Culmea crizei: Europenii se chinuie sa salveze planurile de salvare

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 07:45
2157 citiri
Culmea crizei: Europenii se chinuie sa salveze planurile de salvare
Foto: Daylife

In timp ce agentiile de rating au redus sau se pregatesc sa mai taie din ratingul tarilor din zona euro, iar grecii au iesit in strada cerand FMI sa plece, liderii europeni se chinuie sa salveze nu doar uniunea monetara in sine, ci chiar planurile de salvare creionate anterior.

Dupa ce Standard & Poor's a scazut ratingul a noua state ce utilizeaza moneda euro, inclusiv pe cel al Frantei si cel al Austriei, ce beneficiau de rating maxim, AAA, Moody's a anuntat, la randul sau, ca va evalua serios Franta, in primul trimestru al acestui an. Totusi, pentru moment, agentia i-a pastrat ratingul de top.

"O agentie ne-a retrogradat, alta ne-a mentinut ratingul triplu A. Rolul meu este sa nu ascult ce spun unii si altii, ci sa fiu atent la economia reala", a comentat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Alegand "imaginea" cea mai placuta, ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a opinat ca mentinerea ratingului de catre Moody "confirma politicile Guvernului francez, care favorizeaza cresterea economica, competitivitatea si managementul eficient al deficitului public". Insa, de fapt, analistii Moody's pur si simplu inca nu s-au hotarat daca sa urmeze exemplul S&P sau nu.

In aceste conditii, sunt puse in pericol programele de salvare asupra carora s-a ajuns la un consens in luna decembrie, mai ales ca S&P a redus si ratingul Fondului European de Stabilitatea Financiara, o decizie normala si corecta, dupa scaderea ratingurilor tarilor care il finanteaza.

Oficialii greci se vor intalni cu creditorii, miercuri, dupa ce, in saptamana precedenta, discutiile au stagnat, deoarece restul guvernelor din zona euro se pregatesc pentru summit-ul de pe 29-30 ianuarie.

Discutiile pe tema Greciei si deficitelor bugetare s-ar putea dovedi un test mai dur pentru increderea investitorilor decat decizia S&P. De altfel, in mod istoric, efectele negative ale unei astfel de deprecieri a ratingului sunt limitate. De exemplu, costul de finantare al Statelor Unite s-a redus, in urma scaderii ratingului, desi logica dicteaza opusul. Trebuie luata in considerare, insa, o diferenta majora: SUA au capacitatea de a tipari bani, Franta nu.

"Eforturile pentru restrangerea bugetelor si pentru aducerea la un nivel sustenabil a datoriilor Greciei merita mult mai multa atentie decat aceste schimbari de rating, care, in mod normal, nu au urmari majore", a declarat Joachim Fels, economist sef pentru piete globale la Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, nu crede ca ratingul de credit al Frantei va afecta potenta fondului de salvare, in valoare de 440 de miliarde de euro, menit a tine pe linia de plutire state precum Grecia, Irlanda si Portugalia, dar inca prea mic pentru a putea sprijini Spania sau Italia. "Niciodata nu am crezut ca fondul are nevoie de rating AAA", a subliniat Merkel.

Care sunt pasii urmatori?

Pentru a rezolva, totusi, problema increderii scazute cauzate de retrogradari, liderii europeni vor incerca sa realizeze cat mai rapid trecerea la "nivelul 2", adica la Mecanismul European de Stabilitate, un instrument permanent care va avea drept misiune acordarea de asistenta financiara statelor cu probleme. Astfel, acesta ar trebui sa-si intre in drepturi la mijlocul acestui an, cu un an mai devreme decat era programat initial.

Pana si Marea Britanie, care s-a indepartat usor de politica UE, in cadrul ultimului summit, refuzand acordul fiscal propus de Germania si Franta si agreat de restul tarilor din uniune, a pus umarul la cresterea increderii investitorilor, dupa decizia S&P.

Cancelarul Trezoreriei britanice, George Osborne, a declarat ca vede motive de optimism in Europa, desi a recunoscut ca 2012 va fi un an plin de provocari. "Evident, oamenii sunt nelinistiti de ceea ce ii asteapta, inteleg acest lucru, dar as spune ca exista motive pentru optimism", a comentat oficialul britanic.

Merkel, Sarkozy si premierul italian, Mario Monti, urmeaza sa se intalneasca pe 20 ianuarie pentru a redesena detaliile planului de salvare, cu zece zile inainte de summit-ul european. Exista, insa, si posibilitatea amanarii acestor discutii pana in momentul summit-ului, potrivit unui oficial italian.

In agenda discutiilor, oricand vor avea loc, se afla si cresterea resurselor Fondului Monetar International, un alt aspect stabilit in decembrie, asupra caruia se va reveni.

De altfel, dupa "vitejia" aratata in decembrie, liderii europeni au mai inmuiat reglementarile propuse, textul prin care acordul de atunci este transformat in tratat international fiind mult mai bland, potrivit lui Joerg Asmussen, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene. Astfel, urmatorul summit european se prefigureaza drept o incercare de a recupera increderea investitorilor, prin reafirmarea dorintei de a pune in aplicare planul de salvare.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#criza zona euro, #criza datorii, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #Mario Monti , #zona euro