Papandreou nu stie daca face referendum: Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 18:46
2954 citiri
Papandreou nu stie daca face referendum: Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?
Foto: TVR Info

Deciziile din Grecia trebuie luate de Parlament, Guvern si poporul grec, nu de pietele financiare sau partenerii din zona euro, a fost concluzia discursului tinut de premierul George Papandreou in fata Parlamentului, joi seara.

"Nu luasem decizia daca vom face referendumul sau nu, dar este decizia noastra. A fost o decizie luata de noi, in mod independent. Primim consiliere in privinta finantelor, dar deciziile sunt luate de Parlamentul si Guvernul elen", a spus Papandreou.

Daca s-ar respinge pachetul de masuri de austeritate, apartenenta la zona euro ar fi pusa la indoiala, insa seful Executivului de la Atena a precizat ca nu ar pune niciodata, in cadrul referendumului, intrebarea "vreti sau nu sa fim in zona euro".

"Toate deciziile din ultima vreme iau in calcul deficitul. Toate au fost pentru a ramane in zona euro", a adaugat acesta, subliniind faptul ca nu isi doreste o iesire din uniunea monetara. "Sigur, este nevoie si de negociere, dar trebuie sa negociem si cu poporul nostru. Deciziile privind viitorul comun trebuie luate impreuna", a afirmat el.

Papandreou a sustinut ca Grecia trebuie sa plateasca dobanzi mai mici pentru imprumuturi, uitand, parca, faptul ca dobanzile ar fi chiar mai mari decat in prezent, daca nu ar face parte din zona euro.

Prim-ministrul a adaugat ca grecii vor fi nevoiti sa plateasca 5 miliarde de euro pentru reducerea deficitului bugetar, prin intermediul taxelor. "Este o contributie imensa pentru poporul grec. Am asumat responsabilitiatile si am incercat sa usuram aceasta povara", a spus el.

Desi a apreciat decizia liderilor zonei euro de a reduce datoriile Greciei cu 50 la suta, Papandreou a precizat ca nivelul acestora ramane "imens" si va "strangula" economia tarii pentru multi ani de acum inainte. "Aceste sacrificii au pus bazele viitorului tarii. Aceasta stergere a datoriei este un lucru mult mai mare decat sacrificiile pe care le-am facut pana acum. Ofera o justificare grecilor pentru toate greutatile prin care sunt nevoiti sa treaca. Este o recunoastere a realizarilor noastre comune", a spus el.

Discursul sau a ramas, insa, la fel de confuz in privinta referendumului. "S-a sugerat sa mergem inainte cu referendumul. Cred ca rezultatul acestor discutii a fost unul pozitiv, pentru ca duce la salvarea tarii. Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?", s-a intrebat, retoric, premierul.

Dupa sedinta de urgenta cu membrii Cabinetului sau, Papandreou a declarat ca nu va organiza referendum, daca se va ajunge la o intelegere intre partidele principale, si a precizat faptul ca sustinerea din partea Opozitiei este "grozava".

"Fiecare cetatean grec trebuie sa-si dea seama ca problema nu este cum am ajuns aici, cine este responsabil etc. Trebuie sa fim cinstiti cu noi insine. Daca oamenii privesc cu onestitate toate aceste probleme, putem incepe o discutie", a conchis Papandreou.

Liderul elen nu a ratat ocazia pentru a sublinia faptul ca nu a vrut ca tara sa fie un "cobai", deoarece este pentru prima data cand asa ceva se intampla unei tari dezvoltate, din zona euro. "Lucrurile erau intr-o faza experimentala, a trebuit sa muncim mult", a concluzionat premierul.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#George Papandreou, #criza Grecia, #iesire zona euro Grecia , #zona euro