Cum poate scapa Slovenia de soarta Ciprului

Luni, 13 Mai 2013, ora 12:56
1926 citiri
Cum poate scapa Slovenia de soarta Ciprului
Foto: Daylife

Slovenia ar putea iesi din criza in care se afla fara sa ceara ajutor financiar international, insa va trebui sa aplice un program de masuri de austeritate foarte aspre, a declarat ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, luni.

Saptamana trecuta, guvernul sloven a anuntat planuri de a vinde mai multe companii de stat si de a majora taxa pe valoarea adaugata, pentru a stabiliza situatia financiara a tarii, relateaza Reuters.

Analistii sustin ca Slovenia este urmatoarea pe lista pentru a primi ajutor din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, dupa Cipru.

"Slovenia poate sa se descurce fara un plan de salvare. Totusi, trebuie sa ia niste masuri de restructurare destul de dureroase", a spus Schaeuble, la postul de radio SWR2.

Tot pe modelul Ciprului sau Irlandei, Slovenia are probleme cu sectorul bancar, creditele neperformante ajungand la o valoare de aproximativ 6,8 miliarde de euro. Pe de alta parte, datoriile tarii reprezinta doar 64 la suta din produsul intern brut, doar putin peste limita de 60% admisa in Uniunea Europeana si mult sub nivelul celorlaltor tari care au beneficiat de ajutor financiar (Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru).

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#ajutor financiar international Slovenia, #masuri austeritate Slovenia, #Wolfgang Shaeuble Slovenia , #zona euro