Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 08:46
3312 citiri
Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile petrolului s-au asezat pe o traiectorie de scadere in ultimii doi ani si au ajuns la nivele intalnite in anii '80 ai secolului trecut.

Alunecarea preturilor de la 110 de dolari pentru un baril pana la nivelele actuale, in jurul a 30 de dolari, si ele nesigure, a fost provocata in esenta de lupta marilor producatori pentru mentinerea cotelor de piata, intr-o economie globala, care nu si-a revenit inca dupa ultima sa mare criza.

Ieftinirea petrolului a inceput odata cu revolutia "fracturarii hidraulice" din sisturile americane si din nisipurile canadiene, metoda scumpa, dar eficienta pana la urma, care a aruncat in piata, zilnic, un surplus de sase milioane de barili de petrol in ultimii sase ani.

La aceste cifre putem adauga acum inca un milion de barili cu care Iranul poate inunda o piata suprasaturata.

Dar razboiul cotelor a inceput inainte de a se fi pus problema reintrarii Iranului in piata globala de petrol.

Reintrarea Iranului in piata petrolului era deja anticipata si oarecum inclusa in preturile petrolului, dar poate produce o unda de soc in stare sa confirme estimarile cele mai pesimiste ale marilor banci de investitii, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Citigroup, care avertizau ca nu vor fi excluse cotatii ale petrolului de 20 sau chiar 10 dolari pe baril, cat timp stocurile de petrol nu sunt consumate.

"Preturile petrolului par sa fie afectate de o combinatie de oferta prea mare si de ingrijorari privind economia globala", considera analistii de la Danske Bank intr-o nota catre investitori.

Pragul psihologic de 30 de dolari/baril

Piata petrolului a cunoscut un puseu de panica, atunci cand cotatiile petrolului Brent au coborat, e drept pentru scurt timp, sub cotatia de 30 de dolari barilul, un efect al vestii ca oferta de petrol depaseste viguros cererea.

Aceasta a fost cea mai joasa cotatie a barilului de petrol Brent din 2004.

Petrolul "american" West Texas Intermediate (WTI), "dulce" si mai usor decat varianta europeana Brent, din Marea Nordului, coborase deja sub 30 de dolari barilul cu o zi in urma, dar traderii de la bursa din New York l-au urcat apoi, timid, la o cotatie de 30,44 dolari pentru un baril.

A fost cea mai joasa cotatie a petrolului WTI din 2003 incoace, adica din anul in care Statele Unite au invadat Irakul, cand o unda de soc a izbit piata petrolului.

Intr-o singura zi petrolul american WTI a pierdut 0,7% din valoare, iar cotatiile pentru Brent au coborat cu 1,9%, pana la un pret de 29,73 dolari pentru un baril, cel mai jos nivel din februarie 2004.

Resortul scaderii preturilor aurului negru pare sa fi fost publicarea prognozei de piata pentru 2016 de catre Agentia americana de Informatii pentru Energie (EIA-Energy Information Administration), care si-a modificat estimarile din decembrie. Astfel, analistii EIA au redus estimarea cererii de consum din acest an de la un nivel zilnic de 95,22 de milioane de barili, cat prognozasera in decembrie, pana la 95,19 milioane de barili de petrol pe zi.

Citeste mai multe despre Petrolul: Razboaiele si preturile lui pe Curs de Guvernare

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#prabusire pret petrol, #criza petrol, #petrol ieftin , #petrol