Privatizarea Cupru Min, esuata sub presiunea intereselor politice?

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 13:42
3607 citiri
Privatizarea Cupru Min, esuata sub presiunea intereselor politice?
Foto: Arhiva

Esecul privatizarii Cupru Min, societate care exploateaza cele mai importante zacaminte de cupru din Romania, readuce in atentie problema vanzarii unor companii de stat importante, intr-un an electoral.

Balbele care au condus la incheierea negocierii cu firma canadiana Roman Copper, detinuta de Bayfront Capital Partners, ce a oferit peste 200 de milioane de euro pentru Cupru Min, au fost nenumarate, incepand cu evaluarea indoilenica a societatii de stat, pe baza caruia s-a stabilit pretul de incepere a licitatiei, si terminand cu impunerea unor clauze de mediu si a unor investitii de catre stat, neprecizate de la inceput.

"Aici, partea romana este cea care a schimbat conditiile. Au mers pana la un punct cu nicio conditie, pentru ca, inainte de semnare, a cerut sa vina si cu banii pentru investitii. Astea urmau sa fie facute, evident. Un cumparator care nu face investitiile de mediu si nu aduce compania la standardele necesare nu putea sa porneasca activitatea. Deci insemna sa dea 200 de milioane si sa nu poata nicioadata sa inceapa activitatea", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Aurelian Dochia.

Desi nu este de parere ca existau niste interese ascunse pentru a se dori finalizarea fara succes a privatizarii, Dochia este de parere ca interesele politice, precum si amploarea mediatica pe care a prins-o aceasta problema, au condus la esec.

"Toata lumea politica a inceput sa aiba opozitie cu privire la aceasta privatizare. In conditiile astea, nu mai poti sa tii seama de chestiuni tehnice si financiare, incepi sa-ti pui intrebari. Toata povestea a fost un moment nefericit, pentru ca suntem intr-un an electoral si, de obicei, intr-un an electoral, toate privatizarile devin sensibile, suspecte, prost facute. Daca ne uitam in urma, nu a exista niciodata intr-o perioada electorala sa nu fie blamate privatizarile care au fost facute de catre cei dinainte", a adaugat analistul.

Statul a cerut companiei canadiene, inainte de finalizarea negocierilor, un depozit de 32 de milioane de euro, in vederea obtinerii de garantii privind realizarea investitiilor de mediu, lucru refuzat de oficialii Roman Copper.

Vanzarea Cupru Min a esuat - Roman Copper nu a acceptat conditiile Guvernului

Care sunt pasii urmatori

Dupa incercarea nereusita de privatizare, statul ar putea fi nevoit sa mai astepte chiar doi ani inainte de a relua acest proces.

"In momentul de fata, esecul privatizarii va lasa compania in situatia dificila in care se afla si inainte. Nu cred ca foarte curand poate sa fie reluata privatizarea. Probabil, chiar daca ar fi reluata, nu ar fi atrasi investitori. Chiar si procesul care a fost pana acum a fost destul de greu, au fost destule nume care s-au retras pana acum. Interesul pentru Cupru Min nu este deloc asa de mare si, in conditiile in care s-a inregistrat acest rezultat, probabil ca multi nici nu se vor gandi sa mai participe a doua oara. Eu nu cred ca poate sa fie privatizata nici anul acesta, nici la anul", a precizat Dochia.

Prin urmare, care ar fi pasii necesari pentru a se reusi, intr-un final, privatizarea Cupru Min? Potrivit expertului in energie si mediu Ionut Purica, statul ar trebui sa procedeze ca in cazul altor companii din domeniul energetic si sa aduca management privat la Cupru Min.

"Statul roman, daca spune ca nu merge pe ideea ca este prost manager - pentru ca daca spune ca este manager prost, inseamna ca niste oameni trebuie sa-si dea demisia din diverse posturi - se ocupa sa gaseasca solutia optimala pentru ori a imbunatati compania ca atare si a creste pretul actiunii respective, facand investitiile necesare, ori spune ca dau drumul la un management mai performant, cumparand specialisti din afara", a precizat Purica, pentru Ziare.com.

Acesta a adaugat ca varianta a treia ar fi, pur si simplu, sa reia licitatia, in ideea ca vinde ieftin actiunile, dar pune conditii legate de investitii. "Investitiile de mediu sunt niste chestii automate, din punctul de vedere a legislatiei europene, pe care noi am transpus-o in legislatia noastra. Ar fi insemnat 3 - 4 ani de recuperare a investitiilor", a explicat Purica.

Privatizarea Cupru Min va fi reluata in conditii de transparenta - Ministerul Economiei

O alta metoda ar putea fi gasirea unui investitor strategic sau, macar, a unui investitori financiar, asa cum ar fi fost si Bayfront Capital, sustine Aurelian Dochia. "Fara indoiala, in spatele unui investitor financiar va veni tot un investitor strategic. Investitorii de genul asta se asociaza, de obicei, cu un investitor strategic pe partea tehnica, de repunere in functiune. Pana la urma, cei care cumpara au interesul sa puna cat mai repede pe picioare activitatea, ca sa o dea cuiva, la un investitor strategic, cuiva care lucreaza in industria cuprului, cu un castig. O cumpara acum cu 200 de milioane de euro si o vinde, dupa cativa ani, cu 500 de milioane, dupa ce a pus-o in functiune", a spus analistul.

Deocamdata, Ministerul Economiei a anuntat ca intentioneaza reluarea procesului de privatizare in aceleasi conditii, subliniind faptul ca are nevoie de "parteneri seriosi si de buna credinta".

Ramane de vazut daca o incercare de privatizare ale aceleiasi companii, in aceleasi conditii are au dat gres prima data, vor da un rezultat diferit.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#esec privatizare Cupru Min, #cupru min privatizare , #privatizare