Viceguvernatorul BNR, despre majorarea TVA si inflatia pe 2011

Joi, 05 Mai 2011, ora 21:46
1040 citiri
Viceguvernatorul BNR, despre majorarea TVA si inflatia pe 2011

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat joi ca disparitia efectului majorarii TVA va avea un impact de 3% in inflatie si ca actuala prognoza este una realista.

"Noi vedem o scadere de aproximativ trei puncte procentuale (dupa disparitia efectului majorarii TVA - n.r.). Este o aproximare bruta, pentru ca este foarte greu in acest moment sa tragi o linie si sa spui ca tot ce este in interiorul acestui cerc este doar de la efectul de runda intai a TVA, ce este in afara este de la altceva.

Efecte de runda a doua nu au fost de la majorarea TVA, dar ramanem preocupati de acest risc, pentru ca acestea inseamna crestere de anticipatii si dupa aceea, pe masura ce economia isi revine, pe masura ce deficitul de cerere se restrange, pot aparea revendicari salariale", a spus Popa.

De asemenea, Popa a declarat ca efectul de prima runda a inceput in iulie la aplicarea TVA majorat, dar nu s-a manifestat la toate preturile dintr-o data.

"Sunt anumiti producatori sau comercianti care au preferat sa-si conserve cota de piata intr-o piata in care comertul cu amanuntul era in restrangere si vedem acest lucru si la momente mai apropiate ca se produce, pastrand preturile si modificand ulterior. Altii au avut stocuri", a explicat Popa.

Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.

Totodata, prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in al doilea trimestru si reluarea dezinflatiei in a doua jumatate a anului, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Cristian Popa BNR, #BNR inflatie , #rata inflatiei