Marile burse europene incheie o noua sedinta pe rosu, pe fondul temerilor de recesiune

Marti, 24 Februarie 2009, ora 22:36
782 citiri
Marile burse europene incheie o noua sedinta pe rosu, pe fondul temerilor de recesiune

Principalele piete de actiuni ale continentului au inregistrat marti o noua sedinta de scaderi, in contextul in care persista temerile legate de bilanturile institutiilor financiare si de gravitatea recesiunii din Statele Unite.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis in scadere a treia sedinta la rand, pierzand 1,2%, la 720,64 puncte - cel mai mic nivel inregistrat din martie 2003, relateaza Reuters, citata de NewsIn.

Pe marile piete, indicele FTSE 100 al pietei londoneze a coborat cu 0,89%, la 3.816,44 puncte, indicele Dax al bursei din Frankfurt a pierdut 1,03%, la 3.895,75 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene a scazut cu 0,73%, la 2.708,05 puncte.

Increderea consumatorilor din Statele Unite si perspectivele pentru viitor au continuat sa se deterioreze luna aceasta. Grupul de consultanta pentru industrie Conference Board a anuntat ca indicele increderii a coborat in februarie la 25 de puncte, un nivel minim de la introducerea sa, in 1967, comparativ cu nivelul de 37,4 puncte din ianuarie.

Pe de alta parte, Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Federal Reserve, a mentionat, in fata Congresului, ca daca eforturile guvernului pentru refacerea stabilitatii financiare nu reusesc, recesiunea ar putea sa nu ia sfarsit in acest an.

"Pietele sunt dezamagite de incercarile autoritatilor de a stabiliza sistemul financiar. Incep sa creada ca autoritatile inca se zbat", a declarat seful departamentului de cercetare de la Brewin Dolphin, Mike Lenhoff.

"Pana cand nu vom primi vesti pozitive, pe care nu le primim, cred ca pe piete se vor mentine presiunile de scadere. Recesiunea nu numai ca se adanceste, dar se si extinde", a mai spus Lenhoff.

Actiunile farmaceutice au tras cel mai mult in jos indicele DJ Stoxx. Titlurile Roche s-au ieftinit cu 3,8%, dupa ce analistii au spus ca firma si-ar putea majora oferta pentru cele 44% din actiunile Genentech pe care nu le detine, dupa ce grupul american a cerut actionarilor sa respinga oferta.

Pe segmentul financiar, titlurile AXA, al doilea asigurator din Europa, s-au ieftinit cu 5,6%, ca urmare a ingrijorarilor cu privire la bilantul contabil al companiei si la perspectivele privitoare la o majorare de capital.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#burse inchis rosu, #temeri recesiune, #criz economica , #recesiune