Ce riscuri isi asuma Germania incercand sa salveze zona euro

Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:46
2976 citiri
Ce riscuri isi asuma Germania incercand sa salveze zona euro
Foto: Arhiva

Premierul Italiei, Mario Monti, a declarat recent ca Germania are prea mult de castigat de pe urma crizei economice, iar tot mai multi analisti sunt in asentimentul lui. Insa, cea mai mare economie din zona euro ar putea avea multe de pierdut, daca recesiunea va afecta grav batranul continent.

Printre cei care considera ca Germania profita de pe urma crizei se numara si Mario Monti, care a tinut sa pecizeze ca Berlinul actioneaza in interesul propriu. El este de parere ca ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, este beneficiarul secret al situatiei precare din Europa, noteaza Spiegel.

Chiar si analistii germani sunt convinsi ca tara lor are mai multe avantaje in contextul crizei, fata de altele, deoarece aceasta a devenit preferata investitorilor, care au inceput sa-si plaseze banii in conturile nemtilor.

Principalul avantaj al Germaniei este acela ca dobanzile la obligatiuni au atins un minim istoric.

"Germania traieste pe spatele altor tari", a afirmat seful bancii HypoVereinsbank, Theodor Weimer.

Conform calculelor realizate de Institutul de Cercetare Economica (IW), aceasta tara reusit sa eonomiseasca 45 de miliarde de euro din vanzarea de bonduri pe termen mediu.

In aceste conditii, Germania este presata sa contribuie mai mult la salvarea zonei euro.

Conform publicatiei citate, finantele Germaniei sunt puternic afectate de criza din zona euro.

"Poate ca alte natiuni au de suferit mai mult decat Germania, insa aceasta tara are multe de pierdut in lupta cu povara datoriilor guvernamentale", a afirmat economistul de la Universitatea Oxford, Clemens Fuest.

Exista doua motive care determina acest lucru. Primul este acela ca Germania si-a asumat niste riscuri imense pentru a stabiliza moneda europeana, iar, in al doilea rand, aceasta tara a obtinut mai putine beneficii finaciare decat se crede.

Potrivit ministrului german de Finante, datele publicate de IW nu sunt tocmai corecte. Predictiile acestui institut se bazeaza pe situatia actuala, insa nu au fost luate in calcul efectele pe termen lung, care vor afecta dobanda la obligatiuni pe viitor.

In aceste conditii, Germania a obtinut din vanzarea de active doar cateva miliarde de euro.

Insa mai multe state europene au imprumutat Grecia cu peste 50 de miliarde de euro, iar cea mai mare suma, de 15 miliarde de euro, a venit din partea Germaniei. Cel mai probabil, statul elen nu va putea sa inapoieze toata aceasta suma.

Datoria Greciei, povara Germaniei

Grecia are probleme atat de mari incat o reducere a datoriei cu 50% nu va salva tara. In aceste conditii, statele europene trebuie sa ofere si ele ajutor in acest sens, mai devreme sau mai tarziu.

Daca acest scenariu se va adeveri, Germania va trebui sa suporte pierderi de 8 miliarde de euro, o suma mai mare decat castigul din vanzarea de obligatiuni.

In plus, daca Banca Centrala Europeana va fi nevoite sa intervina si sa cumpere din datoria statului elen, acest lucru se va rasfrange tot asupra Germaniei, doarece aceasta tara detine majoritatea din BCE.

In plus, ea a acordat deja 211 miliarde de euro pentru Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), destinat salvarii natiunilor cu probleme mari.

In plus, pe langa Grecia, la acest Fond de Salvare ar putea apela, in curand, si Portugalia, ceea ce va duce la o contributie si mai mare a Germaniei.

Pentru a ajuta natiunile in pericol de faliment, Guvernul Angelei Merkel ar trebui sa se imprumute mai mult, ceea ce va afecta finantele germane pe termen lung.

"Va fi o minune daca Germania va iesi pe crestere economica din criza", a conchis expertul in zona euro, Clemens Fuest.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#criza zona euro, #criza Germania, #riscuri Germania salvare euro, #salvare zona euro, #datorie Grecia , #zona euro
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Niciunul, c-o poate cumpăra oricând! Şi poate că ăsta-i şi planul