Iesirea Greciei din zona euro, iminenta? Anuntul facut de banca centrala

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 13:17
7705 citiri
Iesirea Greciei din zona euro, iminenta? Anuntul facut de banca centrala
Foto: Hepta.ro

Banca centrala a Greciei a avertizat miercuri ca tara va intra pe drumul dureros al incapacitatii de plata si al iesirii din zona euro, daca Guvernul si creditorii internationali nu vor reusi sa ajunga la un acord referitor la reforme.

Contractia economica se va accelera probabil in trimestrul al doilea, iar agravarea crizei a determinat retragerea din bancile elene a circa 30 de miliarde de euro in perioada octombrie 2014-aprilie 2015, potrivit bancii centrale, informeaza Reuters.

Seful Comisiei Europene, infuriat de premierul Greciei: Il acuza ca-si minte poporul

"Incapacitatea de a ajunge la un acord ar marca inceputul unui drum dureros care va duce initial la defaultul Greciei si in ultima instanta la iesirea tarii din zona euro si, cel mai probabil, din Uniunea Europeana", se arata intr-un raport al Bancii Greciei.

Potrivit institutiei financiare, acordul cu partenerii internationali are o importanta istorica care nu poate fi ignorata.

Parlamentar german: UE sa se pregateasca de iesirea Greciei din zona euro

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie la sfarsitul lunii iunie. Grecia trebuie sa plateasca FMI in aceasta luni datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro.

#Grecia iesire zona euro, #Banca Nationala Grecia euro , #zona euro