Cipru: Parlamentul a aprobat primele legi pentru planul de salvare

Autor: Ana Ilie
Sambata, 23 Martie 2013, ora 10:55
2493 citiri
Cipru: Parlamentul a aprobat primele legi pentru planul de salvare

Parlamentarii cirpioti au aprobat vineri trei legi importante, prin care vor fi stransi suficienti bani pentru a califica tara pentru un pachet de salvare si o vor ajuta sa evite falimentul in zilele urmatoare.

In total, noua legi au fost aprobate, inclusiv una esentiala privind restructurarea bancilor tarii, care au pierdut miliarde intrucat aveau credite grecesti neperformante, una privind restrictionarea tranzactiilor financiare in momente de criza si, in fine, una care instituie un "fond de solidaritate" unde vor intra investitiile si contributiile, detaliaza CBS NEWS.

In weekend vor fi votate si alte legi, necesare pentru ca Cipru sa stranga cele 7,5 miliarde de dolari necesare pentru a obtine un ajutor international.

Printre acestea se afla o lege ce ar impune o taxa de mai putin de 1% asupra tuturor depozitelor bancare, a aratat Averof Neophytou, adjunctul liderului partidului de guvernare DISY.

"Votam pentru raul cel mai mic. Datoram o scuza poporului cipriot deoarece impartim cu totii responsabilitatea aducerii acestui loc in acest stadiu", a continuat Neophytou.

Aprobarea taxei pe depozite ar veni la doar cateva zile dupa ce Parlamentul a respins un plan ce ar fi trecut in bugetul statului pana la 10% din economiile populatiei din banci. Planul a declansat protestele oamenilor ce au condamnat confiscarea nedreapta a agoniselii lor de-o viata, in vreme ce politicienii au apreciat ca provoaca probleme ireparabile tarii, datorita statutului sau de centru financiar.

Unii ciprioti au spus insa ca sunt doritori sa sacrifice o parte din economiile lor, voluntar, atata vreme cat nu li se impune asta.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, va calatori la Bruxelles sambata, pentru a prezenta pachetul revizuit de legi creditorilor tarii. Nu se stie deocamdata daca tarile din zona euro si FMI vor accepta noua propunere.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Cipru masuri salvare, #Cipru legi plan salvare , #zona euro