Acordul fiscal din zona euro nu va functiona. Vezi motivele

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:14
2780 citiri
Acordul fiscal din zona euro nu va functiona. Vezi motivele
Foto: Flickr

Pactul incheiat intre liderii zonei euro, in cadrul summit-ului de pe 9 decembrie, nu va functiona, este de parere economistul sef al grupului bancar HSBC, Stephen King.

Chiar daca toate statele din Uniunea Europeana, in afara de Marea Britanie, au acceptat acordul, acest lucru nu garanteaza stabilitatea financiara si economica. In plus, un comportament fiscal sanatos poate fi, inca, asociat cu dezechilibre masive si dislocare economica, este de parere King, citat de Financial Times.

Anul trecut, de exemplu, Germania a avut un surplus de cont curent de 5,7 la suta din PIB, chiar mai mare decat al Chinei, care s-a ridicat la 5,2% din PIB. Aceste surplusuri, care reprezinta un exces al economiilor fata de investitii, trebuie folosit cumva, prin achizitionarea de active straine. Insa, prin realizarea acestui lucru, se provoaca o serie de probleme economice peste hotare.

Chinezii si-au reciclat excesele prin achizitionarea de active americane, lucru ce a condus la o cerere uriasa pentru bondurile Trezoreriei SUA, ducand randamentele acestora la un nivel minim record. Investitorii privati au cautat ceva cu randamente mai mari, ceea ce a condus la o crestere a cererii pentru active garantate prin ipoteci, dand nastere crizei sub-prime.

Prin urmare, acordul din zona euro va esua deoarece nu ofera solutii clare pentru rezolvarea problemei surplusului de cont curent din Germania, daca natiunile din sudul Europei se hotarasc sa aiba un traseu fiscal impecabil.

In realitate, surplusul Germaniei nu poate fi redus decat in doua modalitati: fie exporturile scad in raport cu importurile, fie importurile se majoreaza fata de exporturi. Prima optiune ar putea fi aplicata daca statele cu probleme financiare intra intr-o recesiune adanca. Impreuna, Italia si Spania sunt o destinatie pentru exporturi mult mai importanta pentru Germania decat Statele Unite. Astfel, austeritatea fiscala in aceste state va dauna exporturilor din tarile nordice in general.

A doua optiune ar putea fi aplicata daca Germania accepta nevoia pentru majorarea cererii pe plan intern, dar acest lucru ar putea conduce si la o inflatie mai mare.

Daca luam in consideratie zona euro in ansamblu, o rata a inflatiei mai scazuta in tarile sudice si una mai ridicata in Germania si alte state nordice s-ar completa. Totusi, Germania este recunoscuta pentru faptul ca uraste inflatia ridicata, deci s-ar putea sa nu permita acest lucru.

Chiar daca statele din zona euro reusesc sa se salveze din punct de vedere fiscal, ar putea fi "doborate" de crizele financiare si economice, iar, daca surplusul Germaniei nu se reduce, riscul crizelor repetate ramane, a concluzionat economistul-sef al HSBC.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#acord zona euro, #reglementari fiscale zona euro, #criza zona euro , #zona euro