Cine a salvat pe cine de fapt? Germania a economisit zeci de miliarde de euro gratie crizei

Vineri, 03 Mai 2013, ora 10:25
3386 citiri
Cine a salvat pe cine de fapt? Germania a economisit zeci de miliarde de euro gratie crizei

De-a lungul crizei datoriilor din zona euro, liderii nord-europeni au declarat in repetate randuri ca nu vor permite ca problemele altor tari sa fie finantate de contribuabili.

Insa dupa trei ani si jumatate de criza, interval in care au fost implementate pachete de salvare in valoare cumulata de peste 400 de miliarde de euro, contribuabilii din nordul zonei euro nu au pierdut niciun cent, scrie Reuters.

Mai mult, Germania, Finlanda, Austria, Olanda si Franta au economisit zeci de miliarde de euro, datorita scaderii puternice a propriilor costuri de imprumut.

"Ca o consecinta involuntara a crizei, Finlanda a beneficiat enorm. Pana acum nu am pierdut niciun cent", a spus Martti Salmi, secretar din cadrul Ministerului finlandez de Finante insarcinat cu relatia cu Uniunea Europeana.

In Germania, costurile de imprumut au scazut cu doua procente. Potrivit unui studiu al companiei germane de asigurari Allianz, Berlinul a economisit 10,2 miliarde de euro in perioada 2010-2012, in contextul in care randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani a scazut de la 3,39% la 1,18%.

"Daca adunam avantajele din rata dobanzii obtinute in perioada 2010-2012 si cele de care Germania va beneficia in anii care vor urma, ajungem la o economie de 67 de miliarde de euro pentru bugetul Germaniei", a notat Allianz intr-un raport publicat in septembrie anul trecut.

Jens Boysen-Hogrefe de la institutul economic IfW sustine ca economiile s-au ridicat la 8,6 miliarde de euro in 2011 si la 9,6 miliarde de euro in 2012, iar retragerile din paradisuri fiscale inseamna inca 2 miliarde de euro in 2013.

Finlanda, Austria si Franta nu au castigat la fel de mult ca Germania, dar au cunoscut la randul lor un declin semnificativ al costurilor de imprumut.

Potrivit unui studiu al fundatiei germane Bertelsmann, daca Germania revine la marca, produsul intern brut al tarii va fi cu 0,5% mai mic intre 2013 si 2025, ceea ce ar duce la o pierdere de 1,2 mii de miliarde de euro in aceasta perioada, suma ce reprezinta jumatate din economia germana in 2012.

"Daca ajungem sa iertam un imprumut de 1 miliard de euro catre Grecia undeva in urmatorii 10 ani, nu este nimic in comparatie cu situatia cu care ne-am putea confrunta in cazul unei prabusiri in zona euro", a incheiat Salmi.

Citeste si:
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Sursa: Ziare.com