Spania va avea nevoie de sprijn financiar pentru banci - analisti

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 12:43
944 citiri
Spania va avea nevoie de sprijn financiar pentru banci - analisti
Foto: Arhiva

Spania va avea nevoie de ajutor financiar pentru a-si salva bancile, poate chiar si pentru finantele publice, sunt de aparere economistii.

Chiar daca premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, in repetate randuri, ca Spania nu vrea sprijin financiar international, analistii cred ca va avea nevoie de un imprumut de mai multe miliarde de euro, desi suma exacta nu poate fi estimata inca, relateaza Reuters.

In primul rand, Spania ar putea apela la Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru a acoperi pierderile rezultate din prabusirea pietei imobiliare, care continua.

In acelasi timp, investitorii se intreaba cum o sa reuseasca Guvernul lui Rajoy sa impuna masurile de austeritate, in timp ce incearca sa reinvie economia. "Vor avea nevoie de banii din fond pentru a recapitaliza sectorul bancar. Cred ca nu vom vedea un final adevarat al crizei din Spania fara stabilizarea pietei imobiliare", a explicat Carsten Brzeski, senior economist la ING in Bruxelles.

In ultima saptamana, grijile privind a patra economie din zona euro s-au adancit, odata cu majorarea costurilor de finantare pentru Spania.

Deocamdata, oficialii europeni sustin Madridul. Jean-Claude Juncker, seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca Spania ia masurile necesare pentru redresarea economica, in ciuda recesiunii si a somajului care ajunge la 24 la suta.

"Nu cred ca Spania va avea nevoie de sprijin extern. As vrea sa invit pietele financiare sa se comporte intr-un mod rational. Spania este pe drumul cel bun", a spus Juncker.

La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a respins comparatia Spaniei cu alte state care au avut nevoie de ajutor financiar. "Datele fundamentale din Spania nu sunt comparabile cu ale celorlalte tari din program. Spania trebuie, totusi, sa recastige increderea investitorilor, ca sa aiba o evolutie pozitiva", a explicat acesta.

Piata imobiliara din Spania, insa, are mari probleme, si, in acelasi timp, si bancile care au oferit credite ipotecare. Preturile locuintelor au scazut cu 15 - 20 la suta fata de perioada de varf, iar specialistii spun ca vor mai scadea cu alte 15 - 20 la suta inainte sa atinga nivelul minim.

Astfel, Brzeski estimeaza ca bancile spaniole vor avea nevoie de 80 de miliarde de euro pentru recapitalizare, pentru a face fata pierderilor din cauza creditelor ipotecare neperformante.

Mult mai pesimisti, Daniel Gros si Cinzia Alcidi, de la Centrul European pentru Studii Politice, estimeaza ca sectorul constructiilor din Spania are datorii cumulate de 380 de miliarde de euro, echivalentul a 37 la suta din PIB.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#ajutor financiar banci Spania, #sprijn financiar banci Spania, #criza imobiliara Spania , #zona euro