Tripla amenintare la adresa economiei europene

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 08:56
2644 citiri
Tripla amenintare la adresa economiei europene
Foto: Daylife

Europa sufera de trei mari afectiuni in acelasi timp: datoriile suverane, problemele din sistemul bancar si o criza monetara, in timp ce presiunile economice si politice strica relatiile intre cetateni, state si institutii gen Banca Centrala Europeana.

In acest mediu dificil, autoritatile europene incearca, disperate, sa foloseasca diferite modalitati pentru a pune capat panicii financiare, contagiunii si riscului de recesiune, prin intermediul BCE, al Fondului Monetar International si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

Criza datoriilor, sistemul bancar si criza euro sunt interconectate. Avand in vedere expunerile mari in zonele periferice ale zonei euro, multe banci mai slab capitalizate ar putea deveni insolvente.

De asemenea, ajustarea fiscala majora necesara in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei, posibil si al Italiei si Spaniei va fi extrem de dificila din punct de vedere economic si social, iar, daca li s-ar permite intrarea in incapacitate de plata, ar inregistra o scadere economica semnificativa. De exemplu, economia Argentinei s-a contractat cu 15 procente cand si-a declarat insolventa, in 2002.

In ciuda testelor de stres, a fondurilor de salvare si a sedintelor interminabile, o rezolvare permanenta pentru aceste probleme nu a fost gasita, inca, de liderii europeni, potrivit analistilor citati de Project Syndicate. Astfel, esecul in a gasi solutii in prezent ar putea pune in pericol existenta monedei euro, iar neintelegerile intre sefii de state si guverne si BCE privind achizitiile de obligatiuni ale tarilor au complicat si mai mult lucrurile.

O redresare economica pan-europeana decenta si o consolidare fiscala graduala de succes ar permite cresterea valorii obligatiunilor, in timp. Pana atunci, au de pierdut si cetatenii greci si germanii sau francezii, care platesc pentru a acoperi fondurile de salvare.

Insa criza afecteaza si pietele non-europene. De exemplu, din cauza bancilor europene cu probleme are de suferit si piata financiara americana.

Ar putea exista trei abordari pentru rezolvarea crizei, potrivit analistilor. O estimare sugereaza faptul ca o reducere de 50 la suta a valorii datoriilor tarilor periferice ar cauza pierderi de 3 trilioane de dolari, afectand bancile.

Insa aceste institutii sunt oricum profitabile, avand in vedere ratele de dobanda cheie foarte scazute, deoarece, de obicei, iau imprumuturi pe termen scurt si dau credite pe termen lung. Daca s-a redresa economia, o astfel de solutie ar putea fi implementata.

O a doua solutie ar putea fi recapitalizarea graduala a bancilor, urmand a-si rezolve problema datoriilor mai tarziu. Insa aceasta abordare presupune o separare clara intre bancile solvente si cele insolvente.

A treia alternativa ar fi injectarea de fonduri publice direct in banci, fiind cea mai rapida cale. Este, insa, si cea mai dificila, fiind vorba de banii contribuabililor.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#criza zona euro, #criza banci europene, #criza datorii suverane , #zona euro