Ziare.com

Planul de rezerva pentru iesirea din criza datoriilor

de Teodora Bodeanu
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:19

   

Planul de rezerva pentru iesirea din criza datoriilor
In urmatoarea perioada, Italia ar putea "capata" un guvern credibil, de uniune nationala, iar, in Spania, s-ar putea alege un nou executiv in noiembrie, care sa efectueze schimbari majore, in timp ce Grecia ar putea evita iesirea de pe piete.

Insa toate acestea sunt doar presupuneri, iar criza din zona euro are nevoie de un plan de rezerva, spun analistii.

Prin urmare, ce ar trebui facut? In primul rand, bancile din zona euro ar trebui recapitalizate. In al doilea rand, liderii europeni trebuie sa se asigure ca exista fonduri suficiente pentru nevoile Italiei si Spaniei, in urmatorul an, in cazul in care nu se vor mai putea finanta din piete.

Iar, in al treilea rand, cel mai bolnav "pacient" din Europa, Grecia, ar trebui tratat, astfel incat "infectia" sa nu se extinda la alte tari de la periferia zonei euro.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pentru toate acestea, este nevoie de un singur lucru: bani. Pentru recapitalizarea bancilor ar fi nevoie de miliarde de euro, de exemplu. Insa, pe termen scurt, este putin probabil ca Germania sau tarile nordice, in general, sa mai scoata bani din propriul buzunar pentru a salva alte tari, mai ales ca acestea din urma nu par sa isi doreasca o ajustare a cheltuielilor.

Bogatii greci nu vor sa plateasca taxe suplimentare, parlamentarii italieni nu vor sa-si mai scada din veniturile exorbitante, lucruri ce confirma temerile germanilor. In acelasi timp, politicienii nemti nu au reusit sa explice prea bine electoratului cat au castigat de pe urma monedei euro.

O raza de speranta vine din partea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara. O parte din fonduri ar putea fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor, iar restul pentru sprijinirea tarilor cu probleme sa obtina finantare din piete. Insa, nici in aceasta privinta, nu exista un consens.

Potrivit analistilor citati de Project Syndicate, problemele zonei euro ar putea deveni prea mari pentru a putea fi gestionate de membrii sai. Ajutor ar oferi Fondul Monetar International, care ar putea infiinta linii de finantare speciale, prin care ar putea oferi sprijin unor tari fara lichiditati, precum Italia, ajutandu-le sa reia finantarea din piete, la preturi rezonabile.

Un vehicul special ar fi necesar, deoarece sumele le depasesc pe cele pe care membrii FMI le pot accesa in mod normal.

Bineinteles, FMI nu poate actiona fara permisiune din partea celor mai puternici membri ai sai, iar statele din zona euro ar trebui sa renunte la mandrie si sa accepte ca au nevoie de ajutor.

In plus, datoriile Greciei, locul unde a luat nastere criza actuala, vor trebui restructurate, insa, inainte de acest pas, trebuie asigurata finantare suficienta pentru Italia si Spania.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1488 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Păi dacă Italia intră pe făgasul normal cu anul si guvernul, de

pană la Berlusconi, cand a adunat cea mai mare rezervă de aur după SUA, problema se va rezolva de la sine.

 

 

Sunt baieti mjajori cei din UE, nu au decat sa se descurce cu Euro..

....stoparea crizei si altele.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor