Restructurarea datoriilor Greciei: Voluntara sau fortata?

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 08:35
1447 citiri
Restructurarea datoriilor Greciei: Voluntara sau fortata?
Foto: Daylife

Modul de restructurare a datoriei Greciei, volutara sau fortata, este vazuta drept un aspect critic pentru pietele financiare. Totusi, in realitate, expertii spun ca nu prea exista diferente in ceea ce priveste rezultatul.

Pana pe 20 martie, obligatiuni elene in valoare de 14,5 miliarde de euro ajung la maturitate, iar, pana atunci, guvernul si reprezentantii investitorilor trebuie nu numai sa ajunga la intelegere privind schimbul de bonduri, dar si sa treaca prin multitudinea de pasi legali pentru efectuarea acestui procedeu.

Daca acest lucru nu se intampla, Grecia ar intra in incapacitate de plata pentru obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de euro. Este imposibil de stiut cum ar reactiona pietele la un asemenea eveniment.

Insa expertii citati de The Wall Street Journal nu cred ca este mare diferenta intre cele doua modalitati: cea in care investitorii se ofera voluntari pentru schimbul de titluri cu unele cu maturitate mai indelungata, ceea ce ar insemna sa-si piarda o buna parte din profituri, sau cea in care investitorilor li se va impune sa faca acest lucru.

"Detinatorii de obligatiuni pun accentul pe diferenta dintre 'voluntar' si 'fortat' pentru a-i speria pe oficiali", spune Adam Lerrick, expert in restructurarea datoriilor suverane.

Analistii estimeaza ca in jur de 60 - 70 la suta din detinatorii de obligatiuni vor fi de acord, in cele din urma, sa participe voluntar la schimb, avand in vedere ca multe sunt banci sau alte institutii europene, supuse presiunilor din partea autoritatilor locale, care nu vor sa vada o Grecie in incapacitate de plata.

De altfel, in ambele cazuri, detinatorii de obligatiuni vor ajunge sa dea in judecata statul elen, fiind posibila chiar ajungerea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru incalcarea grava a drepturilor de proprietate.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#criza datorii Grecia, #restructurare datorii Grecia, #criza zona euro , #zona euro