Porcii sunt ucisi in gospodarii si ferme, iar pe slideshow-ul ministrului Daea, statul ia cele mai bune masuri

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 17:17
3109 citiri
Porcii sunt ucisi in gospodarii si ferme, iar pe slideshow-ul ministrului Daea, statul ia cele mai bune masuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Asteptat sa explice de ce statul roman nu a reusit sa limiteze extinderea pestei porcine in Romania, ministrul Petre Daea a prezentat, in Parlament, un slideshow cu istoricul masurilor luate, fara ca vreuna dintre ele sa ofere si o solutie.

Amintim ca pesta porcina africana (PPA) a fost confirmata in 227 de localitati din 13 judete, cu un numar de 927 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale) si 62 de cazuri la mistreti, a anuntat, saptamana trecuta, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In total au fost eliminati 311.869 de porci afectati de boala.

In acest context, ministrul Agriculturii a prezentat, marti, in Camera Deputatilor, situatia evolutiei pestei porcine in Romania, iar in timpul discursului au fost prezentate pe ecranul principal al plenului date statistice si informari legate de focare si masurile autoritatilor.

Imaginile au rulat pe ecran aproape pe tot parcursul discursului ministrului.

Daea le-a spus deputatilor ca le prezinta datele "in spiritul obiectivitatii care trebuie sa ne caracterizeze".

"Cunoscand practicile parlamentare, ca senator si deputat, ma voi folosi de argumentul faptelor, voi asculta cu luare-aminte toate afirmatiile", a promis acesta.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca ANSVSA a trecut printr-o instabilitate institutionala.

"Institutiile abilitate ale statului, care apara de boli animalele, au intrat obligatoriu in angrenajul de aparare europeana. In 2016 a fost elaborat planul de contingenta pentru a indeplini ordinul presedintelui ANSVSA 99/2006 cu modificari. A urmat apoi o perioada mai dificila pentru ANSVSA, care s-a vazut condusa in cinci luni din 2016 de cinci presedinti, ceea ce a dus la o instabilitate institutionala", a declarat Daea, in plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii dezbat, marti, in plen, motiunea simpla cu titlul "Dupa ciuma lui Caragea, Romania lovita de pesta lui Daea", depusa de opozitie.

"Asa-zisele actiuni intreprinse de ministrul Petre Daea, de la aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania (iulie 2017) si pana in prezent, au demonstrat ca acesta nu dispune de calitatile, cunostintele, devotamentul si responsabilitatea necesare unui ministru in functie", se arata in textul motiunii simple.

Opozitia acuza ca lipsa de actiune a ministrului "a contribuit semnificativ la raspandirea fulgeratoare a epidemiei".

"Daca analizam declaratiile publice ale domnului ministru Petre Daea, de la aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania si pana in prezent, se observa cert

ca nu stie ce si cum sa faca pentru a stopa extinderea bolii", mai scrie in motiune.

Potrivit initiatorului, in gestionarea evolutiei pestei porcine se poate vorbi despre un atentat la siguranta nationala a Romaniei.

"Concluzionand, avem dovada faptului ca ne aflam in fata unor actiuni ilegale, abuzive si neglijente concertate la un nivel institutional si social inalt ce au determinat, dupa parerea noastra, un atentat la siguranta nationala, subminarea economiei nationale, insecuritatea alimentara si pagube incomensurabile la bugetul de stat", se arata in documentul supus dezbaterii parlamentare.

Votul deputatilor pe motiunea simpla va fi acordat in sedinta de plen de miercuri.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#pesta porcina Daea motiune , #pesta porcina
Comentarii