tot capitalul national material si uman!....ca se cam vede crima!....sa luam!....sa astupam crima!...cu cateva melearde acolea....tzplrrrrrr......caldiceii nu se salveaza nici ei!...e scris clar!....iar caldiceii sunt "oamenii" "democratici" ipocriti mai mari decat babilonu!.....pt. noi nu se ntrevede nicio speranta!......numai si numai obidire!....am pus la alegere neadreac la nchisoare + criza sau gonflaciune "reusita" + neadreac imparat!.....rugati-va sa fie un mix bun!.....dar nu cred....dupe neadreac...potopu!....vai si-amar!.....parca vad ca astia scapa lucrurile de subt control!.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor